Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda SGLT-2 inhibitörlerinin trigliserid/glukoz indeksine etkisi ve trigliserid/glukoz indeksinin FİB-4 ve APRI skorları ile ilişkisi
Effect of SGLT-2 inhibitors on triglyceride/glucose index in patients with Type 2 diabetes mellitus and the relationship between triglyceride/glucose index and FIB-4/APRI scores
- Tez No: 1013374
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, SGLT-2 inhibitörü, TyG indeksi, FIB-4 skoru, APRI skoru, Type 2 Diabetes Mellitus, SGLT-2 inhibitor, TyG index, FIB-4 score, APRI score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Tip 2 Diyabetes Mellitus (Tip 2 DM) tanısı alan hastalarda tedaviye eklenen Sodyum-glukoz ko-transporter 2 (SGLT-2) inhibitörünün trigliserid glukoz (TyG) indeksine etkisinin incelenmesi ve TyG indeksinin Fibrozis-4 (FIB-4) ve Aspartate aminotransferase to Platelet Ratio Index (APRI) skorları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Retrospektif ve tek merkezli çalışmamıza 01.06.2016-31.12.2023 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran Tip 2 DM tanılı, SGLT-2 inhibitörü başlanan ve en az 6 ay kullanan 100 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, hastalık süresi, komorbid hastalıklar ve aldıkları tedavi özellikleri kaydedilmiştir. SGLT-2 inhibitörü başlanmadan önce ve başlandıktan 6 ay sonra ölçülen hemoglobin, beyaz küre (WBC), platelet, LDL, HDL, trigliserit, glukoz, total kolesterol, kreatinin, HbA1c, AST, ALT düzeyleri kaydedilmiştir. Laboratuvar parametrelerinden FIB-4 skoru, APRI skoru ve TyG indeksi hesaplanmıştır. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen Tip 2 DM'li hastaların yaş ortalaması 58,9±9,6 yıl, ortalama diyabet süresi 9,6±6,4 yıl idi. Hastaların 56'sı (%56,0) erkek, 44'ü (%44,0) kadın idi. En sık gözlenen komorbid hastalık (n=73; %73,0) hipertansiyon idi. Altıncı aydaki APRI skorları tedavi başlangıcına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük saptanmıştır (p=0,019). Altıncı aydaki TyG indeksi tedavi başlangıcına göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanmıştır (p=0,001). Tedavi başlangıcındaki FIB-4 skoru ile TyG indeksi arasında negatif yönde, zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-0,245, p=0,014). Altıncı aydaki FIB-4 skoru ile TyG indeksi arasında negatif yönde, orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-0,333, p=0,001). Tip 2 DM tanılı hastalarda tedaviye eklenen SGLT-2 inhibitörlerinin glisemik kontrol dışında, aynı zamanda hastaların genel metabolik sağlığı üzerinde iyileştirici etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. TyG indeksi ile FIB-4 ve APRI skoru arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için biyopsi karşılaştırmalı ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of adding Sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT-2) inhibitors to the treatment regimen of patients diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus (Type 2 DM) on the triglyceride-glucose (TyG) index, and to evaluate the relationship between the TyG index and Fibrosis-4 (FIB-4) and Aspartate aminotransferase-to-Platelet Ratio Index (APRI) scores. This retrospective, single-center study included 100 patients with Type 2 DM who attended the Endocrinology Outpatient Clinic of Mersin University Faculty of Medicine Hospital between 01.06.2016 and 31.12.2023. Patients were initiated on SGLT-2 inhibitors and used them for at least 6 months. Age, gender, disease duration, comorbid diseases, and treatment characteristics were recorded. Laboratory parameters including hemoglobin, white blood cell (WBC), platelet, LDL, HDL, triglyceride, glucose, total cholesterol, creatinine, HbA1c, AST, and ALT levels measured before and 6 months after the initiation of SGLT-2 inhibitors were analyzed. FIB-4 score, APRI score, and TyG index were calculated using these parameters. Data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. The mean age of the patients was 58.9±9.6 years, and the mean duration of diabetes was 9.6±6.4 years. Of the patients, 56 (56.0%) were male and 44 (44.0%) were female. The most common comorbid disease was hypertension (73.0%). APRI scores at the sixth month were statistically significantly lower compared to baseline (p=0.019). Similarly, the TyG index at the sixth month was significantly lower than baseline (p=0.001). A weak, negative, statistically significant correlation was found between the baseline FIB-4 score and the baseline TyG index (r=-0.245, p=0.014). A moderate, negative, statistically significant correlation was observed between the sixth-month FIB-4 score and the sixth-month TyG index (r=-0.333, p=0.001). It was concluded that SGLT-2 inhibitors added to the treatment of patients with Type 2 DM have beneficial effects on general metabolic health in addition to glycemic control. Further randomized controlled studies comparing these findings with biopsy results are needed to better understand the relationship between the TyG index and FIB-4 / APRI scores.