Kombine spinal epidural analjezi ile addüktör kanal + popliteal arter ile diz kapsül arasındaki infiltrasyon bloğunun total diz protezi sonrası erken rehabilitasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 1013200
  2. Yazar: ABUZER ATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, Rejyonel Blok, Kombine Spinal-Epidural, Ağrı, Yürüme Mesafesi, Diz Fleksiyon Açısı, Total Knee Arthroplasty, Regional Block, Combined Spinal-Epidural, Pain, Walking distance, Knee flexion angle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diz protezi ameliyatı, en ağrılı ortopedik cerrahilerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, total diz protezi uygulanan hastalarda kombine spinal epidural analjezi ile addüktör kanal bloğu ve popliteal arter ile diz kapsül arasındaki infiltrasyon blok kombinasyonunun, postoperatif erken dönemde ağrı kontrolü ve fiziksel rehabilitasyon parametreleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Bu prospektif, karşılaştırmalı klinik çalışma; 01.09.2025–31.12.2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde total diz protezi (TDP) ameliyatı uygulanan toplam 70 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar uygulanan analjezi yöntemine göre iki gruba ayrıldı: Kombine Spinal-Epidural grubu (KSE) (n=35) ve addüktör kanal bloğu (AKB) + Infiltration between the Popliteal Artery and the Capsule of the Knee (IPACK) grubu (n=35). Çalışmanın primer sonlanım noktaları postoperatif erken dönemde yürüme mesafesi ve diz fleksiyon açısı olarak belirlendi. Sekonder sonlanım noktaları ise postoperatif ağrı düzeyi (VAS skorları), ilk analjezik gereksinim zamanı, toplam opioid tüketimi ve toplam non-steroid antiinflamatuvar ilaç (NSAİİ) tüketimi olarak değerlendirildi. Kategorik değişkenler frekans (n) ve yüzde (%) olarak ifade edildi. Sürekli değişkenlerin dağılımı değerlendirildikten sonra normal dağılım göstermeyen verilerin karşılaştırılmasında Mann–Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların çoğunluğu kadın olup (n=53; %75,7), ortalama yaş 52,35±14,90 yıl idi. KSE grubunda yer alan hastaların %68,6'sı (n=24) kadın, %31,4'ü (n=11) erkek olup, yaş medyanı (IQR) 72,00 (8,00) yıl idi. AKB+ IPACK grubunda ise hastaların %82,9'u (n=29) kadın, %17,1'i (n=6) erkek olup, yaş medyanı (IQR) 69,00 (10,00) yıl olarak bulundu. Primer sonlanım noktaları olan yürüme mesafesi ve diz fleksiyon açısı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Sekonder sonlanım noktaları değerlendirildiğinde; toplam opioid ve NSAİİ tüketimi, ilk analjezik gereksinim zamanı ve VAS skorları açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü. Sonuç: KSE uygulanan hastalarda, AKB + IPACK grubuna kıyasla erken postoperatif dönemde fonksiyonel sonuçların daha iyi olduğu saptandı. Ayrıca daha düşük analjezik gereksinimi ve opioid tüketimi ile daha uzun ilk analjezi zamanı, KSE'nin ağrı kontrolü ve erken iyileşme açısından daha etkin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Total knee arthroplasty (TKA) is considered one of the most painful orthopedic procedures. This study aimed to compare the effects of combined spinal-epidural (CSE) analgesia and the combination of adductor canal block (ACB) with infiltration between the popliteal artery and the capsule of the knee (IPACK) on postoperative early pain control and functional rehabilitation parameters in patients undergoing TKA. Materials and Methods: This prospective, comparative clinical study was conducted on 70 patients who underwent total knee arthroplasty between 01.09.2025 and 31.12.2025 at the Department of Anesthesiology and Reanimation, Adıyaman Training and Research Hospital. Patients were divided into two groups according to the analgesic method applied: the combined spinal-epidural (CSE) group (n=35) and the adductor canal block (ACB) + IPACK group (n=35). The primary outcomes were early postoperative walking distance and knee flexion angle. Secondary outcomes included postoperative pain scores (VAS), time to first analgesic requirement, total opioid consumption, and total non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) consumption. Categorical variables were expressed as frequency (n) and percentage (%). Continuous variables were evaluated for distribution, and the Mann–Whitney U test was used for comparisons of non-normally distributed data. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The majority of patients were female (n=53; 75.7%), with a mean age of 52.35±14.90 years. In the CSE group, 68.6% (n=24) were female and 31.4% (n=11) were male, with a median age (IQR) of 72.00 (8.00) years. In the ACB + IPACK group, 82.9% (n=29) were female and 17.1% (n=6) were male, with a median age (IQR) of 69.00 (10.00) years. A statistically significant difference was observed between the groups in terms of the primary outcomes (walking distance and knee flexion angle). For the secondary outcomes, significant differences were also found between the groups in terms of total opioid and NSAID consumption, time to first analgesic requirement, and VAS scores (p<0.05). Conclusion: In patients receiving CSE, early postoperative functional outcomes were better compared to the ACB + IPACK group. Additionally, lower analgesic requirements and opioid consumption, along with a longer time to first analgesic request, suggest that CSE may be more effective for pain control and early recovery.