Okul öncesi eğitim kurumlarına ve 4-6 yaş Kur'an kurslarına devam eden çocukların sosyal becerilerinin incelenmesi
An examination of the social skills of children attending pre-school education institutions and 4-6 age Qur'an courses
- Tez No: 1013389
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL TUBA ŞAHİN SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk eğitimi, Child education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Tarama modelinde hazırlanan bu çalışmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarına ve 4-6 yaş Kur'an kurslarına devam eden çocukların sosyal becerilerinin incelenmesidir. Örneklemini 369'u kız, 333'ü erkek olmak üzere toplam 702 çocuğun oluşturduğu çalışmanın verileri, her bir çocuk için öğretmen/öğreticiler tarafından doldurulan Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler normal dağılım göstermediğinden, veri analizinde Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis H testlerinden yararlanılmıştır. Veri analizi sonucunda, hem Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden hem de Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş kurslarına devam eden çocukların sosyal becerilerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca her iki grupta da en düşük sosyal becerinin, duygularını yönetme becerisi olduğu belirlenmiştir. MEB okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların başlangıç becerileri, akademik destek becerileri, arkadaşlık becerileri alt boyut puanları ve sosyal beceri ölçeği toplam puanı, DİB 4-6 yaş kurslarına devam eden çocukların puanlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ancak çocukların duygularını yönetme becerileri alt boyut puanlarının devam ettiği kuruma göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey-based study is to examine the social skills of children attending preschools and 4–6-year-old Quran courses. The sample consisted of 702 children, 369 girls and 333 boys. Data was collected using the Preschool Social Skills Assessment Scale, completed by the teacher/the instructor for each child. Since the data did not show a normal distribution, Mann Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were used for data analysis. The results indicated that both children attending preschools affiliated with the Ministry of National Education and those attending 4–6-year-old courses affiliated with the Directorate of Religious Affairs had high levels of social skills. Furthermore, the lowest social skill in both groups was found to be the ability to manage emotions. Children attending preschools affiliated with the Ministry of National Education had significantly higher scores on the sub-dimensions of initial skills, academic support skills, friendship skills, and the total score on the social skills scale compared to children attending 4–6-year-old courses affiliated with the Directorate of Religious Affairs. However, it was found that the sub-dimension scores for children's ability to manage their emotions did not show a significant difference depending on the institution they attended.