Karataş ilçesinin turizm potansiyeli
Tourism potential of Karataş district
  1. Tez No: 1013314
  2. Yazar: TEVFİK YÜKSELİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel turizm, Kıyı turizmi, Sürdürülebilir turizm, Cultural tourism, Coastal tourism, Sustainable tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bazı bölgeler coğrafi konumu, iklim özellikleri, jeomorfolojik yapısı, tarihi ve kültürel geçmişi gibi nedenlerle potansiyel turizm sahalarıdır. Karataş ilçesi bu özelliklerin tamamına sahip bir turizm bölgesidir. Karataş ilçesi Akdeniz kıyısında yer alan uzun kumsallara sahip plajları ve su altında çıkarılmayı bekleyen arkeolojik değerleri ile eşsiz bir turizm alanıdır. Karataş ilçesi Akyatan, Tuzla, Ağyatan lagünleri gibi önemli sulak alanlara sahiptir ve bu lagünler çeşitli kuş türlerine, endemik bitki türlerine, yaban hayatı varlığına ev sahipliği yapmaktadır. Tarihin çeşitli dönemlerine tanıklık yapmış olan ilçe de Magarsus antik kenti ve bu kent etrafındaki tarihi kalıntılar önemli beşeri turizm çekiciliklerini meydana getirmektedir. İlçenin kültürel dokusu önemli bir yemek kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Zengin doğal ve beşeri çekicilikler Karataş ilçesinde tarihi turizm, deniz turizmi, kamp karavan turizmi, doğa yürüyüşü, foto safari, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, botanik turizmi gibi çeşitli turizm faaliyetlerinin yapılmasına zemin oluşturmuştur. Karataş ilçesi sahip olduğu turizm varlıkları nedeniyle yılın her döneminde turist çekebilecek bir potansiyele sahiptir. Çeşitli doğal ve beşeri turizm değerlerine sahip olan Karataş ilçesinin bu önemli turizm potansiyelinin yeterli derecede değerlendirilemediğini ve turizmden istenen ekonomik payı alamadığını görmekteyiz. Turizm potansiyelinin değerlendirilememesinin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Özellikle konaklama tesislerinin kalite açısından istenen konforda olmaması, yiyecek içecek işletmelerinde görülen sorunlar, yeteri derecede ilçe turizminin reklam ve tanıtımının yapılamaması, turizm konusunda tecrübeli kalifiye elemanların azlığı, insan etkisiyle lagünlerdeki kumulların zarar görmesi, tarihi dokunun korunamaması, kurumlar arası iş birliğinin yetersiz olması gibi faktörlerin etkisi bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmada Karataş ilçesinin turizm değerlerinin neler olduğunun tespit edilmesi ve bu turizm değerlerinin bir planlama dahilinde ilçe turizmine nasıl kazandırılması gerektiği ayrıca yerel halkın turizme bakış açısı üzerinde durulmuş çözüm önerileri sunulmuştur. Tez konusunun seçilme nedeni, önceden Karataş ilçesinin turizm potansiyeli ile ilgili bütüncül bakış açısı ile bir araştırma yapılmamış olmamasıdır. Çalışmanın amacı; Karataş ilçesinin var olan doğal ve beşeri turizm değerlerini ortaya koymaktır. İlçede var olan ve potansiyel barındıran doğal, tarihi, kültürel turizm çekicilikleri ayrı ayrı sınıflandırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Certain regions possess tourism potential based on their geographical location, climatic characteristics, geomorphological features, and historical–cultural heritage. The Karataş district is a tourist region that possesses all these features. Situated along the Mediterranean coast, Karataş is a distinctive tourism destination with its extensive sandy beaches and underwater archaeological remains awaiting discovery. The district also includes important wetlands such as the Akyatan, Tuzla, and Ağyatan lagoons, which host numerous bird species, endemic plants, and diverse wildlife. Having witnessed various periods of history, the ancient city of Magarsus and its surrounding historical ruins are significant tourist attractions. In addition, the district's cultural fabric has fostered the development of a significant culinary culture. The diverse natural and cultural attractions of Karataş provide a foundation for a wide range of tourism activities, including historical and marine tourism, camping and caravan tourism, nature walks, photo safaris, angling, birdwatching, and botanical tourism. Owing to these assets, Karataş holds the potential to attract visitors throughout the year. We observe that the significant tourism potential of Karataş district, which possesses various natural and cultural tourism assets, is not being sufficiently exploited and that it is not receiving its fair share of the economic benefits from tourism. There are numerous reasons why tourism potential cannot be assessed. These include, in particular, the lack of quality accommodation facilities, problems with food and beverage services, insufficient advertising and promotion of local tourism, a shortage of qualified tourism personnel, sand dune destruction due to human impacts, inadequate protection of historical sites, and weak cooperation between institutions. This study identifies the tourism assets of Karataş, explores strategies for integrating these assets into the local tourism sector through planning, and proposes solutions based on the perspectives of the local community. The reason for selecting the thesis topic is that no detailed study has previously been conducted on the tourism potential of Karataş district.