Beden eğitimi ve spor dersi artırılmış gerçeklik tutum ölçeği: Bir ölçek geliştirme çalışması
Physical education and sports class enhanced reality attitude scale: A scale development study
- Tez No: 1013447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN YAVUZ EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Beden eğitimi, Beden eğitimi ve spor dersi, Eğitim teknolojisi, Sanal gerçeklik, Öğretim teknolojileri, Augmented reality, Physical education, Physical education and training, Physical education and sports lesson, Education technology, Virtual reality, Instructional technologies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada“Beden Eğitimi ve Spor Dersi Artırılmış Gerçeklik”tutum becerisini ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya 11-18 yaş aralığında olan (AFA n=286 DFA n=583) toplam 869 gönüllü birey katılmıştır. Hedeflenen ölçeğin yapısının doğrulanması amacı ile açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, madde analizi, güvenirlik ve test tekrar test analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda faktör yükleri 0,72 ile 0,89 arasında olan 23 maddeli veri seti ve özdeğeri 1'in üzerinde 5 faktörlü ölçme aracı elde edilmiştir. Toplam varyansın %71,72' sini açıklayan bu faktörler Öğrenme Motivasyonu (ÖM), Öğrenme Deneyimi (ÖD), Öğrenme İhtiyacı (Öİ), Öğrenme Performansı (ÖP), ve Sosyal Etki (SE) başlıklarından oluşmuştur. Beden Eğitimi ve Spor Dersi Artırılmış Gerçeklik Tutum Ölçeğinin doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarından elde edilen uyum indeksi değerleri, yeterli ve kabul edilebilir aralıkta bulunmuş olup, alt-üst grup ortalamaları farkı anlamlı, madde toplam korelasyonuna ait değerlerin 0,38 ile 0,69 arasında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan DFA, modelin uyumunu değerlendirmek için χ²/df, CFI, GFI, AGFI, NFI, IFI, TLI, RMSEA ve RMR gibi uyum kriterlerine dayandırılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizleri SPSS 27 istatistik paket programı ve AMOS 24 programı ile yapılmış araştırmanın sonucunda Beden Eğitimi ve Spor Dersi Artırılmış Gerçeklik Tutum Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a valid and reliable measurement tool to assess attitudes toward“Physical Education and Sports Lessons with Augmented Reality.”A total of 869 volunteers aged between 11-18 (AFA n=286, DFA n=583) participated in the study. To validate the structure of the targeted scale, exploratory and confirmatory factor analysis, item analysis, reliability, and test-retest analyses were conducted. As a result of these analyses, a 23-item dataset with factor loadings ranging from 0.72 to 0.89 and a 5-factor measurement tool with eigenvalues above 1 were obtained. These factors, which explain 71.72% of the total variance, consist of the following headings: Learning Motivation (LM), Learning Experience and Active Participation (LEAP), Learning Need (LN), Learning Performance (LP), and Social Influence (SI). The fit index values obtained in the confirmatory factor analysis results of the Physical Education and Sports Course Augmented Reality Attitude Scale were found to be within an adequate and acceptable range. The difference between the mean scores of the upper and lower groups was significant, and the values of the item-total correlations were found to be between 0.38 and 0.69. The DFA used in the study was based on fit criteria such as χ²/df, CFI, GFI, AGFI, NFI, IFI, TLI, RMSEA, and RMR to evaluate the model's fit. The statistical analyses of the research were performed using the SPSS 27 statistical package program and the AMOS 24 program. The results of the research revealed that the Physical Education and Sports Course Augmented Reality Attitude Scale is a valid and reliable measurement tool.