Empowering minds: A journey of transforamtion in EFL education through mindset intervention and data driven learning
Zihinleri güçlendirmek: Zihniyet müdahalesi ve veriye dayalı öğrenme yoluyla İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesinde bir dönüşüm yolculuğu
- Tez No: 1013378
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYLAN YANGIN ERSANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenme yöntemleri, Language learning methods
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu karma yöntemli, yarı deneysel çalışma, Türkiye'deki bir üniversite bağlamında Veriye Dayalı Öğrenme (DDL) ile bütünleştirilmiş bir zihniyet müdahalesinin, hazırlık sınıfı öğrencilerinin dil öğrenme zihniyetleri, akademik başarıları ve inanç değişiminin sürdürülebilirliği üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışma, büyüme zihniyeti kuramına (Dweck, 2006) ve dil öğrenme zihniyeti araştırmalarına (Lou & Noels, 2017, 2019) dayanmaktadır. Bu bağlamda, İngilizce hazırlık programlarında yaygın olarak karşılaşılan sabit dil inançları, düşük motivasyon ve sınırlı öğrenen özerkliği gibi kalıcı sorunlara odaklanmaktadır. Araştırma üç aylık bir süre boyunca yürütülmüş ve biri odak grup (n = 27), diğeri kontrol grubu (n = 27) olmak üzere toplam 54 hazırlık düzeyi öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Kontrol grubu mevcut müfredata devam ederken, odak gruba yapılandırılmış DDL görevleri, derlem araçları (SKELL, COCA, Linggle ve AntConc), destekleyici materyaller ve yansıtıcı, zihniyet odaklı uygulamalar içeren bir müdahale programı uygulanmıştır. Nicel veriler, Dil Zihniyetleri Envanteri (Lou & Noels, 2019) ile kısa sınavlar ve ara sınavlardan elde edilen İngilizce başarı puanları aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler, sınıf içi tartışmalar, öğretmen gözlemleri ve araştırmacı yansıtıcı günlüğü yoluyla elde edilmiştir. Nicel verilerin analizi SPSS 20.0 kullanılarak gerçekleştirilmiş, nitel veriler ise tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, odak gruptaki öğrencilerin kontrol grubuna kıyasla daha güçlü büyüme odaklı dil öğrenme zihniyetleri sergilediklerini ve daha yüksek akademik başarı elde ettiklerini göstermektedir. Ortalama puan farklarının ötesinde, korelasyonel analizler, zihniyet inançlarının içsel yapısında anlamlı değişimler olduğunu ortaya koymuştur. Bu değişimler, sabit inanç örüntülerinin zayıflaması ve büyüme odaklı inançların daha bütünleşik bir yapı kazanması ile karakterize edilmektedir. Nitel bulgular ayrıca, öğrenen özerkliğinin, derlem araçları aracılığıyla yönlendirilmiş keşfin ve yansıtıcı uygulamaların, öğrencilerin sürdürülebilir motivasyon ve katılımını desteklediğini göstermektedir. İzleme görüşmeleri, birçok öğrencinin müdahale sonrasında da büyüme odaklı inançlarını sürdürdüğünü ve DDL stratejilerini kullanmaya devam ettiğini ortaya koymakta; bu durum, zihniyet temelli ve derlem odaklı öğretimin hazırlık programlarındaki pedagojik değerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This mixed-method, quasi-experimental study examines the effects of a Data-Driven Learning (DDL), integrated mindset intervention on preparatory class students' language learning mindsets, academic achievement, and the sustainability of belief change in a Turkish university context. Grounded in growth mindset theory (Dweck, 2006) and language learning mindset research (Lou & Noels, 2017, 2019), the study addresses persistent challenges in English preparatory programs, including fixed language beliefs, low motivation, and limited learner agency. The study was conducted over a three-month period and involved 54 preparatory-level students, divided into a focus group (n = 27) and a control group (n = 27). While the control group followed the regular curriculum, the focus group received an intervention integrating structured DDL tasks, corpus tools (SKELL, COCA, Linggle, and AntConc), scaffolding materials, and reflective mindset-focused practices. Quantitative data were collected using the Language Mindsets Inventory (LMI; Lou & Noels, 2019) and English achievement scores from quizzes and midterm exams, while qualitative data were obtained through semi-structured interviews, classroom discussions, teacher observations, and a researcher reflective diary. Quantitative analyses were conducted using SPSS 20.0, and qualitative data were analyzed thematically. The findings indicate that students in the focus group demonstrated stronger growth-oriented language mindsets and higher academic achievement than those in the control group. Beyond mean score differences, correlational analyses indicated meaningful changes in the internal structure of mindset beliefs, characterized by weakened fixed belief patterns and more integrated growth-oriented beliefs. Qualitative findings further suggest that learner autonomy, guided discovery through corpus tools, and reflective practices supported sustained motivation and engagement. Follow-up interviews indicate that many students maintained growth-oriented beliefs and continued to apply DDL strategies beyond the intervention period, highlighting the pedagogical value of integrating mindset-informed, corpus-based instruction in preparatory language programs.