Doğumsal böbrek ve üriner sistem anomalileri tanılı çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu sıklığı ve risk faktörlerinin araştırılması
Frequency and risk factors of recurrent urinary tract infections in children with congenital anomalies of the kidney and urinary tract (CAKUT)
- Tez No: 1013070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE TEKİN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik profilaksisi, DBÜSA, doğumsal böbrek ve üriner sistem anomalileri, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, Antibiotic prophylaxis, CAKUT, Congenital anomalies of the kidney and urinary tract, recurrent urinary tract infection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada doğumsal böbrek ve üriner sistem anomalileri (DBÜSA) bulunan ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu (İYE) geçiren çocukların klinik özellikleri, idrar kültürlerinde izole edilen etkenler, atak sıklıkları, profilaktik tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada, 01.01.2021-26.08.2024 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı polikliniğine, DBÜSA tanısı olup tekrarlayan İYE ile başvuran toplam 160 hastanın klinik bulguları, tedavileri, laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme sonuçları resrospektif olarak incelendi. İki ya da daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirme öyküsü tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olarak kabul edildi. Hastaların tıbbi öykü bilgileri, fizik muayene bulguları ve laboratuvar incelemeleri kaydedildi. Verilerin istatistiki analizinde IBM SPSS 21.0 yazılımı kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen hastaların %55,6'sı kız, %44,4'ü erkektir. Atak sıklığı kızlarda erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksektir (p=0,022). En sık izole edilen etken Escherichia coli (E.coli)'dir. Kızlarda E.coli, erkeklerde ise Proteus daha yüksek oranda izole edilmektedir (sırasıyla; p=0,007, p=0,004). En sık görülen DBÜSA tanı alt grubu hidronefroz ve vezikoüreteral reflü (VUR)'dür. Vezikoüreteral reflü tanılı hastalarda İYE, kız cinsiyette daha sık görülmektedir (p=0,008). Hidronefroz tanılı hastalarda atak sıklığı diğer DBÜSA tanı alt gruplarına göre daha yüksektir (p=0,013). Profilaksi alan hastalarda atak sıklığı daha yüksektir (p=0,003). En sık kullanılan antibiyotik sefiksimdir. Kontrol kültürlerde üreme oranı %19,86'dır. SONUÇ: Doğumsal böbrek ve üriner sistem anomalileri olan çocuklarda, tekrarlayan İYE özellikle kız cinsiyet ve VUR varlığında daha sık görülmektedir. En sık izole edilen etken E.coli olup cinsiyete göre etken dağılımı literatürle uyumludur. Antibiyotik profilaksisinin atak sıklığını azaltmadığı gözlenmiş, tedavi yaklaşımında kültür ve antibiyogram sonuçlarının yönlendirici olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, DBÜSA olan çocuklarda bireyselleştirilmiş izlem ve bölgesel direnç paternlerine dayalı tedavi planlamasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the clinical characteristics, urinary culture isolates, frequency of infection episodes, and the effectiveness of prophylactic treatment in children with congenital anomalies of the kidney and urinary tract (CAKUT) who experienced recurrent urinary tract infections (UTIs). MATERIALS AND METHODS: In this retrospective study, clinical findings, treatments, laboratory parameters, and imaging results of 160 patients diagnosed with CAKUT and presenting with recurrent UTIs to the Pediatric Nephrology outpatient clinic of Sakarya Training and Research Hospital between 1.1.2021-26.08.2024, were reviewed. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 21.0. RESULTS: Of the patients included in the study, 55.6% were female and 44.4% were male. The frequency of UTI episodes was significantly higher in females compared to males (p=0.022). The most commonly isolated pathogen was E.coli. E.coli was isolated more frequently in females, whereas Proteus species were more commonly isolated in males (p=0.007 and p=0.004, respectively). The most common CAKUT subgroups were hydronephrosis and vesicoureteral reflux (VUR). Among patients diagnosed with VUR, UTIs were significantly more frequent in females (p=0.008). Patients with hydronephrosis had a higher frequency of infection episodes compared to other CAKUT subgroups (p=0.013). The frequency of UTI episodes was higher in patients receiving antibiotic prophylaxis (p=0.003). The most commonly used antibiotic was cefixime. The bacterial growth rate in follow-up control cultures was 19.86%. CONCLUSION: In children with CAKUT, recurrent UTIs are more common particularly in females and in the presence of VUR. E. coli was the most frequently isolated pathogen, and the distribution of causative agents according to sex was consistent with the literature. Antibiotic prophylaxis was not associated with a reduction in infection frequency. Culture and antibiogram results were shown to be essential in guiding treatment decisions. These findings highlight the importance of individualized follow-up and treatment planning based on regional antimicrobial resistance patterns in children with CAKUT.