65 yaş ve üzeri bireylerde birinci basamak sağlık hizmeti kullanımını etkileyen faktörler
Factors associated with primary care service utilization in adults aged 65 years and older
- Tez No: 1013598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÜNVAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: birinci basamak sağlık hizmetleri, hasta bakım sürekliliği, kesitsel çalışmalar, sağlık hizmetlerine erişim, yaşlı, aged, continuity of patient care, cross-sectional studies, health services accessibility, primary health care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada 65 yaş ve üzeri bireylerde birinci basamak bakım deneyimini yansıtan PCAS (Primary Care Assessment Survey) puanları ile sosyodemografik ve klinik değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel kesitsel çalışmaya Ocak–Haziran 2025 döneminde 65 yaş ve üzeri 186 katılımcı dâhil edildi. Veriler sosyodemografik/klinik anket formu ve PCAS ile toplandı; boyut ve alt boyut puanları 0–100 ölçeğine dönüştürüldü. İkili karşılaştırmalarda Mann–Whitney U testi, korelasyonlarda Spearman analizi kullanıldı. Ulaşılabilirlik ve süreklilik puanları için Enter yöntemiyle çok değişkenli doğrusal regresyon modelleri kuruldu. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 70,09±5,29 yıl olup %51,6'sı erkekti. PCAS“Ulaşılabilirlik”puanı kadınlarda daha yüksek bulundu (p=0,045); alkol kullanmayanlarda belirgin düzeyde daha yüksek saptandı (p<0,001) ve düşük gelir grubunda yüksek gelire kıyasla daha yüksekti (p<0,001). Çok değişkenli analizde alkol kullanmama (B=11,484; p<0,001) ve yüksek gelir düzeyi (B=-8,610; p<0,001) ulaşılabilirlik ile bağımsız ilişkiliydi. PCAS“Süreklilik”puanı halen sigara içenlerde (p=0,007), hastalık sayısı 4–7 olanlarda (p=0,011) ve ilaç sayısı 4–7 olanlarda (p=0,022) daha yüksekti; çok değişkenli modelde sigara kullanımı (B=4,091; p=0,006) ve hastalık sayısı (B=4,276; p=0,002) bağımsız ilişkili bulundu. Yaş ile PCAS boyut puanları arasında anlamlı korelasyon izlenmedi; yalnızca fiziksel bakım alt boyutunda zayıf pozitif ilişki saptandı (ρ=0,152; p=0,039). Sonuç: Kesitsel bulgular, birinci basamak bakım deneyiminin bazı boyutlarının sosyoekonomik (özellikle gelir) ve davranışsal/klinik göstergeler (alkol kullanımı, sigara kullanımı, hastalık yükü) ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Nedensellik çıkarımı yapılamaz; ancak yaşlılarda hakkaniyetli erişim ve sürekliliği güçlendirmeye yönelik düzenlemelerde bu belirleyicilerin dikkate alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the associations between PCAS (Primary Care Assessment Survey) scores reflecting the primary care experience and sociodemographic and clinical variables among individuals aged 65 years and over. Methods: In this single-center, observational cross-sectional study, 186 participants aged 65 years and over were included between January and June 2025. Data were collected using a sociodemographic/clinical questionnaire and the PCAS; domain and subdomain scores were transformed to a 0–100 scale. The Mann–Whitney U test was used for bivariate comparisons, and Spearman analysis for correlations. Multivariable linear regression models (Enter method) were built for accessibility and continuity scores. Results: The mean age of participants was 70.09±5.29 years, and 51.6% were male. The PCAS“Accessibility”score was higher in women (p=0.045); it was markedly higher in non-alcohol users (p<0.001) and higher in the low-income group compared with the high-income group (p<0.001). In the multivariable analysis, non-use of alcohol (B=11.484; p<0.001) and high income level (B=-8.610; p<0.001) were independently associated with accessibility. The PCAS“Continuity”score was higher in current smokers (p=0.007), in those with 4–7 diseases (p=0.011), and in those with 4–7 medications (p=0.022); in the multivariable model, smoking (B=4.091; p=0.006) and number of diseases (B=4.276; p=0.002) were independently associated. No significant correlation was observed between age and PCAS domain scores; only the physical care subdomain showed a weak positive association (ρ=0.152; p=0.039). Conclusion: Cross-sectional findings suggest that certain dimensions of the primary care experience may be associated with socioeconomic (particularly income) and behavioral/clinical indicators (alcohol use, smoking, disease burden). Causal inference cannot be made; however, considering these determinants is important when designing measures to strengthen equitable access and continuity in older adults.