İnovasyona etki eden faktörlerin panel veri analizi ile incelenmesi
Examining the factors affecting innovation with panel data analysis
  1. Tez No: 1013484
  2. Yazar: SAİM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma-geliştirme harcamaları, Firma büyüklüğü, Pazarlama harcamaları, İnovasyon, Research-development expenditures, Firm size, Marketing expense, Innovation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İnovasyon, firmaların iktisadi büyümesi, rekabet avantajı elde etmesi ve bunların sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu öneminden dolayı inovasyon, literatürde çok sayıda araştırmacı tarafından incelenmiştir. Literatür incelendiğinde, inovasyonu etkileyen faktörlerin genellikle makro düzeyde incelendiği görülmüştür. Bu çalışmada farklı olarak, Türkiye'de mikro düzeyde firma verileri kullanılmıştır. Genel itibariyle mevcut çalışmalar anket verilerine dayalı olup öznel hatalara açıkken, bu çalışmada Türk Patent ve Marka Kurumu, KAP ve firmaların web adreslerinde yayınlanan mali tablolardan elde edilen nesnel veriler kullanılmıştır. Bu yönüyle çalışmanın hem yöntemsel hem veri kaynağı hem de kullanılan bağımsız değişkenler açısından özgün bir katkı sunacağı ve gelecekteki araştırmalar için önemli bir referans noktası oluşturacağı düşünülmektedir. İnovasyonun çok boyutlu ve kompleks yapısı hem içsel hem dışsal hem maddi hem de maddi olmayan birçok faktörle etkileşim içinde olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren, Borsa İstanbul'a kayıtlı ve bünyesinde Ar-Ge merkezi olan firmalarda inovasyona etki eden faktörleri analiz ederek, literatürdeki birikimli bilgiye katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada inovasyon (patent, faydalı model, tasarım ve marka başvuru sayılarının toplamı olarak tanımlanmaktadır) bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan personel sayısı, Ar-Ge harcamalarının yoğunluğu, pazarlama harcamaları, ihracat satışları, rakip sayısı, halka açıklık oranı ve yerlilik oranı bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Firma yaşı ve firma büyüklüğü ise kontrol değişkeni olarak kullanılmıştır. Yöntem olarak panel veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan personel sayısının, pazarlama harcamalarının ve ihracat satışlarının inovasyon üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu, rakip sayısının ise inovasyon üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ar-Ge harcamaları yoğunluğu, halka açıklık oranı ve yerlilik oranının inovasyon üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Innovation is of critical importance for firms' economic growth, gaining a competitive advantage, and ensuring the sustainability of these outcomes. Due to this importance, innovation has been examined by numerous researchers in the literature. A review of the literature reveals that factors influencing innovation are generally examined at the macro level. In contrast, this study utilizes firm-level data from Turkey. While existing studies generally rely on survey data and are prone to subjective errors, this study utilizes objective data obtained from financial statements published by the Turkish Patent and Trademark Office, KAP, and on companies' websites. In this regard, it is anticipated that this study will offer a unique contribution in terms of methodology, data sources, and the independent variables used, and will serve as an important reference point for future research. The multidimensional and complex structure of innovation demonstrates that it interacts with numerous internal and external, as well as tangible and intangible, factors. This study aims to contribute to the accumulated knowledge in the literature by analyzing the factors influencing innovation in companies operating in Turkey, listed on the Istanbul Stock Exchange, and possessing an R&D center. In this study, innovation (defined as the sum of the number of patent, utility model, design and trademark applications) was treated as the dependent variable. The number of staff engaged in R&D activities, the intensity of R&D expenditure, marketing expenditure, export sales, the number of competitors, the public disclosure ratio and the localisation ratio were identified as independent variables. Firm age and firm size were used as control variables. The panel data analysis method was employed. The analysis revealed that the number of personnel engaged in R&D activities, marketing expenditure and export sales have a positive and significant effect on innovation, whilst the number of competitors has a negative and significant effect on innovation. It was found that the intensity of R&D expenditure, the public disclosure ratio and the localisation ratio do not have a significant effect on innovation.