Tavuk etinde bazı antibiyotik kalıntılarının HPLC-DAD Metodu ile tayinleri
Determination of some antibiotic residues in chicken meat by HPLC-DAD Method
  1. Tez No: 1013335
  2. Yazar: FATMA DOYUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: tavuk eti, antibiyotik kalıntısı, HPLC-DAD 2021, 104 Sayfa, chicken meat, antibiotic residue, HPLC-DAD 2021, 104 pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, veterinerlik çalışmalarında kullanılan ve tavukların hızlı bir şekilde gelişimlerini sağlamak için tavuk yem ve sularında sık kullanılan yüksek toksisite içeren dört farklı sınıfa ait altı adet antibiyotiğin yan yana ekstraksiyonu ve HPLC-DAD metodu ile kalıntı miktarlarının tespit edilmesi ve bu kalıntı miktarlarının maksimum kalıntı limit değerleriyle karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Tavuk eti diğer et ürünlerine göre temel aminoasitler bakımından zengin ve fiyatının uygun olması sebepleriyle sık tüketilen gıdalar arasındadır. Hızlı üretim yapmak için aşırı miktarda antibiyotik kullanımı, hatalı ilaç kullanımı ile antibiyotiklerin hayvanlardan uzaklaşma sürelerine uyulmadan kesiminden dolayı dokularda kalıntılara rastlanmaktadır. Kalıntılar insanlarda teratojenik, mutajenik, karsinojenik etkilere ve antibiyotik direnç artışına neden olmaktadır. Geliştirilen HPLC-DAD metodunun 0,05-100 mg L-1 aralığındaki doğrusallığı korelasyon katsayılarına göre değerlendirildiğinde (R2 = 0,9919-0,9999) oldukça yüksektir. Metodun penisilin G dışındaki antibiyotikler için LOD değerleri 6-27 µg L-1, LOQ değerleri ise 20-89 µg L-1 aralığındadır. Penisilin G için LOD değeri 1,56 mg L-1, LOQ değeri 5,21 mg L-1'dir. Doğruluk %-26,50 ile 13,20 bağıl hata aralığındadır. Tekrarlanabilirlik, alıkonma zamanları, ölçülen konsantrasyonlar ve pik alanları bakımından %0.01 ile 18.10 bağıl standart sapma aralığındadır. Ekstraksiyon prosedürü için geri kazanım değerleri altı antibiyotik için %73.51 ile 113.17 arasında değişmektedir. Tüm veriler HPLC-DAD yönteminin antibiyotik tayinleri için tekrarlanabilir olduğunu göstermektedir. Çalışmada, 11 adet farklı firmaya ait tavuk göğüs eti örneklerinin HPLC-DAD ile analizi sonucu 1 adet örnekte LOQ değerinden düşük düzeyde kloramfenikol kalıntısı tespit edildi. Kloramfenikol yasaklı antibiyotiklerden olup maksimum kalıntı limit değeri bulunmamaktadır. 1 adet örnekte de LOQ değerinden düşük düzeyde oksitetrasiklin tespit edildi. Elde edilen sonuç ise maksimum kalıntı limit değerlerinin altında olup yasal limitler içindedir. HPLC-DAD sonuçları LC-MS/MS ile doğrulanmış ve t testi sonucuna göre sonuçlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, side-by-side extraction of six antibiotics belonging to highly toxic four different classes, used in veterinary studies and frequently in chicken feed and water to ensure rapid growth of chickens, and determination of residue amounts by HPLC-DAD method and comparison of these residue amounts with maximum residue limit values is aimed. Chicken meat is one of the frequently consumed foods because of it is rich in essential amino acids compared to other meat products and affordable price. The residues of antibiotics are found in the tissues due to the excessive use for rapid production, incorrect use of drugs, and slaughter of animals without wating the time of antibiotics disposal from animals. It causes teratogenic, mutagenic, carcinogenic effects and increased antibiotic resistance in humans. The linearity of the developed HPLC-DAD method in the range of 0.05-100 mg L-1 is quite high in considering the regression coefficent (R2 = 0.9919-0.9999). The LOD values of the method for antibiotics other than penicillin G are in the range of 6-27 µg L-1 and LOQ values are in the range of 20-89 µg L-1. For penicillin G, the LOD value is 1.56 mg L-1 and the LOQ value is 5.21 mg L-1. The accuracy is between 26,50 and 13,20% relative error. The precision in terms of retention times, measured concentration and peak areas is in the range of 0.01-18.10 % relative standard deviation. Recovery values for the extraction procedure ranged from 73.51-113.17 % for the six antibiotics. These results indicating that the HPLC-DAD method is reproducible for determinations. As a result of HPLC-DAD analysis of chicken breast meat samples of 11 different companies, chloramphenicol residue lower than the LOQ value was detected in 1 sample. Chloramphenicol is one of the banned antibiotics and has no maximum residue limit value. In 1 sample, oxytetracycline lower than the LOQ value was detected. The result obtained is below the maximum residue limit values and is within the legal limits. HPLC-DAD results were confirmed by LC-MS/MS and there was no significant difference between the results according to the t test result.