Escrow Sözleşmesi
Escrow Agreement
  1. Tez No: 1013176
  2. Yazar: BERFİN ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: escrow sözleşmesi, yedieminlik sözleşmesi, saklama sözleşmesi, Kaliforniya Finansal Kanunu, escrow agreement, deed of trust, contract of mandate, California Financial Code
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Türk hukukunda çoğu alanda benimsenen sözleşme özgürlüğü ilkesi uyarınca taraflar sözleşmenin içeriğini, taraflarını, şeklini mevzuatta belirlenen sınırlamalar içinde kalmak şartıyla özgürce oluşturabilme imkanına sahiptir. Kanunda bulunmayan yeni bir sözleşme tipi yaratma imkanı; tarafların değişen ve gelişen ticari ve ekonomik hayata ayak uydurmaları ve ihtiyaçları doğrultusunda sözleşmeler yapabilmelerine fırsat tanıması bakımından oldukça zaruridir. Sözleşme özgürlüğünün bir görünümü olan isimsiz sözleşmelerden“escrow sözleşmesi”çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Escrow sözleşmesine; sıkça kullanılan satış, eser, hizmet, vekalet vb. sözleşmelerin edimlerinin ifası sırasında oluşması muhtemel belirsizlikleri gidermek maksadıyla başvurulmaktadır. Escrow sözleşmesi ABD'de gelişimini tamamlayıp günümüzdeki halini almış ve sıkça başvurulan bir kurum olmuşsa da ülkemizde uygulama alanı henüz yok denecek kadar azdır. Bir satış sözleşmesinde malın teslim edilip bedelin alınamaması veya bedelin ödenip malın teslim alınamaması; bir vekalet sözleşmesinde avukatın vekalet ücretini tahsil edememesi veya vekalet ücretini önden alan bir avukatın davayı gereği gibi takip etmemesi, bir eser sözleşmesinde eserin tamamlanıp ücretin alınamaması veya ücretin alınıp eserin gereği gibi tam ve eksiksiz teslim edilmemesi gibi“risklerin”ve“güvensizlik sorununun”escrow sözleşmesi kapsamında bertaraf edilebilmesi mümkün gözükmektedir. Bu incelemeler sırasında kullanılan yöntem; söz konusu sözleşmenin Türk hukuk sisteminde sözleşme türleri arasındaki yerinin tespit edilerek benzer sözleşmelerle karşılaştırma yapılmak suretiyle sözleşmenin yapısının, yerinin ve hukukumuzda uygulanabilir olup olmadığının incelenmesidir. Söz konusu unsurlar belirlenirken sözleşmenin kurulması, fonksiyonları, tarafların hak ve borçları, borçların ifası ve sözleşmenin sona ermesi temel inceleme noktaları olarak belirlenmiştir. Çalışmada; escrow sözleşmesinin anlaşılır ve uygulanır olması; bu sayede ülkemizde bu alanlarda çıkan hukuki uyuşmazlıkların çözümünün masraf, zaman kaybı ve hak kaybına sebebiyet verme ihtimallerinin giderilmesi, uluslararası ilişkilerde güvenin arttırılması hususuna hukuki bir katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In accordance with the principle of freedom of agreement adopted in most areas of Turkish law, the parties have the opportunity to freely create the content, parties and form of the agreement, until they remain within the limitations set in the legislation. Possibility to create a new type of agreement not found in the law is essential in terms of allowing the parties to keep up with the changing and developing commercial and economic life and to make contracts in line with their needs. The“escrow agreement”, one of the anonymous agreements, which is an aspect of the freedom of contract, is the subject of our study. Escrow agreement; frequently used in contracts of sale,work and labor, service, construction, attorney, etc. It is applied in order to eliminate possible uncertainties that may occur during the performance of the contracts. Although the escrow agreement has completed its development in the USA and has taken its current form and become a frequently applied institution, its application area is almost non-exist in our country. By means of escrow agreement; it seems possible to dispose various risks which arise from the nature of concurrent covenants. To illustrate; in a contract of sale, the goods may be delivered without receivement of the price, or the price may be paid without the receivement of the goods. Additively; in an attorney agreement, client may be doubtful about the lawyer in terms of following the case as required or the lawyer may failure to collect his counsel fee. Similarly, in a construction contract; parties are in the expectment of performance of all deeds. The method used during these examinations is to determine the place of escrow agreement among the agreemnt types in the Turkish legal system and examine the structure, location of the agreement and whether it is applicable in our law by comparing it with similar agreements. While determining the aforementioned elements, the establishment of the contract, its functions, the rights and obligations of the parties, the performance of the deeds and the termination of the agreement were determined as the main examination points. In the study; it is tried to make a legal contribution to the solution of legal disputes in these areas in our country, to eliminate the possibility of cost, loss of time and loss of rights, and to increase trust in international relations, by making the escrow agreement more understandable and enforceable,