1501 numaralı Rize Şer'iyye siciline göre Rize'de sosyal hayat (1891-1894)
Social life in Rize according to the Ser'iyye register no. 1501(1891-1894)
  1. Tez No: 1013284
  2. Yazar: AYDANUR ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Tarih, Religion, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Rize, Şeriye sicilleri, Rize, Court registers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
“1501 numaralı Rize Şer'iyye Siciline göre Rize'de Sosyal Hayat (1891 1894)”başlığı altında yaptığımız bu tez çalışmasının amacı, bahsi geçen sicilin günümüzde kullanılan Türk alfabesine dil içi çeviri yapılarak sicilde geçen belgelerin içeriğinin değerlendirilmesiyle Rize'nin sosyal hayatıyla alakalı tarihi verilerin gün ışığına çıkarılmasını ortaya koymaktadır. Çalışma üç bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümü Rize ilinin tarihi kayıtlarında ulaşılan ilk dönemlerinden itibaren Cumhuriyet dönemi dahil olmak üzere Rize tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümün ikinci kısmında ise Osmanlı Devleti'nin yargı teşkilatının önemli bir unsuru olan Şer'iyye Mahkemeleri ve bu mahkemelerdeki yargılama usulünden, şer'iyye sicillerinin muhtevasından bahsedilerek bu sicillerdeki belge çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezin ikinci bölümü ise 1501 numaralı sicilde kaydedilmiş dava kayıtlarında var olan bilgilerden yola çıkarak Rize'nin sosyal, ekonomik ve dini hayatıyla alakalı tarihi bilgiler tahlil edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölüm ise 1501 numaralı Rize Şer'iyye Sicilinin orijinal metni dil içi çeviri metoduyla günümüzde kullanılan harflerle transkripsiyonu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study, titled“Social Life in Rize According to the Rize Sharia Register No. 1501,”is to bring historical data related to social life in Rize to light by translating the documents in the register into the Turkish alphabet used today and evaluating their content. This study consists of three sections. The first section provides information about the history of Rize, from its earliest recorded periods to the Republican era. The second part of the first chapter discusses the Sharia Courts, an important element of the Ottoman State's judicial system, and the trial procedures in these courts, as well as the contents of the Sharia records and the types of documents found in these records. The second part of the thesis attempts to analyze historical information related to the social, economic, and religious life of Rize based on the information found in the case records recorded in register number 1501. The third part provides a transcription of the original text of the Rize Sharia Register number 1501 into the letters used today using the intra-language translation method.