Sürdürülebilir turizm endüstri kriterlerinin otel işletmelerinde uygulamaları: Tui Hotels & Resorts Türkiye örneği
Applications of sustainable tourism industry criteria in hotel businesses: The example of Tui Hotels & Resorts Türkiye
  1. Tez No: 989534
  2. Yazar: EMRAH YÜCEDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) Endüstri Kriterlerinin otel işletmelerinde uygulanabilirliğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülen çalışmada, TUI Hotels & Resorts Türkiye bünyesinde görev yapan 13 yöneticisi ile derinlemesine görüşmeler yapılmış ve otellerde gözlemler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, sürdürülebilir turizm uygulamalarına dair açık uçlu sorular yöneltilmiş, ayrıca saha gözlemleriyle sürdürülebilirlik süreçlerinin uygulamaları analiz edilmiştir. İçerik analizi yöntemi kullanılarak elde edilen veriler üç ana tema altında değerlendirilmiştir: Genel sürdürülebilirlik uygulamaları, misafir algısı ve sürdürülebilirlik uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ile avantajlar. Bulgular, otellerde enerji yönetimi, atık yönetimi, gıda atığı yönetimi, su tasarrufu, plastik azaltımı ve misafir ilişkileri yönetimi gibi sürdürülebilirlik uygulamalarının yaygın olarak benimsendiğini göstermektedir. Özellikle enerji tüketiminin izlenmesi, geri dönüşüm süreçlerinin uygulanması ve plastik kullanımının azaltılması gibi uygulamaların misafir memnuniyetini artırarak otellerin marka değerine katkı sağladığı belirlenmiştir. Ancak, yerel yönetimlerin geri dönüşüm süreçlerini daha etkin hale getirmesi ve plastik alternatifleri konusunda tedarik zinciri yönetiminin geliştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Araştırma, GSTC kriterlerinin Türk otelcilik sektörüne uyarlanabilir olduğunu ve otel işletmelerinin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında rehber niteliğinde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Gelecek araştırmaların, farklı konseptlerdeki otellerin değerlendirilmesi ve daha geniş ölçekli bir örneklemle gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the applicability of the Global Sustainable Tourism Council (GSTC) Industry Criteria in hotel operations in Turkey. Using a qualitative research method, in-depth interviews were conducted with 13 hotel managers working at TUI Hotels & Resorts Turkey, and on-site observations were carried out. Participants were asked open-ended questions regarding sustainable tourism practices, and field observations were used to analyze the implementation of sustainability processes. Data obtained through content analysis were evaluated under three main themes: General sustainability practices, guest perception, and challenges and advantages of sustainability applications. Findings indicate that sustainability practices such as energy management, waste management, food waste management, water conservation, plastic reduction, and guest relations management are widely adopted in hotels. Specifically, the monitoring of energy consumption, the implementation of recycling processes, and the reduction of plastic use have been found to enhance guest satisfaction and contribute to the brand value of hotels. However, the study also identified the need for local authorities to improve recycling processes and for enhanced supply chain management for plastic alternatives. The research concludes that GSTC criteria are adaptable to the Turkish hospitality industry and can serve as a guideline for hotels to achieve their sustainability goals. Future research is recommended to evaluate different hotel concepts and be conducted with a larger sample size for a more comprehensive analysis.