Okul çağındaki intermitan ekzotropyalı çocuklarda bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesi
Assessment of cognitive functions in school-age children with intermittent exotropia
- Tez No: 1013665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ETKA BAYRAMOĞLU, DR. SALİHA EDA SÖNMEZAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel fonksiyonlar, çocuk, intermitan ekzotropya, Newcastle kontrol skoru, WISC-R, zeka, Cognitive function, child, intelligence, intermittent exotropia, Newcastle control score, WISC-R
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, okul çağındaki intermitan ekzotropyalı çocuklarda bilişsel fonksiyonları Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği–Geliştirilmiş Formu (WISC-R) ile değerlendirmek; elde edilen sonuçları sağlıklı kontrol grubu ve normatif değerlerle karşılaştırmak ve bilişsel test sonuçlarının demografik ile klinik oftalmolojik parametrelerle ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 6–16 yaş arasında intermitan ekzotropya tanısı almış 39 çocuk (araştırma grubu) ve 31 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara WISC-R uygulanarak sözel IQ, performans IQ ve toplam IQ puanları elde edilmiştir. Araştırma grubuna kapsamlı oftalmolojik değerlendirme yapılmış; Newcastle kontrol skoru (NCS), deviasyon açısı, stereopsis ve füzyon durumu kaydedilmiştir. Tüm katılımcılar çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler Jamovi version 2.6.45 yazılımı ile gerçekleştirilmiş; gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t-testi ve Mann– Whitney U testi, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesinde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma grubunda performans IQ (99.54±14.30) ve toplam IQ (98.26±14.71) puanları, kontrol grubuna (sırasıyla 107.81±12.17 ve 105.77±8.59) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0.013 ve p=0.014). Sözel IQ açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.098). Araştırma grubunun WISC-R puanları normatif değer olan 100 ±15 ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir (p>0.05). Newcastle kontrol skoru, deviasyon açıları, stereopsis ve hastalık süresi ile WISC-R puanları arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0.05). Baba eğitim düzeyi her iki grupta da bilişsel performansla anlamlı pozitif korelasyon göstermiştir. İntermitan ekzotropyalı çocukların %30.8'inde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, %30.8'inde Özgül Öğrenme Güçlüğü saptanmıştır. xiv Sonuç: İntermitan ekzotropya tanılı çocuklarda özellikle görsel-uzamsal ve sözel olmayan bilişsel alanlarda sağlıklı akranlarına kıyasla görece bir dezavantaj saptanmış; ancak bu farkın normatif değerlerin dışına çıkmadığı görülmüştür. Bilişsel etkilenmenin hastalığın anlık klinik şiddetinden bağımsız olduğu düşünülmektedir. Dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü bulgularının genel popülasyon prevalansının belirgin biçimde üzerinde olması, intermitan ekzotropyalı çocukların yönetiminde multidisipliner bir yaklaşımın önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess cognitive functions in school-age children with intermittent exotropia using the Wechsler Intelligence Scale for Children–Revised (WISC-R), to compare the results with a healthy control group and normative values, and to investigate the relationship between cognitive test scores and demographic as well as clinical ophthalmological parameters. Materials and Methods: Thirty-nine children aged 6–16 years diagnosed with Intermittent Exotropia (study group) and 31 healthy children (control group) were enrolled. WISC-R was administered to all participants to obtain verbal IQ, performance IQ, and full-scale IQ scores. A comprehensive ophthalmological examination was performed in the study group, including the Newcastle Control Score (NCS), angle of deviation, stereoacuity, and fusion status. All participants were evaluated by a child and adolescent psychiatrist. Statistical analyses were performed using Jamovi version 2.6.45 software. Independent samples t-test and Mann–Whitney U test were used for between-group comparisons, and Spearman correlation analysis was used to examine relationships between variables. Statistical significance was set at p<0.05. Results: Performance IQ (99.54±14.30) and full-scale IQ (98.26±14.71) scores were significantly lower in the study group compared to the control group (107.81±12.17 and 105.77±8.59, respectively; p=0.013 and p=0.014). No significant difference was found between groups in verbal IQ (p=0.098). Comparison of WISC- R scores with the normative value of 100 ±15 revealed no statistically significant difference (p>0.05). No significant correlations were found between NCS, deviation angles, stereoacuity, or disease duration and WISC-R scores (p>0.05). Paternal education level showed a significant positive correlation with cognitive performance in both groups. Attention Deficit Hyperactivity Disorder findings were detected in 30.8% and Specific Learning Disorder in 30.8% of the study group. xvi Conclusion: Children with intermittent exotropia demonstrated a relative disadvantage in visuospatial and non-verbal cognitive domains compared to healthy peers; however, this difference did not exceed normative values. Cognitive impairment appeared to be independent of the current clinical severity of the disease. The considerably high prevalence of attention deficit and learning difficulty findings highlights the importance of a multidisciplinary approach in the management of children with intermittent exotropia.