Ortodontik braketlerin konvansiyonel ve lazer destekli yüzey pürüzlendirme yöntemleriyle hazırlanan monolitik zirkonya yüzeylerine kendinden primerli tek aşamalı sistem ile bağlanma dayanımının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the bond strength of orthodontic brackets to monolithic zirconia surfaces prepared by conventional and laser-assisted surface roughening methods using a self-priming one-step adhesive system
  1. Tez No: 1013605
  2. Yazar: FATMA SELEN ESENLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kendinden primerli tek aşamalı sistem, monolitik zirkonya, glaze, sbs, monolithic zirconia, shear bond strength, self-priming one-step adhesive
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Glazeli monolitik zirkonya yüzeylerde konvansiyonel ve lazer temelli pürüzlendirme yöntemleri altında Transbond XT ile ek primer uygulanan ve ek primer uygulanmayan kendinden primerli tek aşamalı sistemin (GC Ortho Connect) makaslama bağlanma dayanımlarını (SBS) karşılaştırmak; aynı adeziv stratejilerini mine üzerinde üretici protokolleriyle uygulayarak zirkonya bulgularını karşılaştırmaktır. Yöntem: Glaze kaplı monolitik zirkonyada altı yüzey protokolü [HF (Hidroflorik asit), HF+silan; kumlama/elmas frez+HF+silan, Er,Cr:YSGG (Erbiyum, Krom: İtriyum‑Skandiyum‑Galyum‑Garnet) lazer+silan; kumlama+lazer+silan] üç farklı adeziv protokolüyle test edilerek 18 grup oluşturuldu; karşılaştırma için mine üzerinde üç kontrol grubu hazırlandı. Braketler üretici talimatlarına göre yapıştırıldı, SBS değerleri evrensel test cihazında ölçüldü. Kırılma modu modifiye ARI skorlaması ile, seçilmiş örnekler SEM ile değerlendirildi. İstatistik için tek yönlü ANOVA/Kruskal–Wallis (α=0,05) kullanıldı. Bulgular: Yalnız HF ve yalnız lazer + silan en düşük SBS değerlerini verdi. HF + silan, elmas frez + HF + silan ve kumlama + HF + silan protokollerinin anlamlı biçimde daha yüksek değerlere ulaştığı saptandı. GC Ortho Connect'in primersiz kullanımı, özellikle kumlama/elmas frez + HF + silan protokollerinde Transbond XT'ye denk veya daha yüksek ortalamalar sağladı; ek primer, aynı adeziv için tutarlı bir artış göstermedi. Kumlama + lazer + silan grupları orta-yüksek aralıkta yer alırken yalnız lazer + silan her üç adezivde de düşük kaldı. Mine kontrol grupları tüm zirkonya gruplarından yüksekti. ARI, düşük SBS'de adeziv ağırlıklı; yüksek SBS'de karışık kırılma eğilimi gösterdi. Sonuç: Glazeli monolitik zirkonyada, kimyasal olarak desteklenmiş konvansiyonel protokoller yalnız lazer uygulamasına göre belirgin üstünlük sağlamaktadır. 10‑Metakriloiloksidesil dihidrojen fosfat (10-MDP) içeren GC Ortho Connect'in primersiz kullanımı, uygun yüzey hazırlıklarıyla Transbond XT'ye alternatif bir performans sunmakta; ek primer ilavesi ise ek yarar göstermemektedir. Mekanik ve kimyasal hazırlıkların kombine kullanımı ve MDP temelli kendinden primerli tek aşamalı sistemlerle eşleştirilmesi klinik olarak daha anlamlı bir strateji olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the shear bond strength (SBS) of Transbond XT and a self-priming one-step adhesive (GC Ortho Connect), used with and without an additional primer, on glazed monolithic zirconia after conventional and laser-based conditioning; and to evaluate zirconia findings in comparison to enamel. Method: On glaze-coated zirconia, six surface protocols [HF; HF+silane; mechanical pretreatment (sandblasting or diamond bur)+HF+silane; Er,Cr:YSGG laser+silane; sandblasting+laser+silane] were tested with three adhesive strategies (18 groups). Three enamel control groups were prepared. Brackets were bonded per instructions. SBS was measured with a universal testing machine. Failure mode was scored by modified ARI; selected specimens underwent SEM. Statistics: one-way ANOVA or Kruskal–Wallis (α=0.05). Results: HF alone and laser+silane gave the lowest SBS. HF+silane and mechanical pretreatment followed by HF+silane produced significantly higher values. GC Ortho Connect without an extra primer matched or exceeded Transbond XT, particularly with mechanical pretreatment+HF+silane; adding primer showed no consistent benefit. Sandblasting+laser+silane ranked mid-to-high; laser+silane alone was low across adhesives. Enamel controls exceeded zirconia groups. ARI indicated adhesive-dominant failures at low SBS and mixed failures at higher SBS. Conclusion: On glazed monolithic zirconia, chemically supported conventional protocols-especially HF+silane and mechanical pretreatment+HF+silane—outperform laser-only approaches. A 10-MDP self-priming one-step adhesive (GC Ortho Connect) without an additional primer is an effective alternative to Transbond XT when paired with appropriate surface preparation; adding a primer confers no extra gain. Combining mechanical and chemical conditioning with MDP-based systems appears clinically preferable.