Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) geçiren hastalarda serratus posterior süperior interkostal plan bloğu (SPSIPB), torasik epidural analjezi(TEA) ve IV opioid analjezinin postoperatif ağrı ve analjezik tüketimi üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of serratus posterior superior intercostal plane block (SPSIPPB), thoracic epidural analgesia (TEA) and IV opioid analgesia on postoperative pain and analgesic consumption in patients undergoing video-assisted thoracoscopic surgery (VATS)
- Tez No: 1013229
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTÜRK, DOÇ. DR. ALİ AKDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Video yardımlı torakoskopik cerrahi, postoperatif ağrı, torasik epidural analjezi, serratus posterior superior interkostal plan bloğu, multimodal analjezi, Video-assisted thoracoscopic surgery, postoperative pain, thoracic epidural analgesia, serratus posterior superior intercostal plane block, multimodal analgesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) Geçiren Hastalarda Serratus Posterior Superior İnterkostal Plan Bloğu (SPSIPB), Torasik Epidural Analjezi (TEA) Ve IV Opioid Analjezinin Postoperatif Ağrı Ve Analjezik Tüketimi Üzerindeki Etkinliğinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, VATS uygulanan hastalarda SPSIPB, TEA ve IV opioid analjezinin postoperatif ağrı skorları ve analjezik tüketimi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, 15.01.2025-15.06.2025 tarihleri arasında elektif uniportal VATS yapılan, ASA I–III risk grubunda, 18–75 yaş arası hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar uygulanan postoperatif analjezi yöntemine göre SPSIPB, TEA ve IV opioid analjezi olmak üzere üç gruba ayrıldı. SPSIPB grubu 23 kişi, TEA grubu 27 kişi ve IV opioid grubu 28 kişi olmak üzere çalışma toplam 78 hastadan oluşmaktadır. Postoperatif ağrı değerlendirmesi Nümerik Derecelendirme Skalası (NRS) kullanılarak yapıldı. Postoperatif 0, 1, 6, 12, 18, 24. saatlerdeki statik ve dinamik ağrı skorları ile ek analjezik gereksinimleri kaydedildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: SPSIPB ve TEA uygulanan hastalarda postoperatif 12. ve 18. saatlerdeki dinamik NRS skorlarının IV opioid analjezi grubuna göre daha düşük olduğu belirlendi. TEA grubunda analjezik gereksinimi ve opioid tüketimi diğer gruplara göre daha düşük bulundu. Olası yan etkiler olan hipotansiyon, kaşıntı, üriner retansiyon, baş ağrısı ve solunum arresti gelişimi açısından gruplar arasında belirgin bir fark izlenmedi. Sonuç: TEA postoperatif ağrı kontrolünde etkili ve bir yöntem olarak öne çıkmıştır. SPSIPB, IV opioid analjezisine kıyasla daha iyi ağrı kontrolü ve daha düşük analjezik gereksinimi ile ilişkilidir. SPSIPB, VATS sonrası multimodal analjezi yaklaşımları içerisinde TEA 'ya alternatif olarak uygulanabilir bir rejyonel analjezi olarak değerlendirilebilir. iii
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effects of SPSIPB, TEA, and IV opioid analgesia on postoperative pain scores and analgesic consumption in patients undergoing VATS. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted between 15.01.2025 and 15.06.2025 on patients aged 18–75 years, in the ASA I–III risk group, who underwent elective uniportal VATS. Patients were divided into three groups according to the postoperative analgesia method applied: SPSIPB, TEA, and IV opioid analgesia. The study consisted of a total of 78 patients: 23 patients in the SPSIPB group, 27 patients in the TEA group, and 28 patients in the IV opioid group. Postoperative pain assessment was performed using the Numeric Rating Scale (NRS). Static and dynamic pain scores at postoperative 0, 1, 6, 12, 18, and 24 hours, as well as additional analgesic requirements, were recorded and compared between the groups. Results: It was determined that the dynamic NRS scores at the postoperative 12th and 18th hours in the SPSIPB and TEA groups were lower than those in the IV opioid analgesia group. In the TEA group, analgesic requirement and opioid consumption were found to be lower compared to the other groups. No significant difference was observed between the groups in terms of the development of possible side effects such as hypotension, pruritus, urinary retention, headache, and respiratory arrest. Conclusion: TEA has come to the forefront as an effective method in postoperative pain control. SPSIPB is associated with better pain control and lower analgesic requirement compared to IV opioid analgesia. SPSIPB can be considered v as a regional analgesia applicable as an alternative to TEA within multimodal analgesia approaches after VATS.