Mandibular gömülü yirmi yaş diş çekiminde klorheksidin glukonat ile benzidamin hidroklorür ve klorheksidin glukonat ile flurbiprofen uygulamasının ağrı, ödem, trismus üzerinde etkilerinin araştırılması
Effects of chlorhexidine gluconate combined with benzydamine hydrochloride or flurbiprofen on pain, edema, and trismus following surgical extraction of impacted mandibular third molars
  1. Tez No: 1013206
  2. Yazar: EDİP EREN KADIKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR GÖNÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular üçüncü molar, gömülü diş, postoperatif ağrı, ödem, trismus, klorheksidin, benzidamin, flurbiprofen, topikal ajan, split-mouth çalışma, Mandibular third molar, impacted tooth, post-operative pain, swelling, trismus, chlorhexidine, benzydamine, flurbiprofen, topical agent, split-mouth study
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mandibular bilateral mesioanguler gömülü üçüncü molarların cerrahi çekimi sonrasında kullanılan iki farklı topikal antiinflamatuvar ve antimikrobiyal ajanın postoperatif ağrı, şişlik ve trismus üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bilateral mesioanguler gömülü mandibular üçüncü molarlara sahip toplam 40 gönüllü hasta (20 erkek, 20 kadın; yaş aralığı: 18–50 yıl) bu randomize, çift kör, split mouth tasarımlı kontrollü klinik çalışmaya dahil edilmiştir. Her hastada öncelikle bir gömülü üçüncü molar cerrahi olarak çekilmiş ve hem hasta hem de operatör cerrah uygulanan tedavi atamasından habersiz olarak cerrahi sahaya rastgele atanan topikal ajanı uygulamıştır. Dört haftalık iyileşme aralığının ardından kontralateral diş aynı protokol izlenerek çekilmiş ve diğer topikal ajan uygulanmıştır. Postoperatif değerlendirmeler 2. ve 7. günlerde gerçekleştirilmiştir. Ağrı Görsel Analog Skala (VAS) ile değerlendirilmiş, trismus maksimum interinsizal mesafe ölçülerek belirlenmiş ve şişlik standartlaştırılmış yüz ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 20'si kadın ve 20'si erkek olmak üzere toplam 40 hasta dahil edilmiş ve tüm katılımcılar her iki cerrahi seansı tamamlamıştır. Gruplar arasında preoperatif ve postoperatif 2. gün interinsizal mesafe değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Postoperatif 7. günde ise klorheksidin + flurbiprofen grubunda maksimum ağız açıklığı, klorheksidin + benzidamin grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ödem değerlendirmesinde tragus–pogonion, tragus–labial komissura ve angulus mandibula–lateral kantus mesafeleri açısından tüm zaman noktalarında gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Ağrı skorları erken postoperatif dönemde her iki grupta artış göstermiş, izleyen günlerde azalarak 1 7. günde belirgin şekilde düşmüştür; ancak hiçbir zaman noktasında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Analjezik kullanım miktarları operasyon günü en yüksek düzeyde olup takip sürecinde azalmış ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Değerlendirilen tüm zaman noktalarında postoperatif ağrı düzeyleri, yüz ödemi ve analjezik tüketimi açısından iki topikal ajan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0,05). Bununla birlikte, postoperatif 7. günde ölçülen maksimum ağız açıklığı (interinsizal mesafe) klorheksidin–flurbiprofen grubunda, klorheksidin–benzidamin grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. (p < 0,05)
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the effects of two different topical antiinflammatory and antimicrobial agents—KLOROBEN® (chlorhexidine gluconate + benzydamine hydrochloride; Drogsan Pharmaceuticals, Istanbul, Türkiye) and KLORHEX PLUS® (chlorhexidine gluconate + flurbiprofen; Drogsan Pharmaceuticals, Istanbul, Türkiye)—used after the surgical extraction of mandibular bilateral mesioangular impacted third molars on post-operative pain, swelling, and trismus. Materials and Methods: A total of 40 volunteer patients (20 males and 20 females; age range: 18–50 years) with bilateral mesioangular impacted mandibular third molars were enrolled in this randomized, triple-blinded, split-mouth controlled clinical trial. "In each patient, one impacted third molar was surgically extracted first, and the randomly assigned topical agent was applied to the surgical site, with both the patient and the operating surgeon blinded to the treatment allocation. After a four-week healing interval, the contralateral tooth was extracted and the alternate topical agent was administered following the same protocol. Postoperative assessments were performed on postoperative days 2 and 7. Pain was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS), trismus was assessed by measuring maximum interincisal distance, and swelling was determined using standardized facial measurements. Results: No statistically significant differences were observed between the two topical agents regarding postoperative pain levels, facial swelling, or analgesic consumption at any evaluated time point (p > 0.05). However, maximum mouth opening on postoperative day 7 was significantly greater in the chlorhexidine–flurbiprofen group compared with the chlorhexidine–benzydamine group (p < 0.05). Conclusion: Both chlorhexidine gluconate–benzydamine and chlorhexidine gluconate flurbiprofen formulations demonstrated comparable outcomes with respect to postoperative pain, facial swelling, and analgesic consumption following surgical removal of impacted 3 mandibular third molars. A statistically significant difference in maximum interincisal distance was observed on postoperative day 7 in favor of the chlorhexidine–flurbiprofen group; however, the magnitude of this difference was modest, and its clinical relevance should be interpreted cautiously.