Artroskopik diz cerrahilerinde yapılan ıpack blok ve addüktor kanal blok kombinasyonu ile kombine spinal epidural bloğun postoperatif dönemde ağrı skorları yatış süresi ve kronik ağrıya etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of infiltration between the popliteal artery and the capsule of the knee (ipack) block and adductor canal block combi̇nation versus epidural analgesia for knee arthroplasty
- Tez No: 776479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA AKDAŞ TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: IPACK, addüktor kanal bloğu, diz cerrahisi, VAS, IPACK, Adductor canal block, Knee surgery, VAS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Spinal anestezi altında artroskopik diz cerrahisi planlanan hastalarda postoperatif analjezi için yapılan IPACK ve addüktor kanal bloğun kombine spinal epidural blok ile etkinliklerinin, ağrı skorlarının, taburculuk ve mobilizasyon sürelerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç Yöntem: Çalışma 15.08.2022-15.02.2023 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde, prospektif gözlemsel olarak yürütülmesi planlanmıştır. Çalışmaya 18 yaş üstü, kooperasyon kısıtlılığı olmayan hastalardan çalışmaya onam formu imzalayarak katılmayı kabul edenler dahil edilecektir. Prospektif bu çalışmada preoperatif dönemde anestezist tarafından analjezik amaçlı rejyonel anestezi çeşitlerinden IPACK blok ve addüktor kanal bloğu uygulanmış hastalar ve kombine spinal epidural anestezi yapılacak 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, ASA skorları, postoperatif analjezik kullanma miktarı, postoperatif dönemde blok çözülme zamanı, postoperatif ilk 1. 8. 24. saat ağrı skorları, ilk mobilizasyon zamanı açısından gözlemlenecek, anestezi fişlerinden IPACK ve addüktor kanal bloğu uygulananlar ile kombine spinal epidural anestezi uygulananlar karşılaştırılacaktır. Kronik ağrı durumu hastanın iletişim bilgileri alınarak taburculuk sonrası 3. Ayda telefonla aranarak kronik ağrı varlığı VAS skoru ile sorgulanacaktır. Bulgular: Çalışmaya artroskopik diz cerrahisi geçiren toplam 80 hasta dahil edildi. Hastalar postoperatif analjezi için seçilen yönteme göre IPACK ve addüktor kanal bloğu yapılan hastalar (Grup 1, n=40) ve epidural analjezi yapılan hastalar (Grup 2, n=40) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, ASA skorunu içeren demografik verilerinin karşılaştırılmasında gruplar arası anlamlı farklılık saptanmadı. Hastaların postoperatif ağrı skorları iki grup arasında karşılaştırınca, Grup 1'in 8. ve 24. Saatlerde Grup 2 kadar etkin postoperatif analjezi sağladığı, 1. Saatte Grup 2'nin Grup 1'e göre daha etkin analjezi sağladığı görülmüştür. (Sırasıyla p>0.05, p=0.021) Grup 1'deki hastaların mobilizasyon süresi 1.16 gün iken Grup 2'deki hastaların mobilizasyon süresi 1.68 gün idi ve anlamlı farklılık saptandı. (p=0.037), Grup 1 hastaların taburculuk süresi 2.24 gün iken Grup 2'deki hastaların taburculuk süresi 2.4 gün idi ve anlamlı farklılık saptanmadı. (p=0.33) Tüm hastaların 3. Aydaki VAS skorlarına bakacak olursak, iki grup arasında bu parametre bakımından anlamlı farklılık saptanmadı. (p=0.1) Tartışma Sonuç: Çalışmamızda, IPACK bloğun diz cerrahilerinde postoperatif analjezi açısından herkes tarafından kabul görmüş epidural analjezi kadar etkin analjezi sağlaması tarafımızca anlamlı kabul edildi. Blok grubunda postoperatif tek doz lokal anestezik yapıyor oluşumuz ve bunun yanı sıra servislerdeki epidural katater takiplerinin güvenli olmaması ve anestezi uzmanlarının epidural kataterden postoperatif tek doz lokal anestezik infiltrasyonu yapmayı tercih etmesi bizi bu çalışmayı yapmaya yönlendirdi. Epidural analjezi postoperatif 1. saatte blok grubuna göre daha etkin analjezi sağlamış olsa da 8. 24. Saatlerde blok grubu epidural analjezi grubu kadar etkin analjezi sağladı. Kronik ağrı açısından iki grubun birbirine üstünlüğü saptanmadı. Blok grubu hastalar epidural analjezi grubu hasalarına göre anlamlı olarak erken mobilize oldu. (p=0.037) Taburculuk süreleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. (p=0.33) Sonuç olarak blok grubunun epidural analjezi kadar etkin analjezi sağlaması, mobilizasyon süresinin daha kısa olması ve kronik ağrı üzerine benzer etkilerinin olması diz cerrahisinde postoperatif analjezide IPACK bloğun güvenle kullanılabileceğini ve literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, we aimed to compare the effectiveness of IPACK and adductor canal block versus combined spinal epidural block for postoperative analgesia, pain scores, and the effects of discharge and mobilization times in patients who will be operated for knee arthroscopy under spinal anesthesia. Material and Method: Between 15.08.2022 and 15.02.2023, the patients who will be operated on for knee surgery under spinal anesthesia, older than 18 years of age were included in the study. Demographic characteristics of the patients, comorbidities, ASA scores, mobilization time, amount of postoperative analgesic use, and postoperative pain scores of the 1. 8. 24. hours will be observed. The vas score at the 3rd month was learned over the phone. Results: A total of 80 patients who underwent arthroscopic knee surgery under regional anesthesia between 15 August 2022 and 15 February 2023 were included in this study. The patients were divided into two groups as IPACK and adductor canal block (Group 1) and combine spinal epidural analgesia (Group 2). There was no significant difference between the groups in the comparison of demographic data such as age, gender, and ASA score of the patients. The postoperative pain scores of the patients were compared between the two groups, Group 1, postoperative analgesia rates as effective as Group 2 at 8 and 24 hours, and it was observed that Group 2 provided more effective analgesia than Group 1 at the 1st hour.. (P>0.05, P=0.021) The mobilization time of 40 patients in Group 1 was 1.16 days, the mobilization time of the patients in Group 2 was 1.68 days. A significant difference was found between the two groups in terms of this parameter. (p=0.037), the discharge time of 40 patients in Group 1 was 2.24 days, the discharge time of patients in Group 2 was 2.4 days. There was no significant difference between the two groups. (p=0.33) If we look at the chronic pain of 80 patients in the study, no significant difference was found between the two groups in terms of this parameter. (p=0.1) Discussion and Conclusion: In our study, it was considered significant that IPACK block provided as effective analgesia as the universally accepted epidural analgesia in terms of postoperative analgesia in knee surgeries. It was considered significant that the block group provided as effective analgesia as the epidural analgesia group. The fact that we were administering a single postoperative dose of local anesthetic in the block group, as well as the fact that epidural catheter follow-up in the wards was not safe and anesthesiologists preferred to administer a single postoperative dose of local anesthetic infiltration through the epidural catheter led us to conduct this study. In our study, although postoperative 1st hour epidural analgesia provided more effective analgesia than the block group, the block group provided as effective analgesia as the epidural analgesia group at the 8th, 24th hours and 3rd month. Block group patients were mobilized significantly earlier than epidural analgesia group patients. (p=0.037) There was no significant difference between discharge times. (p=0.33) We think that the block group provided analgesia as effectively as epidural analgesia, shorter mobilization time and similar effects on chronic pain, except for the 1st postoperative hour, would be significant for IPACK block and would contribute to the literature.