Aile Hekimliği Polikliniğinde düzenlenen sürücü belgesi sağlık raporu muayenesinde yapılan konsültasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of specialist consultations in health examinations for driver's license applications at a Family Medicine Outpatient Clinic
- Tez No: 1013597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Fizik muayene, Sevk ve konsültasyon, Sürücü adayları, Family practice, Physical examination, Referral and consultation, Driver candidate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Aile Hekimliği polikliniğinde düzenlenen sürücü belgesi sağlık raporu muayenesinde istenen uzman hekim konsültasyonlarının nedenlerinin, konsültasyon sonuçlarının, branşlara göre saptanan klinik bulguların ve aile hekimi ile uzman hekim değerlendirmeleri arasındaki uyumun incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.08.2022-31.05.2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne sürücü sağlık raporu almak amacıyla başvuran, 18 yaş ve üzeri, değerlendirme sürecinde en az bir ek branşa konsülte edilen bireylerden bilgi ve belgeleri eksiksiz olan 1158 kişi ile yürütülen tanımlayıcı, kesitsel ve retrospektif nitelikte bir araştırmadır. Veriler, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi kayıtları, Aile Hekimliği Kliniği arşiv dosyaları, kişisel sağlık beyan formları ve konsültasyonlar sonrasında düzenlenen sürücü sağlık raporları incelenerek elde edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, konsültasyon istenen branşlar, konsültasyon gerekçeleri, branşlara göre saptanan muayene bulguları, verilen kararlar ve aile hekimi ile konsültan uzman hekim değerlendirmeleri arasındaki uyum incelenmiştir. Tüm veriler IBM SPSS Statistics 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1158 katılımcının yaş ortalaması 49,5±16,63 yıl olup, katılımcıların %64,6'sı erkekti. Ortalama konsültasyon sayısı 1,83±1,08 olarak bulundu. En sık konsültasyon istenen branşlar göz hastalıkları (%46,4), iç hastalıkları (%25,3), ortopedi (%24,0) ve kulak-burun-boğaz (KBB) hastalıkları (%21,8) idi. En sık konsültasyon isteme nedenleri arasında; göz hastalıklarında görme keskinliğinde azalma, iç hastalıklarında malign tümör öyküsü, ortopedi ve fiziksel tıp ve rehabilitasyonda (FTR) eklem hareket kısıtlılığı, nörolojide serebrovasküler hastalık sekeli, psikiyatride anksiyete bozukluğu, KBB'de işitme kaybı varlığı/şüphesi ve kardiyolojide koroner arter hastalığı/akut koroner sendrom öne çıkan bulgular olarak saptandı. Aile hekimi ile uzman hekim değerlendirmeleri arasında katılımcıların %94,1'inde tam uyum, %3,7'sinde kısmen uyum ve %2,2'sinde uyumsuzluk bulundu. Tam uyum oranı iç hastalıkları, kardiyoloji, beyin cerrahisi, genel cerrahi ve göğüs hastalıklarında %100 iken, en düşük tam uyum oranı göz hastalıklarında (%90,3) saptandı. Sonuç: Çalışmamız, sürücü belgesi sağlık raporu düzenleme sürecinde aile hekiminin riskli olguları ayırt etme ve uygun branşa yönlendirme açısından önemli bir rol üstlendiğini göstermiştir. Aile hekimi ile diğer branş uzman hekimlerinin değerlendirmesi arasında saptanan yüksek uyum oranı, birinci basamakta verilen konsültasyon kararlarının genel olarak isabetli olduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte göz, nöroloji, psikiyatri, KBB ve ortopedi/FTR gibi bazı alanlarda sürücülük açısından uygunluğun daha ayrıntılı uzman değerlendirmesi, kısıtlama kodları, kontrol muayenesi ve gerektiğinde komisyon kararı gerektirebildiği görülmüştür. Bu nedenle sürücü belgesi için sağlık raporu düzenlenmesi sürecinin mevzuata uygun, standartlaştırılmış ve izlenebilir biçimde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the reasons for specialist consultations requested during driver's license health examinations at a family medicine outpatient clinic, the outcomes of these consultations, the clinical findings detected by various departments, and the concordance between the evaluations of family physicians and specialists. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional, and retrospective study was conducted with 1,158 individuals aged 18 and over who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of University of Health Sciences, Antalya Training and Research Hospital for a driver's license health report between August 1, 2022, and May 31, 2025. The study included participants who were referred to at least one additional specialty during the evaluation process and had complete records. Data were obtained by analyzing Hospital Information Management System records, family medicine archive files, personal health statement forms, and driver's health reports issued post-consultation. Sociodemographic characteristics, referred branches, reasons for consultation, clinical findings, final decisions, and the concordance between family physicians and specialists were analyzed using IBM SPSS Statistics 25.0. Results: The mean age of the 1,158 participants was 49.5±16.63 years, and 64.6% were male. The mean number of consultations per participant was 1.83±1.08. The most frequently consulted branches were ophthalmology (46.4%), internal medicine (25.3%), orthopedics (24.0%), and otorhinolaryngology (ENT) (21.8%). Key reasons for consultation included decreased visual acuity in ophthalmology, history of malignant tumors in internal medicine, joint range of motion limitation in orthopedics and physical medicine and rehabilitation (PMR), sequelae of cerebrovascular disease in neurology, anxiety disorders in psychiatry, hearing loss/suspicion in ENT, and coronary artery disease/acute coronary syndrome in cardiology. Full concordance between family physicians and specialists was found in 94.1% of participants, while 3.7% showed partial concordance and 2.2% showed discordance. While the full concordance rate was 100% in internal medicine, cardiology, neurosurgery, general surgery, and pulmonology, the lowest rate was observed in ophthalmology (90.3%). Conclusion: Our study demonstrates that family physicians play a critical role in process management by identifying high-risk cases and ensuring appropriate referrals during the driver's license health reporting process. The high concordance rate between family physicians and specialists suggests that primary care referral decisions are generally accurate. However, certain fields such as ophthalmology, neurology, psychiatry, ENT, and orthopedics/PMR may require more detailed specialist evaluation, restriction codes, follow-up examinations, and committee decisions. Therefore, it is of great importance that the driver's license health reporting process be conducted in a standardized, traceable manner in accordance with current regulations.