Developing an activity scoring scheme for functionally connected gene sets
İşlevsel olarak bağlantılı gen setleri için bir aktivite skorlama şeması geliştirme
- Tez No: 1013567
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biyoloji, Biyoistatistik, Biotechnology, Biology, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Biyoinformatik, Biyolojik ağ analizi, Genetik aktivite, Hücresel yolaklar, Yeni nesil dizileme, Bioinformatics, Biological network analysis, Genetic activity, Cellular pathways, High throughput sequencing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tek hücreli RNA dizileme (scRNA-seq) teknolojileri, hücresel düzeyde gen ekspresyonunun incelenmesini mümkün kılarak biyolojik heterojenitenin anlaşılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak yaygın olarak kullanılan gen seti aktivite skorlama yöntemleri, gen setleri içerisindeki genler arasındaki işlevsel ve ağ-topolojik ilişkileri büyük ölçüde göz ardı etmektedir. Bu durum, biyolojik olarak ilişkili genlerin birlikte aktivasyonunun yeterince temsil edilememesine yol açabilmektedir. Bu tez kapsamında, gen seti aktivitelerini hesaplamak için gen–gen etkileşim ağlarını merkeze alan GSNetAct (Gene Set Network-based Activity) adlı yeni bir skorlama yöntemi geliştirilmiştir. GSNetAct, gen seti içerisindeki genlerin protein-protein etkileşim ağı üzerindeki bağlantısal önemini dikkate alarak her genin katkısını ağırlıklandırmakta ve gen seti aktivitesini ağ-topolojisi temelli bir çerçevede değerlendirmektedir. Yöntem, MSigDB C8 koleksiyonundaki gen setleri kullanılarak AUCell, SCSE ve JASMINE yöntemleri ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalı analizler, GSNetAct'in biyolojik olarak anlamlı sinyalleri yüksek duyarlılıkla yakaladığını ve özellikle dropout ve downsampling koşulları altında gen seti yön bilgisini (up/down) daha kararlı biçimde koruduğunu göstermiştir. Spearman korelasyon analizleri, gen seti boyutunun GSNetAct tarafından hesaplanan etki büyüklükleri üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmadığını ortaya koyarak yöntemin boyut yanlılığından büyük ölçüde bağımsız çalıştığını doğrulamıştır. Ayrıca performans analizleri, GSNetAct'in hücre sayısı arttıkça yaklaşık doğrusal hesaplama süresi sergilediğini ve büyük veri setlerinde uygulanabilir olduğunu göstermiştir. PBMC ve LUCA akciğer kanseri veri setleri üzerinde yapılan uygulamalar, GSNetAct'in hücre tipleri ve fonksiyonel durumlar arasındaki biyolojik ayrımı başarıyla yansıttığını ortaya koymuştur. Özellikle tümör ilişkili nötrofiller (TAN) ve normal-adjacent nötrofiller (NAN) arasındaki fonksiyonel farklılıkların, literatürle uyumlu biçimde belirginleştirilmesi, yöntemin biyolojik geçerliliğini desteklemektedir. Sonuç olarak GSNetAct, gen seti aktivitelerinin değerlendirilmesinde ağ- topolojisini merkeze alan yenilikçi bir yaklaşım sunmakta ve tek hücreli transkriptomik verilerde fonksiyonel heterojenitenin daha doğru ve kararlı biçimde temsil edilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Single-cell RNA sequencing (scRNA-seq) technologies enable the investigation of gene expression at cellular resolution and provide a powerful framework for understanding biological heterogeneity. However, most existing gene set activity scoring methods largely ignore the functional and network-based relationships among genes within a gene set, which may limit their ability to capture coordinated biological activity. In this thesis, a novel gene set activity scoring method named GSNetAct (Gene Set Network-based Activity) is introduced. GSNetAct incorporates gene–gene interaction networks into the scoring process by weighting individual genes according to their topological importance within protein–protein interaction networks, thereby estimating gene set activity in a network-aware manner. The proposed method was benchmarked against AUCell, SCSE, and JASMINE using gene sets from the MSigDB C8 collection. Comparative analyses demonstrated that GSNetAct captures biologically meaningful signals with high sensitivity and preserves the directional information of gene set activities (up/down regulation) under dropout and downsampling conditions. Spearman correlation analyses revealed a weak association between gene set size and effect size, indicating that GSNetAct operates largely independently of gene set size bias. Performance evaluations further showed that GSNetAct exhibits approximately linear runtime scaling with increasing cell numbers, supporting its applicability to large-scale datasets. Applications to PBMC and LUCA lung cancer datasets showed that GSNetAct successfully reflects biologically relevant functional distinctions across cell types and states. In particular, the clear separation of tumor-associated neutrophils (TAN) and normal-adjacent neutrophils (NAN) in agreement with established biological signatures supports the biological validity of the method. In conclusion, GSNetAct provides a network-centered and robust framework for gene set activity analysis and contributes to a more accurate and stable representation of functional heterogeneity in single-cell transcriptomic data.