Bilinç ve benlik: Sühreverdî ve John R. Searle'de zihin felsefesi
Consciousness and I-ness: Philosophy of mind in Suhrawardi̇ and John R. Searle
- Tez No: 1013359
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MARAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Bilinç, Searle, John, Zihin, Zihin felsefesi, Şihabuddin Sühreverdi, Ego, Consciousness, Searle, John, Mind, Mind of philosophy, Şihabuddin Sühreverdi
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bilinç ve benlik problemini çağdaş zihin felsefesi ile klasik İslam düşüncesi arasında karşılaştırmalı bir çerçevede ele almaktadır. Temel amacı, fenomenal bilincin indirgenebilirliği tartışmasını aşarak bilincin ontolojik statüsünü yeniden değerlendirmektir. Modern literatürde“zor problem”başlığı altında formüle edilen açıklama boşluğu, fiziksel süreçlerin deneyimin“nasıllık”boyutunu açıklamada yetersiz kaldığını göstermektedir. Ancak bu çalışma, söz konusu güçlüğün epistemik olmakla birlikte ontolojik bir nitelik taşıdığını savunmaktadır. Tez, John R. Searle'ün biyolojik doğalcılığı ile Sühreverdî'nin ilm-i huzûrî temelli ontolojisini karşılaştırarak iki farklı temellendirme modeli ortaya koymaktadır. Searle, bilincin ontolojik olarak öznel ancak biyolojik süreçler içinde konumlanan bir gerçeklik olduğunu ileri sürer. Buna karşılık Sühreverdî, huzûrî bilgi anlayışı çerçevesinde bilinci temsil temelli bilginin önkoşulu olan doğrudan mevcudiyet olarak temellendirir. Bu karşılaştırma, indirgenemezlik meselesini“hangi şey indirgenemez?”sorusundan“ontolojik öncelik kime aittir?”sorusuna taşımaktadır. Ağrı ve renk deneyimleri üzerinden yapılan çözümlemeler, fenomenal içeriğin üçüncü şahıs betimlemelerine mantıksal olarak indirgenemediğini göstermektedir. Bununla birlikte çalışma, düalizme başvurmadan ve indirgemeci fizikselciliğe teslim olmadan alternatif bir çerçeve önermektedir. Bilinç, ne doğa dışı bir töz ne de salt işlevsel bir durumdur; birinci şahıs kipinde ortaya çıkan ontolojik bir mevcudiyet biçimidir. Tezin katkısı, indirgemeci olmayan bir doğalcılık ile dereceli bir ontolojiyi birlikte düşünme önerisidir. Biyolojik süreçler bilincin nedensel bağlamını aydınlatırken, huzûrî perspektif fenomenal tikelliğin metafizik zeminini görünür kılmaktadır. Böylece bilinç problemi, teknik bir açıklama sorunu olmaktan çıkarılarak ontolojik kategorilerin yeniden değerlendirilmesi gereken temel bir felsefî mesele olarak konumlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the problem of consciousness and self within a comparative framework between contemporary philosophy of mind and classical Islamic thought. Its primary aim is to move beyond the debate over the reducibility of phenomenal consciousness and to reassess the ontological status of consciousness. The explanatory gap, formulated in modern literature under the heading of the“hard problem,”reveals the inadequacy of physical processes in accounting for the“what-it-is-like”dimension of experience. This study argues, however, that the difficulty in question is not merely epistemic but fundamentally ontological. The dissertation presents two distinct models of grounding by comparing John R. Searle's biological naturalism with Suhrawardi's ontology grounded in knowledge by presence (ʿilm al-ḥuḍūrī). Searle maintains that consciousness is ontologically subjective yet situated within biological processes. In contrast, Suhrawardi, within the framework of knowledge by presence, conceives consciousness as direct presence—the precondition of representational knowledge. This comparison shifts the issue of irreducibility from the question“what is irreducible?”to the deeper question“to what does ontological priority belong?”Analyses of pain and color experience demonstrate that phenomenal content cannot be logically reduced to third-person descriptions. At the same time, the study proposes an alternative framework without resorting to dualism or yielding to reductive physicalism. Consciousness is neither a substance outside nature nor merely a functional state; rather, it is an ontological mode of presence manifesting in the first-person perspective. The original contribution of the dissertation lies in its proposal to think together a non-reductive naturalism and a graded ontology. While biological processes illuminate the causal context of consciousness, the ḥuḍūrī perspective clarifies the metaphysical ground of phenomenal particularity. In this way, the problem of consciousness is repositioned—not as a merely technical issue of explanation, but as a fundamental philosophical question requiring the reconsideration of ontological categories.