Kurumlar Vergisi ve Doğrudan Yabancı Yatırım İlişkisinde İşgücü Maliyeti ve Altyapının Etkisi: OECD Örneği
The Impact of Labor Cost and Infrastructure on the Relationship Between Corporate Taxation and Foreign Direct Investment: The Case of OECD
  1. Tez No: 1013466
  2. Yazar: DUYGU KAYAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM YENDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Maliye, Econometrics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Kurumlar vergisi, Foreign direct investments, Corporate tax
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, uluslararası sermayeyi çekme sürecinde son yıllarda giderek artan kurumlar vergisi rekabetinin doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) üzerindeki etkisini, ülkelerin yapısal koşulları çerçevesinde tartışmayı amaçlamaktadır. Kurumlar vergisinde süreklilik kazanan indirim stratejilerinin, küreselleşme sürecinin bir uzantısı olarak değerlendirilen“dibe doğru yarış”eğilimiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda tezin teorik bölümünde, vergilendirme ve yatırım ilişkisi, uluslararası üretim literatüründe geçerlilik kazanan Dunning'in Eklektik Paradigması (OLI) ve Bilgi-Sermaye Modeli çerçevesinde ele alınmaktadır. Tezin uygulama bölümünde ise kurumlar vergisi yükünün DYY üzerindeki asimetrik etkisinde işgücü maliyeti ve altyapı kalitesinin rolü, Hansen (1999) panel sabit etkili eşik regresyon modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Analizde, 26 OECD ülkesine ait 2002-2022 dönemini kapsayan verilerden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, kurumlar vergisinin DYY üzerindeki etkisinde işgücü maliyeti ve altyapı kalitesinin belirleyici ve asimetrik bir rol oynadığını göstermektedir. Öte yandan, küresel ölçekteki birçok vergi rekabeti örneği, yalnızca vergi indirimlerine dayalı politikaların nitelikli yatırım çekmede yetersiz kalabildiğini ve vergi tabanını aşındırarak ciddi kamu gelir kayıplarına yol açabildiğini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle DYY çekme stratejilerinde ortaya çıkabilecek sorunları azaltmaya yönelik politika önerilerine yer verilmiştir. Öncelikle, ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yabancı sermayeyi çekmede en uygun yapısal teşvik araçlarının belirlenmesine yönelik kapsamlı analizler yapılmalıdır. Vergi indirimlerinin bir teşvik mekanizması olarak benimsenmesi halinde ise bu uygulamaların üretkenliği artıracak nitelikli altyapı yatırımları, işgücü verimliliğini güçlendirecek politikalar ve tamamlayıcı yapısal reformlarla bütünleşik bir strateji çerçevesinde hayata geçirilmesi kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to discuss the impact of corporate tax competition, which has increasingly intensified in recent years to attract international capital, on foreign direct investment (FDI) within the framework of countries' structural conditions. The continuous reduction strategies in corporate taxes are considered to be associated with the“race to the bottom”trend, evaluated as an extension of the globalization process. Accordingly, the theoretical part of the thesis examines the relationship between taxation and investment within the scope of Dunning's Eclectic Paradigm (OLI) and the Knowledge-Capital Model, which have gained validity in the international production literature. In the empirical section of the thesis, the roles of labor cost and infrastructure quality in the asymmetric effect of the corporate tax burden on FDI are analyzed using the panel fixed-effects threshold regression model developed by Hansen (1999). The analysis utilizes data covering the 2002–2022 period for 26 OECD countries. The findings indicate that labor cost and infrastructure quality play a decisive and asymmetric role in the impact of corporate taxation on FDI. On the other hand, numerous global examples of tax competition reveal that policies based solely on tax cuts may fall short of attracting high-quality investment and can lead to severe public revenue losses by eroding the tax base. In this context, based on the findings obtained from the study, policy recommendations are presented to mitigate potential challenges in FDI attraction strategies. Primarily, comprehensive analyses should be conducted to determine the most appropriate structural incentive tools for attracting foreign capital in line with countries' sustainable development goals. In cases where tax cuts are adopted as an incentive mechanism, it is of critical importance that these practices are implemented within an integrated strategy framework accompanied by high-quality infrastructure investments to increase productivity, policies to enhance labor efficiency, and complementary structural reforms.