Hashimoto tiroiditi hastalarında levotiroksin dozu ve peak-trough plazma seviyelerinin atrial elektromekanik ileti süresi ve QRS-T açısına etkisinin değerlendirilmesi,
Evaluation of the effect of levothyroxine dose and peak-trough plasma levels on atrial electromechanical conduction time and QRS-T angle in patients with Hashimoto's thyroiditi
  1. Tez No: 1013398
  2. Yazar: MERVE BİNİCİER İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atrial Elektromekanik İleti Gecikmesi, Frontal QRS-T Açısı, Hashimoto Tiroiditi, Levotiroksin, Atrial Electromechanical Delay, Frontal QRS-T Angle, Hashimoto's Thyroiditis, Levothyroxine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Transtorasik ekokardiyografi (TTE) ve elektrokardiyografi (EKG) ile hesaplanabilen Atrial elektromekanik ileti süresi (AEMD) atrial fibrilasyon riskiyle; yüzey EKG'si ile hesaplanabilen frontal QRS-T açısı ise aritmi ve mortalite riskiyle ilişkilendirilir. Çalışmamızda Hashimoto tiroiditili hastalarda Levotiroksin (L-T4) tedavisinin peak ve trough plazma seviyelerinde AEMD ve QRS-T açıları incelenerek, ilacın plazma seviyesindeki akut değişiminin aritmi riskine etkisi araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Hashimoto tiroiditi tanılı 110 hasta dahil edilmiştir. frontal QRS-T açısı ve AEMD'yi de içeren Demografik veriler, günlük L-T4 dozları, EKG/TTE parametreleri kaydedilmiştir. EKG/TTE ölçümleri, ilaç alımı öncesi (trough) ve 4 saat sonrasında (peak) yapılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastaların trough ve peak seviyesindeki değerleri kıyaslanmıştır. QRS açısında anlamlı farklılık saptanmazken, T açısı ve QRS-T açısında anlamlı azalma gözlenmiştir. Tüm lateral ve septal anulus hız parametrelerinde anlamlı artış gözlenmiştir. PA ileti sürelerinde anlamlı kısalma kaydedilmiştir (p<0,05). Ancak interatriyal, sağ ve sol intraatriyal elektromekanik gecikme parametrelerinde anlamlı değişim izlenmemiştir. Çoklu regresyon analizleri, ilaç sonrası EKG ve TTE parametrelerini belirleyen en güçlü faktörlerin ilaç öncesi bazal değerler olduğunu göstermiştir. Sonuç: L-T4'ün peak seviyesinde, trough seviyesine kıyasla frontal QRS-T açısında anlamlı daralma sağladığı saptanmıştır. PA sürelerinin peak seviyesinde trough seviyesine göre anlamlı kısalmasına rağmen, AEMD parametrelerinde anlamlı azalma izlenmemesinin nedeninin; bu sürelerdeki dengeli kısalma olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız, hastayı ötiroid klinik formda tutan L-T4 tedavisinin, aritmi riskinin azalmasına katkı sağlayan faktörlerden biri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu alanda daha geniş serili, uzun takipli klinik çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Atrial electromechanical delay (AEMD), assessable via transthoracic echocardiography (TTE) and electrocardiography (ECG), is associated with the risk of atrial fibrillation, whereas the frontal QRS-T angle, derived from the surface ECG, is associated with arrhythmia risk and mortality. The present study aimed to investigate the effects of acute fluctuations in levothyroxine (L-T4) plasma concentrations on arrhythmia risk by evaluating AEMD and QRS-T angle parameters at peak and trough plasma levels in patients with Hashimoto's thyroiditis. Materials and Methods: A total of 110 patients diagnosed with Hashimoto's thyroiditis were enrolled in the study. Demographic data, daily L-T4 doses, and ECG/TTE parameters—including the frontal QRS-T angle and AEMD—were recorded. ECG/TTE measurements were performed before medication intake (trough) and four hours after administration (peak), and the results were compared. Results: Trough and peak values were compared across all patients. While no significant difference was observed in the QRS axis, statistically significant reductions were noted in both the T-wave axis and the frontal QRS-T angle. Significant increases were observed in all lateral and septal annular velocity parameters. PA conduction times were significantly shortened at peak levels (p<0. 05). However, no significant changes were identified in interatrial, right intra-atrial, or left intra-atrial electromechanical delay parameters. Multiple regression analyses revealed that pre-medication baseline values were the strongest determinants of post- medication ECG and TTE parameters. Conclusion: L-T4 at peak plasma levels was associated with a significant narrowing of the frontal QRS-T angle compared to trough levels. Although PA conduction times were significantly shortened at peak compared to trough levels, the absence of a significant reduction in AEMD parameters may be attributed to a balanced shortening across these intervals. The present study demonstrates that L-T4 therapy maintaining euthyroid clinical status is among the factors contributing to a reduction in arrhythmia risk. Further clinical studies with larger cohorts and extended follow- up periods are warranted in this field.