Teknoloji transferinde girişimci sunumlarının yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi: Göz izleme ve EEG destekli bir yaklaşım
Evaluation of entrepreneurial presentations in technology transfer by investors: an approach supported by eye tracking and EEG
- Tez No: 1013373
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL GÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Information and Records Management, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Bireysel yatırımcılar, Girişimcilik, Kurumsal yatırımcılar, Nöroteknoloji, Teknoloji Transfer ve Geliştirme Merkezi, Teknoloji politikaları, Teknoloji transferi, Teknoloji yönelimi, Ticari sunum, Individual investors, Entrepreneurship, Institutional investors, Neurotechnology, Technology Transfer and Development Center, Technology policies, Technology transfer, Technology orientation, Commercial presentation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, teknoloji transferi sürecinin kritik aşamalarından olan erken aşama girişimci sunumlarının (pitch deck) yatırımcı karar mekanizmaları üzerindeki etkilerini nörometrik ve davranışsal verilerle analiz etmeyi amaçlamaktadır. Asimetrik bilgi problemi altında gerçekleşen bu süreçte, farklı görsel tasarım formatlarının (V_A: Minimalist, V_B: Görsel Odaklı, V_C: Veri Odaklı, V_D: Karmaşık) yatırımcıların bilişsel yükü, görsel dikkati ve ikna süreçleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın temel sorusu, optimize edilmiş görsel mimarinin yatırım kararını nasıl şekillendirdiğidir. Karma yöntem tasarımına dayanan araştırmanın metodolojisinde, profesyonel melek yatırımcılar, kitle fonlama ve teknoloji transfer uzmanlarından oluşan 37 kişilik örneklemle çalışılmıştır. Deney sürecinde katılımcıların otonom tepkileri EEG cihazı ile, görsel tarama stratejileri ise göz izleme teknolojisiyle eş zamanlı kaydedilmiştir. Veri üçgenlemesini sağlamak amacıyla deney sonrasında NASA-TLX Bilişsel Yük Ölçeği ve nitel açık uçlu sorular uygulanmıştır. Ampirik bulgular, görsel mimarinin yatırımcı iknasında teknolojik içerik kadar belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Göz izleme verileri, minimalist tasarımların (V_A) düşük İlk Fiksasyon Süresi (TTFF) ve yüksek odaklanma (Dwell Time) sağladığını; karmaşık tasarımların (V_D) ise görsel entropiyi artırarak zihinsel eforu yükselttiğini kanıtlamaktadır. EEG analizleri, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) çerçevelemesinin yatırımcıda en yüksek İlgi skorlarını tetiklediğini ortaya koymuştur. Ayrıca pazar verilerinin sunumundaki 'Büyüklük Etkisi' (Magnitude Effect) bilişsel stresi artırırken; kapanıştaki finansal talep aşamasında artan Frontal Teta aktivitesi, yatırımcıda oluşan karar yorgunluğunu (decision fatigue) nörometrik olarak doğrulamaktadır. Araştırmanın nihai çıktısı olarak geliştirilen Nörometrik Sunum Optimizasyonu Modeli (NSOM), teknoloji tabanlı girişimlerin yatırım alma potansiyellerini artırmak için yatırımcıyı bilişsel sürtünmeden koruyan, kanıta dayalı bir sunum mimarisi sunarak literatüre özgün bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of early-stage entrepreneur pitch decks—one of the critical phases of the technology transfer process—on investor decision mechanisms using neurometric and behavioral data. In this process, which occurs under the problem of asymmetric information, the effects of different visual design formats (V_A: Minimalist, V_B: Visual-Focused, V_C: Data-Focused, V_D: Complex) on investors' cognitive load, visual attention, and persuasion processes are examined. The main research question investigates how an optimized visual architecture shapes investment decisions. Based on a mixed-method design, the methodology employed a sample of 37 participants consisting of professional angel investors, crowdfunding specialists, and technology transfer experts. During the experiment, participants' autonomic responses were recorded using EEG, while their visual scanning strategies were simultaneously recorded using eye-tracking technology. To ensure data triangulation, the NASA-TLX Cognitive Load Scale and qualitative open-ended questions were administered after the experiment. Empirical findings indicate that visual architecture plays a role in investor persuasion as decisive as technological content. Eye-tracking data demonstrate that minimalist designs (V_A) provide low Time to First Fixation (TTFF) and high dwell time, whereas complex designs (V_D) increase visual entropy and elevate mental effort. EEG analyses reveal that Environmental, Social, and Governance (ESG) framing triggers the highest interest scores among investors. Furthermore, the“Magnitude Effect”observed in the presentation of market data increases cognitive stress, while increased frontal theta activity during the financial request phase at the closing neurometrically confirms the emergence of decision fatigue in investors. As the final output of the research, the Neurometric Presentation Optimization Model (NSOM) has been developed. This model provides an evidence-based presentation architecture that protects investors from cognitive friction, thereby enhancing the investment potential of technology-based ventures, and makes a unique contribution to the literature.