Kurumsal mükemmellik uygulamalarının sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasıyla ilişkisi (Suriye'de Rahma Worldwide örneğinde bir vaka çalışması)
The relationship between corporate excellence practices and achieving sustainable development
- Tez No: 1013163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALAH ALDIN HAMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: EFQM modeli, Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, Operasyonel mükemmeliyet, Sürdürülebilir kalkınma, Toplam kalite yönetimi, Yeşil ürün, Örgütlenme stratejileri, Örgütsel etkinlik, İklim değişikliği, İş mükemmelliği, EFQM model, Non-profit organizations, Operational excellence, Sustainable development, Total quality management, Green product, Organizational strategies, Organizational effectiveness, Climate change, Business excellence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda kurumsal mükemmellik uygulamalarının sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda EFQM Model , Suriye'de faaliyet gösteren Rahma Worldwide örneğine uygulanmıştır. Araştırmanın önemi, kırılgan çevrelerde faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarının kurumsal performanslarını geliştirme ihtiyacından ve acil yardım yaklaşımının ötesine geçerek uzun vadeli sürdürülebilir etki oluşturma kapasitelerinin güçlendirilmesi gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Araştırmada betimsel analitik yöntem benimsenmiş ve nitel bir vaka çalışması yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler, kuruluşun yönetici ve çalışanlarıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış; ayrıca resmî belge ve raporların içerik analizi yapılmıştır. Bunun yanında, EFQM kriterlerine dayalı bir değerlendirme aracı kullanılarak kuruluşun kurumsal olgunluk düzeyi 10 temel eksen üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, kuruluşun liderlik, strateji, sürdürülebilir değer oluşturma ve ortaklıklar alanlarında kurumsal mükemmellik uygulamalarını yüksek düzeyde benimsediğini göstermiştir. Bu uygulamaların kurumsal, sosyal, mali ve çevresel sürdürülebilirlik boyutlarına olumlu yansıdığı; ancak çevresel boyutta göreceli bir zayıflığın bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, kurumsal mükemmellik ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkinin bütünleşik ve tamamlayıcı nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. EFQM kriterlerine bağlılık; yönetişimin güçlendirilmesine, örgütsel esnekliğin artırılmasına ve mali istikrarın desteklenmesine katkı sağlamaktadır. Bu durum, kuruluşun sürekliliğini, değişen koşullara uyum kapasitesini ve uzun vadeli insani etki üretme yeteneğini artırmaktadır. Araştırma; yazılı çevre politikalarının geliştirilmesi, hesap verebilirlik ve paydaş memnuniyetinin ölçülmesine yönelik bütünleşik bir sistemin uygulanması ve kurumsal mükemmellik ile sürdürülebilir kalkınma boyutlarını ilişkilendiren entegre performans göstergelerinin benimsenmesi gibi başlıca önerilerle sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of applying institutional excellence practices on achieving sustainable development in nonprofit organizations. Within this framework, the EFQM model was applied to the case of Rahma Worldwide operating in Syria. The significance of the study stems from the need to improve the institutional performance of humanitarian organizations working in fragile environments and to strengthen their capacity to generate long-term developmental impact that goes beyond emergency relief. The study adopted a descriptive-analytical approach based on a qualitative case study. Data were collected through semi-structured interviews with the organization's managers and staff, in addition to content analysis of published official documents and reports. Furthermore, an assessment tool based on EFQM criteria was used to determine the level of institutional maturity across ten main dimensions. The findings revealed that the organization demonstrates a high level of implementation of institutional excellence practices in the areas of leadership, strategy, sustainable value creation, and partnerships. These practices were found to have a positive reflection on the institutional, social, financial, and environmental dimensions of sustainability, although a relative weakness was observed in the environmental dimension. The study also found that the relationship between institutional excellence and sustainable development is integrative and complementary in nature. Commitment to EFQM criteria contributes to strengthening governance, enhancing organizational flexibility, and supporting financial stability, which in turn improves the organization's continuity, adaptability to changing conditions, and ability to generate long-term humanitarian impact. The study concluded with several key recommendations, most notably the development of written environmental policies, the implementation of an integrated system for accountability and stakeholder satisfaction measurement, and the adoption of integrated performance indicators linking institutional excellence with the dimensions of sustainable development.