The effect of value fulfilment on depression, anxiety and stress
Değer odaklı yaşamın depresyon, anksiyete ve stres üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 1013566
  2. Yazar: HAMDULLAH TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. PAUL HANEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ACT modeli, Bilişsel davranış terapileri, Davranış tedavisi, Kabul ve kararlılık terapisi, Kişisel değerler, Mental iyi oluş, Psikolojik iyi oluş, Temel beşeri değerler, Öznel iyi oluş, ACT model, Cognitive behaviour therapy, Behavior therapy, Acceptance and commitment therapy, Personal values, Mental well-being, Psychological well being, Basic human values, Subjective well-being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Bath
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bu çalışmanın temel amacı, değerler odaklı yaşamın depresyon, anksiyete ve stres üzerindeki etkisini araştırmaktır. Şimdiye kadar değerler üzerine yapılan araştırmaların çoğu, değerlere uygun hareket edip edilmediğine değil değerlere verilen önem kavramına odaklanmıştır. İnsanların kişisel değerleriyle uyumlu yaşadıklarında iyi oluşlarının nasıl değiştiğini incelemek, değer odaklı terapötik müdahalelerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Avrupa Birliği/Schengen, Hindistan ve Türkiye'den üç örneklem grubundan 184 katılımcı (Yaş Ort. = 26,91, SS = 9,28, %66,8 kadın) dahil edilmiştir. Katılımcılar öncelikle Schwartz'ın Değerler Anketini (SVS) ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeğini (DASS-21) doldurmuştur. Katılımcılar ardından iki haftasonu setini içerecek şekilde dokuz gün boyunca (hafta içi 5 gün, hafta sonu 4 gün) kişisel değerlerine ne kadar uygun hareket ettikleri (spesifik olarak: özyönelim, uyarılma ve hazcılık değerleri) ve psikolojik iyi oluşları hakkında sorular içeren günlük bir anketi tamamlamışlardır. Bulgular: Sonuçlar, değerlere uygun hareket etmenin zaman içinde depresyon, anksiyete ve stresi negatif yönde yordadığını göstermiştir. Ayrıca, değerlere atfedilen önemin, değerlere uygun hareket etme ve psikolojik iyi oluş arasındaki bu ilişkilerin bazılarında düzenleyici rol oynadığı bulunmuştur. Değer odaklı yaşam ile uyku kalitesi arasında pozitif bir ilişki bulunmuş; depresyon, anksiyete ve stres, değer odaklı yaşam ile bir sonraki gece uyku kalitesi arasındaki ilişkilerin bazılarında aracı rol oynamıştır. Tartışma: Bulgular, değerlere uygun davranmanın zihinsel sağlık üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. Değer odaklı yaşam ile zihinsel sağlık arasındaki ilişkinin anlaşılması, klinik ve danışmanlık psikolojisi alanında kişisel değerleri dikkate alan davranışsal terapi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The main purpose of this study was to investigate the effect of value fulfilment on depression, anxiety and stress. Most of the research on values so far has focused on the concept of value importance, not value fulfilment. Examining how people's well-being changes when they act according to their personal values will contribute to the development of value centred therapeutic interventions. Method: 184 participants (Mage = 26.91, SD = 9.28, 66.8% females) were recruited from three samples, the European Union/Schengen, India and Turkey. Firstly, the participants filled in Schwartz's Value Survey (SVS) and Depression, Anxiety and Stress Scales (DASS-21), and then, they completed a daily survey asking questions about their value fulfilment (specifically: self direction, stimulation and hedonism) and psychological well-being for nine days including two sets of weekends (5 weekdays, 4 weekend days). Results: Results indicated that value fulfilment negatively predicts depression, anxiety and stress over time, and value importance moderated some of these relationships between value fulfilment and well-being. Further, a positive relationship was found between value fulfilment and sleep quality; and depression, anxiety and stress mediated some of the relationships between value fulfilment and quality of sleep in the subsequent night. Discussion: Findings showed that acting in line with values had a significant effect on mental health. Understanding the relationship between value fulfilment and mental health will contribute to the development of behavioural therapy methods that take personal values into account in the field of clinical and counselling psychology.