A proof-of-concept study on daily monitoring of feno to prevent acute exacerbations and treat airway inflammation in patients with asthma
  1. Tez No: 1013209
  2. Yazar: HANİFE ŞULE UZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ARZU YORGANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, FeNO, tip 2 inflamasyon, evde FeNO izlemi, biyobelirteç, Asthma, FeNO, type 2 inflammation, home FeNO monitoring, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Astım, kronik hava yolu inflamasyonu ile ilişkili, değişken semptomlar ve geri dönüşümlü hava akımı kısıtlılığı ile seyreden heterojen bir hastalıktır. Güncel tedavi yaklaşımlarına rağmen hastaların önemli bir kısmında optimal hastalık kontrolü sağlanamamaktadır ve özellikle tekrarlayan alevlenmeler hastalık yükünü artırmaktadır. Semptom temelli değerlendirme, altta yatan hava yolu inflamasyonunu her zaman yeterince yansıtmayabilir. Astımda temel tedavi antiinflamatuar tedavidir. Bu nedenle, astım yönetiminde inflamasyonu objektif olarak değerlendirebilen biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Fraksiyonel ekshale nitrik oksit (FeNO), tip 2 inflamasyon ile ilişkili eozinofilik hava yolu inflamasyonunu non-invaziv olarak yansıtan önemli bir biyobelirteçtir. Ancak FeNO ölçümleri çoğunlukla klinik vizitlerle sınırlı olup, günlük ev izleminin klinik karar süreçlerindeki yeri henüz net olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmanın amacı; son altı ay içinde astım alevlenmesi öyküsü bulunan hastalarda günlük ev FeNO izleminin zamansal değişimini değerlendirmek, FeNO değişimlerinin klinik semptomlar ve uygulanan tedavi müdahaleleri ile ilişkisini incelemek ve bu yaklaşımın astım yönetimindeki potansiyel klinik katkısını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, son altı ay içinde astım alevlenmesi öyküsü bulunan hastalarda günlük ev FeNO izleminin klinik süreçlerle ilişkisini değerlendirmek amacıyla Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde yürütülen prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen hastaların kaydı Haziran 2025 tarihinde başlamış, Aralık 2025 tarihinde tamamlanmış olup, üç aylık takip süresi sonunda çalışma Mart 2026 tarihinde sonlandırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar üç ay süreyle takip edilmiş; demografik özellikler, klinik bulgular, tedavi özellikleri ve FeNO ölçümleri sistematik olarak kaydedilmiştir. Hastalardan günlük olarak sabah saatlerinde standart teknikle evde FeNO ölçümü yapmaları istenmiş ve ölçüm sonuçları kayıt altına alınmıştır. Planlı klinik vizitlerde FeNO ölçümleri (FeNO₅₀, FeNO₂₀₀ ve nazal FeNO) gerçekleştirilmiş ve astım kontrol düzeyi değerlendirilmiştir. Takip sürecinde FeNO artışı veya semptomlarda kötüleşme saptanan hastalar ek vizite çağrılarak klinik olarak yeniden değerlendirilmiş, gerekli durumlarda FeNO ölçümleri hastane ortamında tekrar edilmiştir. Klinik değerlendirme sonucunda uygun tedavi düzenlemeleri yapılmış ve uygulanan müdahaleler kayıt altına alınmıştır. Çalışmada günlük FeNO değişimleri ile klinik semptomlar ve uygulanan tedavi müdahaleleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 21 programı kullanılarak gerçekleştirilmiş olup, p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma süresince değerlendirilen 218 hastadan 32'si çalışmaya dahil edilmiş, takip sürecinde 3 hastanın çalışmadan ayrılması nedeniyle analizler 29 hasta üzerinden gerçekleştirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 50,6 ± 11,7 yıl olup, olguların büyük çoğunluğu kadındı (%93,1). İzlem süresince AKT skorunda anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p=0,923). FeNO₅₀, FeNO₂₀₀ ve ev FeNO düzeylerinde zaman içinde azalma eğilimi gözlenmiş fakat bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (sırasıyla p=0,38; p=0,31 ve p=0,34). Nazal FeNO düzeylerinde ise belirgin bir azalma eğilimi izlenmemiştir (p=0,35). Takip sürecinde toplam 22 müdahale gerektiren olay kaydedilmiştir ve bu olayların %54,5'inde semptom artışına FeNO artışı eşlik ederken, %45,5'inde yalnızca semptom artışı saptanmıştır. Müdahale öncesine kıyasla müdahale sonrasında ev FeNO düzeylerinde azalma eğilimi izlenmiş, ancak bu değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,355). Aylara göre FeNO artışı gözlenen gün oranının zaman içinde anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır (%13,7; %10,1; %8,0; p=0,001). Ayrıca bazal FeNO düzeyi ile FeNO artışı gözlenen gün sayısı arasında güçlü pozitif korelasyon (r=0,748; p<0,001) ve müdahale sayısı ile orta düzeyde pozitif ilişki (r=0,559; p=0,013) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, günlük FeNO izleminin astım yönetiminde inflamatuar değişimlerin zamansal takibine katkı sağlayabileceğini göstermektedir. İzlem süresince FeNO artışı gözlenen gün oranında anlamlı azalma saptanması ve bazal FeNO düzeyinin hem FeNO artışı gün sayısı hem de müdahale gereksinimi ile ilişkili bulunması, bu parametrelerin hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, FeNO