Trafikte tıkanıklık: Talep ve arz yönetimi
Traffic congestion: Demand and supply management
  1. Tez No: 101309
  2. Yazar: HATİCE GÖÇMEN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NADİR YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik tıkanıklığı, Talep ve Arz Yönetimi, Teleçalışma VII BOKUMAMTftSVOa t, Traffic Congestion, Demand and Supply Management, Telecommuting VIII
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı kentler pek çok sorunlarla karşı karşıyadır. Bunlardan biri de hemen hemen tüm kentler için söz konusu olan ulaşım ve bunun sonucu olarak trafik tıkanıklığıdır. Hızlı nüfus artışı yanında sosyal ve ekonomik gelişmenin, ayrıca teknolojik ilerlemelerin getirdiği otomobil sahipliğinin artması, bu arada ulaşım mesafeleri ve hareketliliğin büyümesi, buna karşılık ulaşım altyapısının aynı oranda gelişmemesi pek çok kentte önemli ulaşım zorluklarını ve trafik tıkanıklığını getirmiştir. Gerçekte artan ulaşım talebi ve trafiğe karşı yeni yolların yapılması çözüm getirmemiş, bir bakıma otomobil sahipliği ve kullanımına teşvik etmiştir. Bu durum karşısında pek çok dünya kentinde konuya bakış açısı değişmiş, planlama, arazi kullanımı kararları ve toplu taşımacılığa yönelinerek daha akılcı çözümler üretilmiştir. Bu arada ulaşıma yönelik talep ve arz yönetimi ile trafik tıkanıklığının azaltılması benimsenen bir çözüm yolu olarak öne geçmiştir. Bu çalışmada trafikte arz ve talep yönetimi ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kent ve ulaşım sorunlarına değinilmiştir. Daha sonra çözülmesi istenen sorunlar arasında yer alan trafik tıkanıklığı incelenmiştir ve çözüm yöntemleri üzerinde durulmuştur. Trafik tıkanıklığının arz ve talebe göre nasıl yönetildiği, uygulanan önlemler ile kullanıcıya sağladığı olumlu ve olumsuz etkilerin neler olduğu örnek uygulamalarla birlikte açıklanmıştır. Bir sonraki bölümde trafik tıkanıklığı yönetim programları ve başarısı, dünya üzerindeki uygulamalarla birlikte açıklanmıştır. Beşinci bölümde İstanbul'da talep ve arz yönetimi konusunda yapılmış uygulamalara yer verilmiştir. Daha sonra dünyada uygulanmakta fakat ülkemizde henüz yeni tanmmakta olan ulaştırma talep yönetimi önlemlerinden biri, teleçalışma konusu uygulanabilirlik açısından ele alınmıştır. İstanbul kenti için böyle bir çalışmanın uygulanabilirliği dört şirket bünyesinde yapılan anket çalışmalarıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cities in the world that contain more than half of the population are facing many problems. One of the most general problems in all cities is transportation and as a result of this traffic congestion. High car ownership resulting from fast growing population, technological and economical development, long travelling distances, but low capacities cause transportation difficulties and traffic congestion. In fact, in spite of the increasing transportation demand, constructing new roads does not solve traffic problem. Conversely this tempts car ownership and car usage. In this condition, many world cities have changed their point of view about traffic congestion. To generate more realistic solution they tend to planning, land use decision and public transport. By the way, minimizing traffic congestion with demand-supply management in transportation is more acceptable solution recently. In this study, demand-supply management is studied. In the first chapter; city and transport problems are touched on and in then second chapter traffic congestion is examined and asserted on. In the third chapter traffic congestion is examined and solution methods, how to manage traffic congestion according to demand-supply strategies, applying expediencies, positive and negatife effects on users are explained with sample applications. In the next chapter, Traffic Congestion Management Programs and their applications in the world success are inspected. Chapter five includes studies about demand-supply studies in Istanbul. Next, an application, which is widely used in the world but which is not well-known in our country, telecommuting is examined through its applicability. Chapter five also includes a questionnaire study substantiated and qualified with its result.