Analogtan dijitale: Medyanın yapısal dönüşümü
From analog to digital: The structural transformation of media
- Tez No: 1013358
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Felsefi kavramlar, Medya, İletişim, Philosophical concepts, Media, Communication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, teknolojik gelişmelerin iletişim biçimleri ve halkla ilişkiler disiplini üzerindeki yapısal ve kuramsal etkilerini incelemektedir. Araştırmanın temel problemi, analog/geleneksel medya koşullarında geliştirilmiş klasik kitle iletişim kuramlarının, dijital medyanın çok aktörlü, etkileşimli, ağ temelli ve veri odaklı yapısını açıklamada ne ölçüde yeterli olduğudur. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, sözlü kültürden yazıya, matbaadan elektronik iletişim araçlarına ve dijital medyaya uzanan tarihsel dönüşümü iletişim yapısı açısından değerlendirmek; analog/geleneksel medya ile dijital platformlar arasındaki yapısal ve işlevsel farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırmada içerik analizi ve karşılaştırmalı analiz yöntemleri kullanılmıştır. Uygulama bölümünde, ilk yayın noktası Anadolu Ajansı olarak belirlenen 15 haber olayının TRT Haber'in kurumsal yayıncılık mantığı ve YouTube ile X platformlarındaki dijital dolaşım süreçleriyle ilişkisi; görünürlük, etkileşim, zaman aralığı ve aktör türü göstergeleri üzerinden incelenmiştir. Çalışmada klasik kitle iletişim kuramlarının yanı sıra Monadoloji, Muhasip Akıl (Leibnizian) ve Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) yaklaşımları da destekleyici kuramsal çerçeveler olarak ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, dijital medyanın analog medyadan yalnızca teknik açıdan değil; iletişimin örgütlenme biçimi, görünürlük mekanizmaları, kullanıcı katılımı, platform mimarisi ve haber dolaşımı bakımından da ayrıldığı görülmüştür. Bulgular, X platformunda haber dolaşımının daha hızlı ve çok aktörlü; YouTube'da ise görünürlüğün daha gecikmeli, video temelli ve belirli içeriklerde yoğunlaşan bir yapı gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the structural and theoretical impacts of technological developments on communication practices and the discipline of public relations. The central research problem concerns the extent to which classical mass communication theories, developed under the conditions of analog/traditional media, remain adequate for explaining the multi-actor, interactive, network-based, and data-driven nature of digital media. Accordingly, the study aims to evaluate the historical transformation of communication structures from oral culture to writing, from the printing press to electronic communication technologies, and ultimately to digital media, while identifying the structural and functional differences between analog/traditional media and digital platforms. The research employs content analysis and comparative analysis as its primary methodological approaches. In the empirical section, fifteen news events, whose original source was identified as Anadolu Agency, were analyzed in relation to the institutional broadcasting logic of TRT Haber and their subsequent circulation processes on YouTube and X. The analysis was conducted through indicators including visibility, engagement, time interval, and actor type. In addition to classical mass communication theories, the study draws upon Computational Rationality, Monadology, and Fuzzy Logic as complementary theoretical frameworks. The findings reveal that digital media differs from analog media not only in technical terms but also with respect to the organization of communication, mechanisms of visibility, user participation, platform architecture, and patterns of news circulation. The results indicate that news circulation on X is characterized by greater speed and a more multi-actor structure, whereas visibility on YouTube emerges in a relatively delayed, video-centered form that tends to concentrate around specific types of content.