Assessing strategy development processes at small and medium Arab companies operating in Istanbul: A survey-based study
İstanbul'da faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki Arap şirketlerinde strateji geliştirme süreçlerinin değerlendirilmesi: Anket tabanlı bir araştırma
- Tez No: 1013555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NICOLETA ISAC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Management
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Arap ülkelerinde yaşanan olayların ardından, özellikle işadamları olmak üzere birçok kişi, yaşam ve yerleşim için alternatif yerler aramaya başladı. Türkiye, stratejik coğrafi konumu ve Türk hükümetinin sağladığı avantajlar sayesinde küresel ekonomi ve ticarette önemli bir rol oynayarak en önemli hedef ülke haline gelmiştir. Bu durum, birçok kişinin, özellikle Arap topluluklarından bazı üyelerin, şirket kurmasını ve Türkiye'ye yatırım yapmasını teşvik etmiştir. Ancak bu şirketlerin bazıları başarılı olurken, diğerleri yüksek rekabet ve sürekli değişen çevre nedeniyle zorluklarla karşılaşmıştır. Sonuç olarak, bu şirketler, operasyonlarını geliştirmek ve başarıya ulaşmak için yeni çözümler aramaktadır. Bu şirketlerin en önemli ihtiyacı, zorlukların üstesinden gelmelerini ve fırsatları değerlendirerek hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak stratejiler geliştirmektir. Bu yaklaşım, rekabetçi İstanbul pazarında hayatta kalmalarını ve sürekliliklerini sağlamaktadır. Bu nedenle, tüm şirketler pazar paylarını korumak için stratejiler geliştirmeyi ve uygulamayı öğrenmelidir.
Özet (Çeviri)
In the aftermath of the events that took place in Arab countries, many people and businesses, especially businessmen, sought out alternative places to live and settle. Turkey emerged as the top destination due to the advantages and facilities provided by the Turkish government, as well as the strategic geographical location that enables it to play a significant role in the global economy and trade. This has encouraged many individuals to establish their companies and invest in Turkey, including some members of the Arab communities. While some of these companies have thrived, others have faced challenges due to the high competition and constantly changing environment. As a result, these companies have been seeking new solutions and ways to improve their methods, operations, and means of achieving success. One of the most important solutions that these companies must have is to develop strategies that guarantee them to survive challenges and exploit opportunities to achieve the desired goals. This approach ensures the survival and continuity of these companies within the competitive Istanbul market. Therefore, all companies must learn how to develop and apply strategies to maintain market share in their respective environments.