Mikrolarengeal cerrahide hastaya özel diş koruyucunun üst diş hasarına etkisi
The effect of patient-specific tooth protectors on upper tooth damage in microlaryngeal surgery
  1. Tez No: 1013207
  2. Yazar: MUHAMMED FURKAN ÖZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrolarengeal cerrahi, dental travma, diş koruyucu, süspansiyon laringoskopi, hastaya özel koruyucu, Microlaryngeal surgery, dental trauma, dental guard, suspension laryngoscopy, patient-specific guard
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışmanın amacı, mikrolarengeal cerrahi uygulanacak hastalarda preoperatif dental değerlendirme sonrasında hazırlanan hastaya özel üst diş koruyucunun, standart silikon diş koruyucuya kıyasla postoperatif yeni gelişen travmatik dental bulguları azaltmadaki etkinliğini değerlendirmektir. Çalışmanın hipotezi, hastaya özel üst diş koruyucu kullanılan grupta travmatik dental bulgu insidansının standart koruyucu kullanılan gruba göre daha düşük olacağı yönündedir. Yöntem Bu prospektif ardışık kontrollü çalışmaya, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği'nde mikrolarengeal cerrahi uygulanan toplam 40 hasta dahil edildi. Hastalar çalışma grubu ve kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. Çalışma grubunda hastaya özel 3,0 mm yumuşak termoplastik üst diş koruyucu, kontrol grubunda ise standart silikon üst diş koruyucu kullanıldı. Tüm hastalar operasyondan önce ve postoperatif dönemde aynı diş hekimi tarafından değerlendirildi. Primer sonlanım ölçütü, postoperatif yeni gelişen travmatik dental bulgu varlığı olarak belirlendi. Sekonder sonlanım ölçütleri postoperatif VAS ağrı/hassasiyet skoru, yeni vitalite kaybı, periodontal kötüleşme ve dentoalveoler ölçümler olarak değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde Mann–Whitney U testi, Wilcoxon signed-rank testi, Fisher exact testi ve uygun olduğu durumlarda exact McNemar testi kullanıldı. Bulgular Çalışma grubunda 20, kontrol grubunda 20 hasta yer aldı. Gruplar yaş, cinsiyet, preoperatif periodontal durum, preoperatif diş vitalitesi, overjet, overbite ve ağız açıklığı açısından benzerdi. Tüm hasta grubu değerlendirildiğinde, postoperatif yeni gelişen travmatik dental bulgu 10/40 hastada (%25,0) saptandı. Yeni gelişen travmatik dental bulgu çalışma grubunda 1/20 hastada (%5,0), kontrol grubunda ise 9/20 hastada (%45,0) izlendi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,008). Postoperatif VAS ağrı/hassasiyet skoru çalışma grubunda 3,10±3,19, kontrol grubunda 1,75±2,17 olarak bulundu ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,191). Yeni vitalite kaybı çalışma grubunda 2/19 hastada (%10,5), kontrol grubunda 1/15 hastada (%6,7) izlendi (p=1,000). Periodontal kötüleşme çalışma grubunda 1/20 hastada (%5,0), kontrol grubunda 4/20 hastada (%20,0) saptandı (p=0,342). Dentoalveoler ölçümler ve ağız açıklığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç Hastaya özel üst diş koruyucu kullanımı, mikrolarengeal cerrahi sonrası yeni gelişen travmatik dental bulguları standart silikon diş koruyucuya kıyasla anlamlı düzeyde azaltmıştır. Bununla birlikte, VAS ağrı/hassasiyet skoru, yeni vitalite kaybı, periodontal kötüleşme ve dentoalveoler ölçümler açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Bu bulgular, hastaya özel üst diş koruyucuların özellikle makroskopik dental travmanın önlenmesinde klinik olarak yararlı bir bariyer sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu sonuçların daha geniş örneklemli, randomize ve uzun takip süreli çalışmalarla desteklenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of this study was to evaluate the effectiveness of a patient-specific maxillary dental guard, prepared after preoperative dental assessment, in reducing newly developed postoperative traumatic dental findings compared with a standard silicone dental guard in patients undergoing microlaryngeal surgery. The study hypothesis was that the incidence of traumatic dental findings would be lower in the patient-specific dental guard group than in the standard guard group. Methods This prospective consecutive controlled study included 40 patients who underwent microlaryngeal surgery at the Department of Otorhinolaryngology, Bezmialem Vakif University Hospital. Patients were divided into two groups: the study group and the control group. A patient-specific 3.0-mm soft thermoplastic maxillary dental guard was used in the study group, whereas a standard silicone maxillary dental guard was used in the control group. All patients were evaluated preoperatively and postoperatively by the same dentist. The primary outcome was the presence of newly developed postoperative traumatic dental findings. Secondary outcomes included postoperative VAS pain/sensitivity score, new loss of dental vitality, periodontal deterioration, and dentoalveolar measurements. Statistical analyses were performed using the Mann–Whitney U test, Wilcoxon signed-rank test, Fisher exact test, and exact McNemar test when appropriate. Results There were 20 patients in the study group and 20 patients in the control group. The groups were comparable in terms of age, sex, preoperative periodontal status, preoperative dental vitality, overjet, overbite, and mouth opening. In the overall cohort, newly developed postoperative traumatic dental findings were observed in 10 of 40 patients (25.0%). Traumatic dental findings occurred in 1 of 20 patients (5.0%) in the study group and in 9 of 20 patients (45.0%) in the control group; this difference was statistically significant (p=0.008). The mean postoperative VAS pain/sensitivity score was 3.10±3.19 in the study group and 1.75±2.17 in the control group, with no significant difference between groups (p=0.191). New loss of dental vitality was observed in 2 of 19 patients (10.5%) in the study group and in 1 of 15 patients (6.7%) in the control group (p=1.000). Periodontal deterioration was observed in 1 of 20 patients (5.0%) in the study group and in 4 of 20 patients (20.0%) in the control group (p=0.342). No significant differences were found between groups in dentoalveolar measurements or mouth opening. Conclusion The use of a patient-specific maxillary dental guard significantly reduced newly developed traumatic dental findings after microlaryngeal surgery compared with a standard silicone dental guard. However, no significant differences were observed between groups in postoperative VAS pain/sensitivity score, new loss of dental vitality, periodontal deterioration, or dentoalveolar measurements. These findings suggest that patient-specific maxillary dental guards may provide a clinically useful barrier, particularly for preventing macroscopic dental trauma during microlaryngeal surgery. Further randomized studies with larger sample sizes and longer follow-up are needed to confirm these results.