Fonksiyon konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesinde Mapleprogramının etkililiği
The effectiveness of the Maple program in eliminating misconceptions about functions
  1. Tez No: 1013145
  2. Yazar: GAMZE UMMAHAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonlar, Functions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 10. sınıf öğrencilerinin fonksiyonlar konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesinde Maple programının etkililiğini incelemektir. Araştırma, karma yöntem yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüş olup, nicel boyutta ön test–son test kontrol gruplu deneysel desen, nitel boyutta ise yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Bu sayede öğrencilerin akademik başarıları nicel olarak değerlendirilmiş, aynı zamanda öğrenme süreçlerine ilişkin derinlemesine veriler elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2024–2025 eğitim öğretim yılında Konya ili Altınekin ilçesinde bir Anadolu lisesinde öğrenim gören toplam 38 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda Maple destekli öğretim uygulanırken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kavram Yanılgısı Belirleme Testi ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Nicel veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş ve ön test puanları kontrol edilerek son test puanları arasındaki farklar ANCOVA ile incelenmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, deney ve kontrol gruplarının son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, deney grubunda bazı kavram yanılgılarının giderilme oranlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca deney grubunda kız öğrencilerin başarı düzeylerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Nitel bulgular, Maple destekli öğretimin öğrencilerin grafik yorumlama, temsiller arası ilişki kurma ve kavramsal düşünme becerilerini geliştirdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, Maple destekli öğretimin genel akademik başarı üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı; ancak kavram yanılgılarının giderilmesi ve kavramsal öğrenmenin desteklenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effectiveness of the Maple software in eliminating misconceptions about functions among 10th-grade students. The study was conducted within the frame work of a mixed-methods approach, employing a pretest–posttest control group experimental design in the quantitative dimension and semi-structured interviews in the qualitative dimension. In this way, students academic achievement was evaluated quantitatively, while in-depth data regarding their learning processes were also obtained. The sample of the study consisted of 38 students studying at an Anatolian highschool in the Altınekin district of Konya during the 2024–2025 academic year. Maple-supported instruction was implemented in the experimental group, while traditional teaching methods were used in the control group. The Misconception Diagnostic Test was administered as both a pretest and a posttest. Quantitative data were analyzed using SPSS, and the differences between posttest scores were examined through ANCOVA by controlling pretests cores. Qualitative data were analyzed using content analysis. The findings revealed that there was no statistically significant difference between the posttest scores of the experimental and control groups. However, the rate of eliminating certain misconceptions was higher in the experimental group. Additionally, female students in the experimental group demonstrated higher achievement levels than male students. Qualitative findings indicated that Maple-supported instruction contributed to students skills in interpreting graphs, establishing relationships between different representations, and developing conceptual thinking. Overall, it was concluded that Maple-supported in struction did not create a significant difference in overall academic achievement; however, it has considerable potential in eliminating misconceptions and supporting conceptual learning