12-13 yaş öğrencilere uygulanan yapay zeka ile uyarlanmış eğitsel oyunların fiziksel, fizyolojik ve motorik özelliklere etkisi
Effects of artificial intelligence-adapted educational games applied to 12-13-year-old students on physical, physiological and motor characteristics
- Tez No: 1013634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel oyunlar, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Educational games, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sekiz haftalık yapay zeka destekli eğitsel oyun programının 12-13 yaş arası erkek öğrencilerin fiziksel, fizyolojik ve motor özelliklerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Mardin Artuklu'daki bir ortaokuldan 36 öğrenci (18'i deney grubunda ve 18'i kontrol grubunda) çalışmaya katılmıştır. Deney grubu, sekiz hafta boyunca haftada üç gün, günde 80 dakika yapay zeka destekli eğitici oyunlar alırken, kontrol grubu herhangi bir müdahale almamıştır. Çalışmada, ön ve son test kriterleri olarak boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), vücut yağ yüzdesi, esneklik, ayakta uzun atlama, dikey atlama, anaerobik kapasite, çeviklik, sağlık topu fırlatma, hız, kavrama kuvveti, denge ve reaksiyon süresi değerlendirilmiştir. Veriler, p<sup>0.05</sup> istatistiksel anlamlılık düzeyi ile SPSS sürüm 27 kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; deney ve kontrol gruplarının yüzdelik değişimleri karşılaştırıldıgınde boy, durarak uzun atlama, 20 metre sürat ve sağ ve sol el kavrama kuvveti değerlerinde deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, ağırlık, esneklik, dikey sıçrama, anaerobik kapasite, çeviklik, sağlık topu fırlatma, vücut yağ yüzdesi, vücut kitle indeksi, denge veya reaksiyon hızı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak, yapay zekaya uyarlanmış eğitsel oyunların bazı fiziksel ve motorik özelikleri olumlu yönde etkilediği sonucuna varmıştır. Bu oyunlar, diğer parametrelerde kontrol grubuna kıyasla ek bir avantaj sağlamamıştır. Bu nedenle, oyun içeriğinin amaçlanan fiziksel, fizyolojik ve motorik özelikleri geliştirmeye yönelik oyun tasarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of an eight-week artificial intelligence-supported educational game program on the physical, physiological, and motor characteristics of 12–13-year-old male students. A total of 36 students (18 in the experimental group and 18 in the control group) from a middle school in Mardin Artuklu participated in the study. The experimental group received AI-supported educational games for 80 minutes per day, three days a week, for eight weeks, while the control group received no intervention. In the study, height, weight, body mass index (BMI), body fat percentage, flexibility, standing long jump, vertical jump, anaerobic capacity, agility, medicine ball throw, speed, grip strength, balance, and reaction time were assessed as pre-test and post-test criteria. The data were analyzed using SPSS version 27 with a statistical significance level of p<sup>0.05</sup>. When the findings were examined, a comparison of the percentage changes between the experimental and control groups revealed statistically significant differences in favor of the experimental group with respect to height, standing long jump performance, 20-meter sprint time, and both right- and left-hand grip strength. However, no significant differences were observed between the groups in terms of body weight, flexibility, vertical jump performance, anaerobic capacity, agility, medicine ball throw performance, body fat percentage, body mass index, balance, or reaction time. In conclusion, the findings suggest that educational games adapted through artificial intelligence positively influence certain physical and motor performance characteristics. Nevertheless, these games did not provide any additional advantage over the control condition with respect to the other parameters assessed. Therefore, it is recommended that future game designs be specifically tailored to target and enhance the intended physical, physiological, and motor characteristics.