Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 4-6 yaş arası çocuklara din eğitimi(Sivas ili örneği)
Religious education for preschoolers (4-6 years old children) (Sivas example)
- Tez No: 415808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. FATİH GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Okul Öncesi Din Eğitimi, Din Eğitimi Etkinlikleri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 4-6 yaş arası çocuklara din eğitimi verilmesi; çocukların dini, ahlaki gelişimlerini destekleyici ve Kur'an-ı Kerim öğrenimi ile çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlamayı amaç edinmiş bir programdır. Okul öncesi din eğitimi veren kursların programlarında yer alan“Din Eğitimi Etkinliklerini Nasıl Kullandıklarını”,“Din Eğitimi Etkinliklerden Nasıl Yararlandıklarını”,“Çocuklara Verilen Din Eğitiminin Dini Gelişimlerine Katkı Sağlayıp Sağlamadığını”ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, din eğitimi etkinliklerinin kullanımlarının var olduğu şekliyle betimlenmesi amacıyla yarı yapılandırmış gözlem tekniği, öğreticilerin bu konudaki görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme sırasında; katılımcılardan veri toplamak amacıyla video çekimi, ses kaydı ve not alma yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre; eğitimde, okul öncesi din eğitimi veren kurumların çok önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür. Eğitimin başarılı olması için; öğreticilerin kendilerini sürekli geliştirmeleri, iyi bir sınıf yönetimine sahip olmaları, çocukların çocuk olduğunu unutmadan hazırbulunuşluk düzeylerine uygun etkinlik hazırlamaları gerekmektedir. Bununla birlikte eğitim ortamının fiziksel şartlarının uygun olması, yeterli araç ve gereçlerin bulunması ihmal edilmemesi gereken bir ihtiyaçtır. Öğretici, veli ve çocuk sürekli iletişim halinde olmalıdır. Eşitliği sağlamak adına demokratik bir eğitim anlayışı, adaleti sağlamak adına ise ihtiyaca göre birebir ilgi ve bireysel eğitim olmalıdır. Sonuçtan daha çok sürecin önemli olduğu, çocukların kendilerini mutlu hissettikleri, hem eğlenip hem de öğrendikleri bir eğitim ortamın olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Religious education for preschoolers program aims religious, moral and mental development and Qoran education. Preschool religious education aims to answer those questions, -How religious education activities are used? -Are religious eduction activities useful for kids? -Does religious education improve children's religious development? In this research semi structured observation technique is used to describe religious education activities as they apply and to see teachers' opinions observation formsa re used. During interviews video/audio recording, note taking methods are used. According to this research, importance of institutions with preschool religious education is clearly noticed. In order to be succesful teachers' must improve theirselves, they must be good at classroom management and they must prepare appropriate activities suitable for children's preparedness. In addition to this, education environment should be suitable for children and tools used for lessons should be complete. Teachers, students and their families must communicate without interruption. For equality education should be processed democratically and for justice education should be personal. In this education environment children must be happier and process should be more important than results. Children must learn and have fun at the same time. KEYWORDS: Religious Education, Preschool Religious Education, Religious Education Activities