düzeylerinin tüm klinik kötüleşmeleri yansıtmaması, değerlendirmede semptomların da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Günlük FeNO izlemi, özellikle inflamatuar aktivitenin erken dönemde saptanması ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının desteklenmesi açısından potansiyel bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Asthma is a heterogeneous disease characterized by chronic airway inflammation, variable respiratory symptoms, and reversible airflow limitation. Despite current treatment approaches, optimal disease control cannot be achieved in a substantial proportion of patients, and recurrent exacerbations continue to increase the disease burden. Symptom-based assessment may not adequately reflect the underlying airway inflammation. Therefore, there is a need for objective biomarkers that can accurately assess inflammation in asthma management. Fractional exhaled nitric oxide (FeNO) is a non-invasive biomarker that reflects eosinophilic airway inflammation associated with type 2 inflammation. However, FeNO measurements are generally limited to clinical visits, and the role of daily home monitoring in clinical decision-making has not yet been clearly established. The aim of this study was to evaluate the temporal changes in daily home FeNO monitoring in patients with a history of asthma exacerbation within the past six months, to investigate the relationship between FeNO variations, clinical symptoms, and treatment interventions, and to determine the potential clinical contribution of this approach in asthma management. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted in the Department of Chest Diseases at Manisa Celal Bayar University Hospital to evaluate the relationship between daily home FeNO monitoring and clinical outcomes in patients with a history of asthma exacerbation within the previous six months. Patient recruitment began in June 2025 and was completed in December 2025, and the study was concluded in March 2026 following a three-month follow-up period. The included patients were followed for three months, and demographic characteristics, clinical findings, treatment features, and FeNO measurements were systematically recorded. Patients were instructed to perform daily home FeNO measurements in the morning using a standardized technique, and the results were recorded. During scheduled clinical visits, FeNO measurements (FeNO₅₀, FeNO₂₀₀, and nasal FeNO) were performed, and asthma control was assessed. Patients with increased FeNO levels or worsening symptoms during follow-up were invited for additional visits, where clinical reassessment and, if necessary, repeat FeNO measurements in the hospital setting were performed. Treatment adjustments were made based on clinical evaluation, and all interventions were recorded. The relationship between daily FeNO changes, clinical symptoms, and treatment interventions was analyzed. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 21 software, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 218 patients evaluated during the study period, 32 were included, and 29 patients were analyzed after 3 patients withdrew during follow-up. The mean age of the patients was 50.6±11.7 years, and the majority were female (93.1%). No significant change was observed in ACT scores during follow-up (p=0.923). Although a decreasing trend was observed in FeNO₅₀, FeNO₂₀₀, and home FeNO levels over time, these changes were not statistically significant (p=0.38, p=0.31 and p=0.34, respectively). No significant decrease was observed in nasal FeNO levels (p=0.349). A total of 22 intervention-requiring events were recorded during follow-up. In 54.5% of these events, symptom worsening was accompanied by an increase in FeNO, whereas in 45.5% only symptom worsening was observed. Although a decreasing trend in home FeNO levels was observed after interventions, this change was not statistically significant (p=0.355). The proportion of days with increased FeNO significantly decreased over time (13.7%, 10.1%, and 8.0%; p=0.001). Additionally, baseline FeNO levels showed a strong positive correlation with the number of days with increased FeNO (r=0.748; p<0.001) and a moderate positive correlation with the number of interventions (r=0.559; p=0.013). Conclusion: This study suggests that daily FeNO monitoring may contribute to the temporal assessment of inflammatory changes in asthma management. The significant decrease in the proportion of days with increased FeNO and the association of baseline FeNO levels with both FeNO variability and intervention requirements indicate that these parameters may be useful in monitoring disease activity. However, since FeNO levels do not reflect all episodes of clinical deterioration, they should be interpreted in conjunction with clinical symptoms. Daily FeNO monitoring may serve as a supportive tool for early detection of inflammatory activity and for facilitating individualized treatment approaches.