Anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinde kritik kanama ve masif transfüzyon yönetimine ilişkin farkındalık, bilgi düzeyi, öz yeterlik algısı ve uygulama yaklaşımının değerlendirilmesi
Evaluation of awareness, knowledge level, self-efficacy perception, and practice approach regarding critical bleeding and massive transfusion management among anesthesiology and reanimation physicians
  1. Tez No: 1013558
  2. Yazar: BEKİR SEMİH KARANFİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAŞAR ÖZKALKANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anesteziyoloji ve reanimasyon, bilgi düzeyi, kritik kanama, masif transfüzyon, masif transfüzyon protokolü, öz yeterlik, Anesthesiology and Reanimation, critical bleeding, knowledge level, massive transfusion, massive transfusion protocol, self-efficacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon hekimlerinin kritik kanama ve masif transfüzyon yönetimine ilişkin farkındalıklarını, bilgi düzeylerini, öz yeterlik algılarını ve uygulama yaklaşımlarını değerlendirmek; bilgi düzeyinin demografik ve mesleki değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte tasarlanan bu araştırmaya 294 anesteziyoloji ve reanimasyon hekimi katılmıştır. Veriler; tanıtıcı bilgi formu, 21 maddelik kritik kanama ve masif transfüzyon bilgi testi, öz yeterlik algısı ve uygulama yaklaşımlarına yönelik maddeleri içeren çevrim içi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Bilgi testinin iç tutarlılığı Cronbach alfa katsayısı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, varsayımların uygunluğu doğrultusunda Kruskal–Wallis testi, iki yönlü varyans analizi, Spearman korelasyon analizi, doğrusal regresyon ve bootstrap temelli aracılık analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bilgi testinin iç tutarlılığı yüksek bulunmuştur (Cronbach α = 0,861). Katılımcıların ortalama bilgi puanı, 21 soru 23 puan üzerinden 13,80 ± 5,38 olarak hesaplanmıştır. Bilgi puanı; unvan (p < 0,001), mesleki deneyim (p < 0,001), vaka karşılaşma sıklığı (p < 0,001) ve çalışılan kurum türüne (p = 0,013) göre anlamlı farklılık göstermiştir. Çalışma alanına göre ise anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0,433). Regresyon analizinde öz yeterlik algısı ile bilgi puanı arasında anlamlı ilişki saptanmış; öz yeterlik algısını içeren modelin bilgi puanındaki varyansın %41,1'ini açıkladığı görülmüştür. Sonuç: Anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin kritik kanama ve masif transfüzyon yönetimine ilişkin bilgi puanları, anket değerlendirme sonucuna göre geliştirmeye açık düzeydedir. Bilgi puanı; unvan, mesleki deneyim, vaka karşılaşma sıklığı ve kurum türü gibi mesleki değişkenlerle ilişkili bulunmuştur. Bulgular, yapılandırılmış eğitim programlarının ve kurumsal düzeyde standardize edilmiş masif transfüzyon protokollerinin önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the awareness, knowledge levels, self-efficacy perceptions, and practice approaches of anesthesiology and reanimation physicians regarding critical bleeding and massive transfusion management, and to examine the relationship between knowledge level and demographic and professional variables. Materials and Methods: This cross-sectional study included 294 anesthesiology and reanimation physicians. Data were collected through an online questionnaire comprising a descriptive information form, a 21-item knowledge test on critical bleeding and massive transfusion, and items assessing self-efficacy perceptions and practice approaches. The internal consistency of the knowledge test was evaluated using Cronbach's alpha coefficient. In addition to descriptive statistics, the Kruskal–Wallis test, two-way analysis of variance, Spearman correlation analysis, linear regression, and bootstrap-based mediation analysis were used, as appropriate according to the underlying assumptions. Results: The knowledge test demonstrated high internal consistency (Cronbach's α = 0.861). The mean knowledge score was 13.80 ± 5.38 out of a maximum of 23 points across 21 questions. Knowledge scores differed significantly according to professional title (p < 0.001), duration of professional experience (p < 0.001), frequency of encountering relevant cases (p < 0.001), and type of institution (p = 0.013). No significant difference was observed according to area of practice (p = 0.433). Regression analysis demonstrated a significant association between self-efficacy perception and knowledge score, and the model including self-efficacy perception explained 41.1% of the variance in knowledge scores. Conclusion: The knowledge scores of anesthesiology and reanimation physicians regarding critical bleeding and massive transfusion management were considered to be open to improvement based on the questionnaire assessment. Knowledge scores were associated with professional variables, including professional title, duration of professional experience, frequency of encountering relevant cases, and type of institution. These findings support the importance of structured educational programs and institutionally standardized massive transfusion protocols.