Validation of bioelectrical impedance analysis to assess body composition changes at altitude
Biyoelektrikal empedans analizinin irtifadaki vücut kompozisyonu değişikliklerini tesbitinin geçerliliği
- Tez No: 101307
- Danışmanlar: PROF.DR. YEKTA ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyoelektrikal empedans, vücut kompozisyonu, skinfold, yağ yüzdesi, irtifa dalışı, Bioelectrical impedance, body composition, skinfold, %fat, altitude dive
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
BİYOELEKTRİKAL EMPEDANS ANALİZİNİN İRTİFADAKİ VÜCUT KOMPOZİSYONU DEĞİŞİKLİKLERİNİ TESBİTİNİN GEÇERLİLİĞİ ÖZET Bu çalışmada, Yağdan Bağımsız Kütle (FFM) ve yağ yüzdesi çok noktalı, çoklu frekanslı biyoelektrikal empedans analiziyle (BIA) Kaçkar Dağında (3412m) yapılan irtifa dalış araştırma programına katılan 6 gönüllü dalgıç üzerinde tespit edilmiştir. Empedanslar 4 problu özel yapım bir empedans analizörü kullanılarak 5 farklı frekansta ekstremiteler ve göğüs kombinasyonu olan 10 ayrı noktadan ölçülmüştür. Skinfold, çevre, hidrostatik ağırlık (hidrostatik ağırlık yalnızca irtifaya maruz kalmadan icra edilmiştir) ölçümleri BIA değerleri ile korelasyonu belirlemekte kullanılmıştır. Deniz seviyesinde, bütün ölçümler ve ilgili eşitlikler FFM ve yağ yüzdesi için iyi bir korelasyon gösterdi. Skinfold ve çevre arasındaki ilinti irtifaya maruz kalındığında değişmediği halde, BIA için azaldı. BIA tüm vücut sıvısında artış gösterdi, hücre içi sıvıyla karşılaştırıldığında hücre dışı sıvıda daha fazla olacak şekilde artış görüldü. BIA sıvı kompartımanlarındaki değişiklikleri tespit ederken skinfold ve çevre ölçümleri vücut bölgelerindeki lokal değişiklikleri belirliyebilmektedir. Sonuç olarak BIA metodu değişen durumlarla (irtifa, ilaç kullanımı, iyon değişimi) sınanmalı ve ilgilenilen vücut kompartımanı ile ilgili daha iyi bir tespit için skinfold ve çevre metotları ile birleştirilmelidir. Biz BIA, skinfold ve çevre yöntemlerini birleştiren bir denklemin FFM ve yağ yüzdesini daha hassas olarak tahmin edebileceğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
IV VALIDATION OF BIOELECTRICAL IMPEDANCE ANALYSIS TO ASSESS BODY COMPOSITION CHANGES AT ALTITUDE ABSTRACT In this study, Fat Free Mass (FFM) and %fat were assessed by multi-site, multi- frequency bioelectrical impedance analysis (BIA) on 6 volunteering divers who took part in an altitude diving research program on Mountain Kaçkar (3412 m). Impedances were measured from 10 different sites which are the combinations of trunk and limbs at 5 discrete frequencies using a custom made 4-probe impedance analyser. Skinfold, circumference and hydrostatic weighing (hydrostatic weighing was performed only before exposure to altitude) measurements were used to determine the correlation with BIA results. At sea level, all measurements and corresponding equations showed a good correlation for FFM and %fat. Although correlation between skinfold and circumference did not change upon exposure to altitude, it decreased for BIA. BIA showed an increase in total body water fluid with a slightly higher increase in the extracellular fluid compared to intracellular fluid. BIA can predict fluid compartmental changes whereas skinfold and circumference measurements can monitor the local composition changes of the body parts. As a result BIA method has to be checked with changing conditions (altitude, drug use, ionic changes) and has to be combined with skinfold and circumference methods. We suggest that, an equation that combines BIA, skinfold and circumference methods, would more precisely estimate the FFM and %fat.