Ankara Mamak Vatan Aile Sağlığı Merkezi Polikliniğinde kronik hastalık tanısı olanlar ve olmayanların Covid-19 aşısı olma sıklığının karşılaştırılması
Comparison of the frequency of getting covid-19 vaccination in those with and without a chronic disease diagnosis in Ankara Mamak Vatan Family Health Center Polyclinic
- Tez No: 814505
- Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM SUVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşılanma Oranı, COVID-19, Kronik Hastalık, Chronic Disease, COVID-19, Vaccined Ratio
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Amaç: Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın kolay, güvenilir ve etkili yollarından biri bağışıklamadır. Özellikle kronik hastalığı olanların bağışıklanması mortalite ve morbidite oranlarında önemli değişikliklere neden olmaktadır. Bu çalışmada, geçirmiş olduğumuz COVID-19 pandemisinde kronik hastalığı olanlar ve olmayanların aşılanma oranlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve tek merkezli olan bu klinik çalışmada Ankara Mamak Vatan Aile Sağlığı Merkezi 0619156 numaralı Aile Hekimliği biriminde kaydı bulunan hastalardan aile hekimliği bilişim sisteminde kronik hastalık tanısı olanlar ile olmayanların COVID-19 aşısı yaptırma oran ve sıklığı karşılaştırılmıştır. 18 yaş üstü olan hastaların; kronik hastalıkları taranmış, COVID-19 aşı yaptırıp yaptırmadıkları ve yaş ve cinsiyete göre ilişkileri incelenmiştir. Hastaların tüm verileri aile hekimliği bilişim sistemindeki kayıtlar ve Sağlık Bakanlığının aile sağlığı merkezleri ile paylaşılan aşılama verilerinden elde edilmiştir. Veri analizinde SPSS (Statistical Package for Social Scienses) for Windows 22.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, aile hekimliği bilişim sisteminden 18 yaş üstü 2884 kişi verisi kullanıldı. Bu kişilerin 1383 (%47,9)'u erkek ve 1501 (%52,1)'i kadındır. Kadınların 1043 (%69,5)'i aşı olmuş, erkeklerin 958 (%69,3)'ü aşı olmuştur. 18-65 yaş aralığındaki 2451 kişiden 1584 (%64,6)'sı aşı olmuş, 65 yaş üzeri 433 kişiden 417 (96,3)'ü aşı olmuştur. Kronik hastalık tanısı olan 981 kişinin, çalışmadaki tüm kişilere oranı %34'dür. Aşı olan 2001 kişiden kronik hastalık tanısı olan kişi sayısı 745 (%37,2)'dir. Kronik hastalık tanısı olanların %75'i aşı olmuştur. Diyabet tanısı olanların %83'ü, kronik obstriktif akciğer hastalığı tanısı olanların %85,4'ü, astım tanısı olanların %80,5'i, hipertansiyon tanılı hastaların %67,3'ü, koroner arter hastalığı tanılı hastaların %10,6'sı, böbrek yetmezliği tanılı hastaların %100'ü, serebro vasküler hastalık tanısı olan hastaların %85,7'si, kanser tanısı olanların %81'i aşı olmuştur. Sonuç: Kronik hastalığı olanların COVID-19 aşı yaptırma oranlarının bilinmesi, yeni varyasyonlar veya yeni patojenlerle ileride yaşanabilecek epidemi veya pandemide, kronik hastalığı olan kişilerin aşıya yaklaşımları ve aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmalarında yol gösterici olabilecektir. Çalışmamızın gerek tek merkezli olması gerekse takipli kişi sayısı sınırlılıkları nedeniyle çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Immunization is one of the easy, safe and effective ways to prevent infectious diseases. Immunization, especially of those with chronic diseases, causes significant changes in mortality and morbidity rates. In this study, it was aimed to compare the chronic disease vaccination rates in the current COVID-19 pandemic. Materials and Methods: In this retrospective, cross-sectional and single-center clinical study, the rate and frequency of COVID-19 vaccination of patients with and without a diagnosis of chronic disease in the family medicine information system, among patients registered in the Family Medicine unit of Ankara Mamak Vatan Family Health Center 0619156. The chronic diseases of the patients over the age of 18 were screened, whether they were vaccinated against COVID-19 and their relationships according to age and gender were examined. Patient data were obtained from the records in the family medicine information system and the vaccination data shared with the family health centers of the Ministry of Health. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program was used for data analysis. Results: In our study, data of 2884 people over the age of 18 from the family medicine information system were used. 1383 (47.9%) of these people are men and 1501 (52.1%) are women. 1043 (69.5%) of women were vaccinated, 958 (69.3%) of men were vaccinated. Of 2451 people aged 18-65, 1584 (64.6%) were vaccinated, 417 (96.3) of 433 people over 65 years of age were vaccinated. The ratio of 981 people diagnosed with chronic disease to all people in the study was 34%. The number of people diagnosed with chronic disease from 2001 people who were vaccinated was 745 (37.2%). 75% of those diagnosed with chronic disease have been vaccinated. 83% of those with diabetes mellitus, 85.4% of those with chronic obstructive pulmonary disease, 80.5% of those with asthma, 67.3% of patients with hypertension, 10.6% of patients with coronary artery disease, 100% of patients with renal failure, 85.7% of patients with cerebrovascular disease, and 81% of patients with malignancy were vaccinated. Conclusion: Knowing the rates of Covid-19 vaccination of people with chronic diseases will be a guide in the approach of people with chronic diseases to vaccination and protection from vaccine-preventable diseases in the future epidemic or pandemic with new varieties or new pathogens. Multicenter studies are needed due to the fact that our study is single-centered and the number of people followed-up is limited.