Farklı kalınlıklara sahip implant destekli sabit protezlerin kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the fracture resistance of implant-supported fixed prostheses with different thicknesses
  1. Tez No: 1013029
  2. Yazar: FATMA BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUĞ ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental destekler, Dental implantlar, Dental protez-implant destekli, Dental restorasyon, Kırılma dayanımı, Dental abutments, Dental implants, Dental prosthesis-implant supported, Dental restoration, Fracture strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: İmplant destekli sabit restorasyonların uzun dönem başarısı, protez tasarımı ve kullanılan materyallerin biyomekanik özellikleri ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, okluzal kalınlık, total kron yüksekliği ve üst yapı yerleştirme protokolünün implant destekli monolitik zirkonya restorasyonların kırılma dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, monolitik zirkonya restorasyonların kırılma dayanımı üzerinde okluzal kalınlık, total kron yüksekliği, üst yapı yerleştirme protokolü ve vida tasarımının etkileri değerlendirilmiştir. Restorasyonlar, ti-base aracılığıyla adapte edilen ve multi-unit dayanak (MUA) üzerine doğrudan vidalanan olmak üzere iki farklı üst yapı yerleştirme protokolüne göre üretilmiştir. Her bağlantı tipi üç farklı okluzal kalınlıkta (0,5 mm, 1mm ve 1,5 mm) hazırlanmış (n=12) ve dokuz deney grubu oluşturulmuştur. Total kron yüksekliğinin etkisini değerlendirmek amacıyla iki ek grup oluşturulmuş, toplam 11 deney grubunda 132 monolitik zirkonya restorasyon CAD/CAM ile üretilmiştir. Kırılma dayanımı değerleri statik yükleme testi ile Newton (N) cinsinden kaydedilmiş; veriler SPSS 26.0 yazılımı ile analiz edilmiştir (p<0,05). Bulgular: Okluzal kalınlık ile üst yapı yerleştirme protokolünün kırılma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu ve bu iki değişken arasında anlamlı etkileşim bulunduğu saptanmıştır. Etki büyüklüğü analizine göre, baskın değişkenin okluzal kalınlık olduğu belirlenmiştir. En yüksek kırılma dayanımı, ti-base grubunda 1,7 mm okluzal kalınlıkta (2151,50 ± 493,32 N), doğrudan MUA'ya standart vida ile adapte edilen grupta ise 2,2 mm okluzal kalınlıkta (2712,58 ± 546,03 N) elde edilmiştir. Protokoller arasındaki anlamlı farkın yalnızca 5,0 mm total kron yüksekliğinde saptanması, protokol seçiminin özellikle sınırlı interokluzal mesafe koşullarında önem kazandığını göstermektedir. Sonuç: Bu çalışmada, implant destekli monolitik zirkonya restorasyonlarda kırılma dayanımının üst yapı yerleştirme protokolü, okluzal kalınlık, total kron yüksekliği ve vida tasarımı gibi parametrelerden etkilendiği belirlenmiştir. Okluzal kalınlığın kırılma dayanımı üzerinde daha baskın bir rol oynadığı, üst yapı yerleştirme protokolünün etkisinin ise özellikle sınırlı interoklüzal mesafe koşullarında önem taşıyabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The long-term success of implant-supported fixed restorations is closely related to prosthetic design and the biomechanical properties of the materials used. This study aimed to evaluate the effects of occlusal thickness, total crown height, and suprastructure placement protocol on the fracture resistance of implant-supported monolithic zirconia restorations. Material and Methods: The effects of occlusal thickness, total crown height, suprastructure placement protocol, and screw design on the fracture resistance of monolithic zirconia restorations were evaluated. Restorations were fabricated according to two protocols: Ti-base–mediated and directly screwed onto a multi-unit abutment (MUA). Each connection type was prepared with three occlusal thicknesses (0.5, 1.0, and 1.5 mm) (n=12), yielding nine experimental groups. Two additional groups were created to assess the effect of total crown height. In total, 132 monolithic zirconia restorations were fabricated by CAD/CAM in 11 groups. Fracture resistance values were recorded in Newtons (N) using a static loading test. Data were analyzed with SPSS 26.0 (p<0.05). Results: Occlusal thickness and suprastructure placement protocol had statistically significant effects on fracture resistance, and a significant interaction was found between these two variables. According to effect size analysis, the dominant variable affecting fracture resistance was occlusal thickness. The highest fracture resistance was obtained in the Ti-base group at 1.7 mm occlusal thickness (2151.50 ± 493.32 N), whereas in the group directly adapted to the MUA with a standard screw, the highest fracture resistance was obtained at 2,2 mm occlusal thickness (2712.58 ± 546.03 N). The finding that the significant difference between protocols was observed only at a total crown height of 5.0 mm indicates that protocol selection gains importance particularly under conditions of limited interocclusal space. Conclusion: Fracture resistance of implant-supported monolithic zirconia restorations was affected by suprastructure placement protocol, occlusal thickness, total crown height, and screw design. Occlusal thickness played a more dominant role in fracture resistance, while the effect of the suprastructure placement protocol appeared to be particularly important under conditions of limited interocclusal space.