Yapay zekâ ile dijital pazarlamanın müşteri deneyimi ve çevrimiçi satın alma niyeti üzerine etkisi
The effect of artificial intelligence and digital marketing on customer experience and online purchase intention
  1. Tez No: 1013168
  2. Yazar: SUDE DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKGÜL, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KÖMÜRCÜOĞLU SOYTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik pazarlama, Müşteri deneyimi, Satın alma niyeti, Yapay zeka, Electronic marketing, Customer experience, Purchase intention, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin hızlanmasıyla, kurumların hedef kitleye ulaşmak için dijital pazarlamayı kullanması zorunlu hale gelmiştir. Bu süreçte, insan zekâsını taklit ederek kişiselleştirilmiş ve etkili kampanyalar oluşturan yapay zekâ teknolojileri, müşteri deneyimini güçlendirerek dijital pazarlamanın geleceğini şekillendirmektedir. Bu çalışma, yapay zekânın dijital pazarlama faaliyetlerine etkisini ve bunun müşteri deneyimi ile çevrimiçi satın alma niyeti üzerindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, Temmuz – Kasım 2025 tarihleri arasında kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılan 37 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler anket tekniği ile toplanarak IBM SPSS ve JASP programlarıyla analiz edilmiştir. Analiz sürecinde tanımlayıcı istatistiklerle birlikte, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizlerinden de yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular; yapay zekâ uygulamaları, dijital pazarlama faaliyetleri ve müşteri deneyiminin çevrimiçi satın alma niyeti üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Regresyon analizi sonuçlarına göre, çevrimiçi satın alma niyetini etkileme gücü en yüksek olan değişkenin müşteri deneyimi olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar, işletmeler çevrimiçi satışı artırmak için yapay zekâ destekli kişiselleştirilmiş uygulamalardan yararlanmalarının stratejik bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda çalışma literatüre; dijital pazarlama ve yapay zekânın müşteri deneyimi ve çevrimiçi satın alma değişkenleri üzerine etkisini bütüncül bir modelle ele alarak akademik olarak katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of digitalization, it has become essential for organizations to utilize digital marketing to reach their target audiences. In this process, artificial intelligence technologies, which mimic human intelligence to create personalized and effective campaigns, are shaping the future of digital marketing by enhancing customer experience. This study aims to examine the impact of artificial intelligence on digital marketing activities and its role in influencing customer experience and online purchase intention. The sample of the study consists of 387 participants reached through a snowball sampling method between July and November 2025. The data were collected through a survey technique and analyzed using IBM SPSS and JASP software. In the analysis process, descriptive statistics were employed along with confirmatory factor analysis, correlation, and regression analyses. The findings of the study reveal that artificial intelligence applications, digital marketing activities, and customer experience have a positive and significant effect on online purchase intention. According to the regression analysis results, customer experience was identified as the variable with the strongest influence on online purchase intention. The results indicate that utilizing AI-supported personalized applications is of strategic importance for businesses seeking to increase online sales. In this context, the study contributes to the literature by addressing the effects of digital marketing and artificial intelligence on customer experience and online purchasing variables through a holistic model.