Rapid Seismic Assessment of Alaska Highway Bridges Using a Direct Displacement-Based Methodology
Doğrudan Yer Değiştirmeye Dayalı Bir Yöntem Kullanılarak Alaska Karayolu Köprülerinin Hızlı Sismik Değerlendirmesi
  1. Tez No: 1013379
  2. Yazar: MUSTAFA YAVUZ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERVYN KOWALSKY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Yapı davranışı, Yapı dinamiği, Yapısal analiz, Earthquake, Structure behavior, Structural dynamics, Structural analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: North Carolına State Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
ShakeMap'in (USGS tarafından) geliştirilmesi, köprü yapılarının hızlı sismik değerlendirilmesi için HAZUS deprem sonrası değerlendirme metodolojisinin (FEMA tarafından) ShakeCast (Caltrans/USGS tarafından) aracılığıyla kullanılmasına yol açmıştır. Bu yaklaşımın amacı, denetim önceliklerini belirlemektir. HAZUS yöntemi, sınırlı bilgiye sahip köprüleri değerlendirmek için kaba limit durum tanımları kullanılarak geliştirilmiştir; bu nedenle, mevcut köprü verileriyle limit durumları daha doğru şekilde tanımlanabilen köprüler için ideal değildir. ShakeMap kullanılarak, köprü detaylarının bilindiği durumlarda denetim önceliklerini belirlemek için HAZUS yerine daha basit ve doğru bir sismik değerlendirme prosedürü tercih edilebilir. Bu araştırmada, Alaska Karayolu köprüleri için ShakeMap kullanılarak yer değiştirmeye dayalı hızlı değerlendirme yaklaşımının uygulanması önerilmektedir. Yaklaşım, Priestley ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilen doğrudan yer değiştirmeye dayalı tasarım (DDBD) metodolojisine dayanmaktadır. Bu yöntem, Çok Serbestlik Dereceli (MDOF) yapıların, belirli bir limit durum için eşdeğer Tek Serbestlik Dereceli (SDOF) sistem özellikleri (sistem yer değiştirmesi, sönüm ve etkin periyot) ile karakterize edilmesine olanak tanır. Alaska'dan seçilen köprülerin (üç betonarme ve dört betonarme-çelik tüp) farklı performans seviyelerinde limit durum yer değiştirmeleri belirlenmiştir. ShakeMap'ten oluşturulan senaryo depremi, belirli bir deprem senaryosu sırasında limit durum yer değiştirmelerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek için kullanılmıştır; bu da hasar seviyesinin bir göstergesidir. Doğrudan yer değiştirmeye dayalı değerlendirme (DDBA) sonuçlarına göre köprüler için bir denetim öncelik listesi önerilmiştir. DDBA'nın doğruluğu, spektruma uyumlu kayıtlarla yapılan artımlı dinamik analiz (IDA) ile kontrol edilmiştir. IDA sonuçları, DDBA yönteminin belirli bir sismik tehlike altında köprünün performans seviyesini tatmin edici şekilde tahmin ettiğini göstermektedir. Son olarak, gerçek bir depremin ShakeMap'i altında üç köprünün DDBA uygulaması gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The invention of ShakeMap (by USGS) has led to use of HAZUS post-earthquake assessment methodology (by FEMA) for rapid seismic assessment of bridge structures via ShakeCast (by Caltrans/USGS) with the aim of determining inspection priorities. The HAZUS approach was developed by using coarse limit state definitions for the purpose of assessing bridges with limited information, hence it is not ideal for assessment of bridges whose limit states can be identified more accurately with available bridge metadata. Utilizing ShakeMap, a simple and accurate seismic assessment procedure for the case where bridge details are known can be preferable in lieu of the HAZUS method to determine inspection priorities. In this research, the implementation of a displacement-based rapid assessment approach for Alaska Highway bridges using ShakeMap is proposed. The approach is based on the direct displacement-based design (DDBD) methodology developed by Priestley et al. (2007), which allows for characterization of Multi Degree of Freedom (MDOF) structures by equivalent Single Degree of Freedom (SDOF) system properties (system displacement, damping and effective period) to a specified limit state. Limit state displacements of a set of bridges, (three reinforced concrete and four reinforced concrete steel tube), from Alaska were identified at different performance levels. A scenario earthquake created from ShakeMap was used to check whether limit state displacements were achieved during a given earthquake scenario, which is an indication of damage level. An inspection priority list of the bridges based on the results of the direct displacement-based assessment (DDBA) approach was proposed. The accuracy of the DDBA was checked performing incremental dynamic analysis (IDA) with spectrum compatible records. The results of IDA indicate that the DDBA method provides satisfactory estimates of the performance level of a bridge under a given seismic hazard. Finally, DDBA application of the three bridges under the ShakeMap of a real earthquake is shown.