Pediatrik kataraktlarda klinik özellikler ve cerrahi sonuçların retrospektif analizi
Retrospective analysis of clinical features and surgical outcomes in pediatric cataracts
  1. Tez No: 1013028
  2. Yazar: TUBA FESİHE SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL İLKAY SEZGİN AKÇAY, DR. ALEV KOÇKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik katarakt, katarakt cerrahisi, intraoküler lens implantasyonu, görsel sonuçlar, ambliyopi, lensektomi, Pediatric cataract, cataract surgery, intraocular lens implantation, visual outcomes, amblyopia, lensectomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, pediatrik katarakt tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan hastalarda demografik ve klinik özelliklerin değerlendirilmesi, cerrahi yöntemlerin ve intraoküler lens uygulamalarının incelenmesi ile postoperatif görsel sonuçlar ve komplikasyonların analiz edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 2021–2024 yılları arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde pediatrik katarakt tanısı ile opere edilen 38 hastaya ait toplam 57 göz dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, katarakt tipleri, eşlik eden sistemik hastalıklar, cerrahi teknikler ve intraoküler lens uygulamaları değerlendirilmiştir. Olgular ayrıca yaş gruplarına göre alt gruplara ayrılarak analiz edilmiştir. Tüm hastalarda preoperatif ile postoperatif 1. ay ve 6. ay oftalmolojik bulgular karşılaştırılmıştır. Değerlendirme kapsamında en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (BCVA), refraksiyon, göz içi basıncı, aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği ve korneal parametreler incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %59,6'sına primer intraoküler lens implantasyonu uygulanırken, %19,3'ü afak bırakılmış, %21,1'ine ise izlem sürecinde sekonder intraoküler lens implantasyonu yapılmıştır. Hastaların %47,4'ünde ek hastalık saptanmış olup, en sık eşlik eden durum mikrosefali olarak belirlenmiştir. Bilateral olgularda sistemik hastalık varlığının unilateral olgulara göre daha yüksek olduğu izlenmiştir. Muayene ile cerrahi arasındaki sürenin tüm yaş gruplarında kısa olduğu ve ortalama sürenin bir aydan daha az olduğu saptanmıştır. Cerrahi sonrası erken dönemde görme keskinliğinde belirgin iyileşme sağlanmış ve bu iyileşmenin postoperatif 6. ayda stabil olarak devam ettiği görülmüştür. Yaş ile postoperatif görsel sonuçlar arasında anlamlı ilişki bulunmuş, ileri yaş gruplarında daha iyi görme keskinliği elde edilmiştir. Postoperatif refraksiyon değerlerinin hipermetropik yönde olduğu ve takip sürecinde miyopik kayma eğilimi gösterdiği saptanmıştır. Göz içi basıncı genel olarak stabil seyretmekle birlikte, erken dönemde gelişen basınç artışlarının medikal tedavi ile kontrol altına alınabildiği gözlenmiştir. Küçük yaş grubunda antiglokomatöz tedavi gereksiniminin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Postoperatif komplikasyonların erken dönemde inflamasyon ile ilişkili olduğu, geç dönemde ise kapsüler opasifikasyon ve ambliyopinin daha ön planda olduğu görülmüştür. Sonuç: Pediatrik katarakt cerrahisi sonrası görsel sonuçlar; hastanın yaşı, cerrahi zamanlama, eşlik eden sistemik hastalıklar ve uygulanan cerrahi teknik ile yakından ilişkilidir. Özellikle erken tanı ve cerrahiye hızlı yönlendirme, ambliyopi gelişiminin önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Erken yaş grubunda komplikasyon ve antiglokomatöz tedavi gereksiniminin daha yüksek olması, bu hastalarda daha dikkatli ve uzun süreli takip gerekliliğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, pediatrik katarakt yönetiminde yaşa ve bireysel özelliklere göre planlanan cerrahi yaklaşımın önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the demographic and clinical characteristics of pediatric patients who underwent surgical treatment for cataract, to analyze the surgical techniques and intraocular lens implantation strategies, and to assess postoperative visual outcomes and complications. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 57 eyes of 38 patients who underwent surgery for pediatric cataract at the Ophthalmology Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital between 2021 and 2024. Demographic characteristics, cataract types, associated systemic diseases, surgical techniques, and intraocular lens implantation methods were evaluated. Patients were also stratified into subgroups according to age. Preoperative and postoperative (1st and 6th month) ophthalmological findings were analyzed. Best corrected visual acuity (BCVA), refraction, intraocular pressure, axial length, anterior chamber depth, and corneal parameters were evaluated. Postoperative complications were classified as early and late. Results: Primary intraocular lens implantation was performed in 59.6% of the eyes, while 19.3% were left aphakic and 21.1% underwent secondary intraocular lens implantation during follow-up. Systemic comorbidities were present in 47.4% of the patients, with microcephaly being the most common. The prevalence of systemic diseases was higher in bilateral cases compared to unilateral cases. The time interval between examination and surgery was short in all age groups, with a mean duration of less than one month. A significant improvement in visual acuity was observed in the early postoperative period, and this improvement remained stable at the 6th month. A significant association was found between age and postoperative visual outcomes, with better visual acuity in older age groups. Postoperative refraction showed a hyperopic shift with a tendency toward myopic shift over time. Although intraocular pressure remained generally stable, early postoperative increases were successfully managed with medical treatment. The need for antiglaucomatous therapy was higher in younger patients. Early postoperative complications were mainly related to inflammation, whereas late complications were predominantly associated with capsular opacification and amblyopia. Conclusion: Visual outcomes following pediatric cataract surgery are closely related to patient age, timing of surgery, associated systemic conditions, and the surgical technique used. Early diagnosis and prompt surgical intervention are critical for preventing amblyopia. The higher rate of complications and the need for antiglaucomatous treatment in younger patients highlight the importance of careful and long-term follow-up in this group. These findings support the importance of an individualized, age-based approach in the management of pediatric cataract.