OTEL İŞLETMELERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM UYGULAMALARI
SUSTAINABLE TOURISM PRACTICES IN HOTEL BUSINESSES
  1. Tez No: 1013324
  2. Yazar: ALİ TUTUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Otel işletmeleri, Otel zincirleri, Sürdürülebilirlik, Hotel chains, Sustainability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Turizm sektörü, dünya ekonomisi içinde her geçen yıl daha fazla önem kazanan alanlardan birisidir. Sektördeki bu büyüme, ekonomik boyutuyla ifade edildiği gibi çevresel ve toplumsal etkileriyle de tartışılmaktadır. Küresel ölçekte kalkınma politikalarında öne çıkan sürdürülebilirlik anlayışı, zamanla turizm alanında da kendine güçlü bir mevki edinmiştir. Özellikle rekabetin arttığı günümüzde, otel işletmeleri için sürdürülebilir turizm ilkeleri, işletme politikalarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Sürdürülebilir turizm, turizmin çevreye verdiği zararı azaltmayı, doğal kaynakların daha dikkatli kullanılmasını, yerel halkın sosyal ve kültürel değerlerinin korunmasını ve ekonomik gelişmenin desteklenmesini amaçlayan geniş kapsamlı bir yaklaşımdır. Bu anlayışın temelinde, bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların yaşam alanlarına ve kaynaklarına zarar vermeme düşüncesi yer almaktadır. Bu da sürdürülebilir turizmi yerel değerleri gözeten, kaynak kullanımını denetleyen ve işletmelerin gelişimini destekleyen bir yönetim anlayışı incelenmesini sağlamıştır. Son yıllarda otel işletmeleri sürdürülebilirlik uygulamalarına daha fazla yönelmeye başlamıştır. Bunun önemli nedenlerinden biri, bu uygulamaların işletmelere maliyetleri azaltma ve rekabet üstünlüğü sağlamasıdır. Enerji ve su tasarrufu, atıkların ayrıştırılması, plastik kullanımının azaltılması, çevre dostu ürünlerin tercih edilmesi ve kurumsal performansın izlenmesi bu kapsamda öne çıkan uygulamalar arasındadır. Ayrıca dünya genelinde geliştirilen sürdürülebilir turizm sertifikaları, otel işletmelerinin çevresel ve sosyal sorumluluklarını öne çıkarmaktadır. Ancak sürdürülebilirlik açısından önemli olan, bu uygulamaların düzenli biçimde ölçülmesi, takip edilmesi ve raporlanmasıdır. Günümüzde misafirlerin konaklama tercihleri de değişmektedir. Birçok misafir otelin çevreye duyarlılığı, kaynak kullanımını ve sosyal sorumluluğunu araştırmaktadır. Bu durum, sürdürülebilirlik uygulamalarını otel işletmeleri açısından müşteri memnuniyeti, itibar ve rekabet gücünü de yansıtmaktadır. Bu araştırmada otel işletmelerinin sürdürülebilir turizm uygulamaları plastik ve sarf malzeme tüketimi, enerji ve su kullanımı, atık yönetimi, çevresel performans göstergeleri ve kurumsal performans sistemleri üzerinden incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, incelenen otellerde sürdürülebilirlik uygulamalarının benimsendiğini göstermektedir. Bu uygulamaların her işletmede aynı sistematik yapı içinde yürütülmediği görülmüştür. Bu yönüyle araştırma, otel işletmelerinde sürdürülebilir turizm uygulamalarının kurumsal yönetim ve performans izleme süreçleriyle birlikte ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The tourism sector benefits from areas that are gaining increasing importance within the global economy each year. Growth in the sector is discussed in terms of its intensity and social impacts, expressed in economic terms. The concept of sustainability, which is prominent in global economic policies, has also gained a strong position in the field of tourism. Especially with the updating of competition, sustainable tourism policies have become an important part of business policies for hotel operators. Sustainable tourism is a broad approach that aims to reduce the environmental damage caused by tourism, efficient use of natural resources, protect the social and cultural values of the local population, and support a developed economy. At the heart of this understanding lies the idea of meeting the needs of today without harming the habitats and resources of future generations. This has led to the examination of sustainable tourism as a management approach that considers local values, controls resource data, and supports growth. In recent years, hotel businesses have begun to increasingly focus on sustainability practices. One of the important reasons for this is the reduction of costs in these processes and the achievement of a competitive advantage. Energy and water conservation, waste decomposition, prevention of plastics, environmentally friendly economic choices, and improvement of corporate performance are among the prominent practices possessing these capabilities. Furthermore, sustainable tourism certifications worldwide highlight hotels' portfolios and social responsibilities. However, what is crucial for sustainability is the regular organization, monitoring, and reporting of this process. Today's guest accommodation preferences also reflect the characteristics, resource utilization, and socialization preferences of many individuals. This situation also reflects the customer-centric customer satisfaction, reputation, and competitiveness of sustainability-certified hotel businesses. This research examines sustainable tourism practices in hotel businesses through plastic and consumable material consumption, energy and water use, waste management, environmental performance indicators, and corporate performance systems. The findings indicate that sustainability practices have been adopted in the hotels examined. However, it was observed that these practices are not implemented within the same systematic structure in every business. In this respect, the research reveals that sustainable tourism practices in hotel businesses should be addressed together with corporate governance and performance monitoring processes.