مبادئ التمويل في اليهودية، وأوجه المقاربة والمفارقة بينها وبين مبادئ التمويل الإسلامي
YAHUDİLİKTE FİNANS İLKELERİ: İSLAMİ FİNANS İLKELERİ İLE BENZERLİK VE FARKLILIKLAR
- Tez No: 1013397
- Danışmanlar: DR. EBTİHAL ZAKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yahudi Hukuku, İslami Finans, Faiz, Koşer, Heter Iska, Jewish jurisprudence, Islamic Finance, Usury, Kosher, Heter Iska
- Yıl: 2026
- Dil: Arapça
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Yahudi fıkhındaki finansal sistemin temelini oluşturan ilkeleri analiz ederek bu alandaki akademik literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın özgünlüğü, Yahudi fıkhında finansal sistemin dayandığı esasları sistematik bir biçimde inceleyen çalışmaların sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır. Araştırma; Yahudi fıkhında mali işlemlerin teşri kaynaklarını tanıtmayı, bu kaynaklar ekseninde finansman ilkelerini belirlemeyi, pratik uygulamaları ve ilgili denetim kurumlarını açıklamayı hedeflemektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; teşri kaynaklar ve temel finansman ilkeleri ele alınmıştır. İkinci bölümde; finansal uygulamalar ve denetim mekanizmaları incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise mali işlemler bağlamında Yahudi fıkhı ile İslam fıkhı arasındaki benzerlik ve farklılıkların karşılaştırmalı analizine ayrılmıştır. Tümevarımcı, analitik ve karşılaştırmalı yöntemlerin kullanıldığı bu çalışmada; dini metinler ve içtihadı kaynaklar tahlil edilerek her iki hukuk sistemi arasında nitel bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma sonucunda; Yahudi finans sisteminin etik ve teşri temellere dayandığı, bu ilkelerin çeşitli sözleşme uygulamalarında somutlaştığı ve işlemlerin dini uygunluğunu denetleyen kurumsal yapıların mevcudiyeti tespit edilmiştir. Yapılan karşılaştırmalı analiz; her iki sistemin etik temeller bakımından belirli bir yakınlık gösterdiğini, buna karşın başta faiz (riba) meselesi olmak üzere, bazı sözleşme türlerinin niteliği ve finansal denetim mekanizmalarının kapsamı hususunda yapısal farklılıkların bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the academic literature by analyzing the foundational principles of the financial system within Jewish jurisprudence. The significance of this research stems from the limited number of systematic studies examining the fundamental tenets upon which the Jewish financial system is built. The research intends to introduce the legislative (shari'a) sources of financial transactions in Jewish law, determine financing principles within the framework of these sources, and elucidate practical applications along with relevant regulatory institutions. Comprising three chapters, the first part of the study addresses legislative sources and the core financing principles derived from them. The second chapter examines primary financial applications and audit mechanisms. The third chapter is devoted to a comparative analysis of the similarities and differences between Jewish and Islamic jurisprudence within the context of financial transactions. Employing inductive, analytical, and comparative methodologies, this study evaluates both legal systems qualitatively by analyzing religious texts and jurisprudential sources. The research concludes that the Jewish financial system is grounded in ethical and legislative foundations, which are manifested in various contractual applications, and identifies the presence of institutional structures that oversee compliance with religious rules. Furthermore, the comparative analysis reveals a certain affinity between the two systems regarding their ethical foundations; however, it also highlights structural differences, particularly concerning the issue of interest (usury/riba), the nature of certain contract types, and the scope of financial regulatory mechanisms.