Akılcı olmayan ı̇nançlar ı̇le sosyal kaygı arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇de atılganlık ve psı̇kolojı̇k ı̇yı̇ oluşun aracılık rolü
The mediating role of assertiveness and psychological well-being in the relationship between irrational beliefs and social anxiety
  1. Tez No: 1013334
  2. Yazar: UĞUR SARUHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET GÜLAÇTI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı olmayan inançlar, Atılganlık, Ergenler, Psikolojik iyi oluş, Sosyal kaygı, Irrational beliefs, Assertiveness, Adolescents, Psychological well being, Social anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinde akılcı olmayan inançlar ile sosyal kaygı arasındaki ilişkide atılganlık ve psikolojik iyi oluşun ardışık (seri) aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli doğrultusunda yürütülmüş ve analizlerde Hayes tarafından geliştirilen PROCESS Macro Model 6 kullanılmıştır. Çalışma grubu, uygun örnekleme örnekleme yöntemiyle belirlenen ve farklı akademik ve sosyo-kültürel özellikleri temsil eden beş farklı lise türünde öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Ergenlerde Atılganlık Ölçeği, Sosyal Kaygı Ölçeği Kısa Formu, Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği Ergen Formu ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları, akılcı olmayan inançların atılganlık ve psikolojik iyi oluş ile negatif, sosyal kaygı ile ise pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca sosyal kaygının atılganlık ve psikolojik iyi oluş ile negatif; atılganlığın ise psikolojik iyi oluş ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Aracılık analizleri sonucunda, akılcı olmayan inançlar ile sosyal kaygı arasındaki ilişkide atılganlık ve psikolojik iyi oluşun hem ayrı ayrı hem de seri biçimde aracılık rolü üstlendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the serial mediating role of assertiveness and psychological well-being in the relationship between irrational beliefs and social anxiety among high school students. The study was conducted using the relational survey model, and PROCESS Macro Model 6 developed by Hayes was used in the analyses. The study group consisted of students enrolled in five different types of high schools representing diverse academic and socio-cultural characteristics, selected through a convenience sampling method. Data were collected using the Demographic Information Form, Assertiveness Scale for Adolescents, Social Anxiety Scale Short Form, Irrational Beliefs Scale Adolescent Form, and Psychological Well-Being Scale. The findings showed that irrational beliefs were negatively related to assertiveness and psychological well-being, and positively related to social anxiety. In addition, social anxiety was negatively associated with assertiveness and psychological well-being, while assertiveness was positively associated with psychological well-being. Mediation analyses indicated that assertiveness and psychological well-being had both separate and serial mediating roles in the relationship between irrational beliefs and social anxiety.