Çocuk alerji ve immünoloji polikliniğine 2023 yılında başvuran hasta profili ve IVIG başlanma oranları
Patient profile and IVIG initiation rates in children presenting to the pediatric allergy and immunology outpatient clinic in 2023
  1. Tez No: 1013666
  2. Yazar: ILAHA GULUZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİŞAN YILDIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntravenöz immünglobulin (IVIG), primer immün yetmezlik, immünitenin doğuştan hataları (IEI), otizm spektrum bozukluğu (OSB), subkütan immünglobulin (SCIG), tüm ekzom sekanslama (WES), akrabalık, klinik etkinlik, ebeveyn memnuniyeti, çocuk alerji ve immünoloji, gerçek yaşam verisi, Türkiye, Intravenous immunoglobulin (IVIG), primary immunodeficiency, inborn errors of immunity (IEI), autism spectrum disorder (ASD), subcutaneous immunoglobulin (SCIG), whole‑exome sequencing (WES), consanguinity, clinical effectiveness, parental satisfaction, pediatric allergy and immunology, real‑world data, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı'nda 2023 yılı içinde ilk kez intravenöz immünglobulin (IVIG) tedavisi başlanan hastaların demografik ve klinik özelliklerini tanımlamak; IVIG tedavisinin enfeksiyon sıklığı, antibiyotik gereksinimi, hastaneye yatış oranı, nörogelişimsel bulgular, ebeveyn memnuniyeti ve yan etki profili üzerindeki etkilerini geriye dönük olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem:Çalışma, retrospektif ve tanımlayıcı nitelikte olup 1 Ocak–31 Aralık 2023 tarihleri arasında üçüncü basamak referans merkezi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniği'nde yürütülmüştür. Polikliniğe başvuran yaklaşık 5.000 hasta arasından dahil edilme ölçütlerini karşılayan — 2023 yılında ilk kez IVIG başlanan, eksiksiz klinik ve demografik veriye sahip — toplam N = 297 hasta çalışmaya alınmıştır. Tüm hastalar aynı uzman hekimin (Prof. Dr. Alişan Yıldıran) doğrudan takibindedir. Hastalar klinik özelliklerine göre sık enfeksiyon/primer immün yetmezlik (PID), otizm spektrum bozukluğu (OSB), sendromik hastalık ve örtüşen (overlap) tanı gruplarına ayrılmıştır. Demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, ikamet, akrabalık, tüm ekzom sekanslama [WES] uygulanıp uygulanmadığı), klinik yanıt göstergeleri (enfeksiyon başvurusu, antibiyotik kullanımı, hastane yatışı, nörogelişimsel ilerleme), IVIG yan etkileri ve ebeveyn memnuniyeti hastane bilgi yönetim sistemi ve dosya kayıtlarından geriye dönük olarak elde edilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Pearson ki-kare testi kullanılmış; etki büyüklüğü phi (φ) ve Cramér V katsayılarıyla değerlendirilmiştir (p < 0,05). Bulgular:Demografik özellikler: Hastaların %64,0'ı erkek (n = 190), %36,0'ı kadın (n = 107) olup %81,1'i (n = 241) 18 yaş altındaydı. Ortanca yaş 7 yıl (min 1, maks 76), ortalama yaş 12 ± 14 yıl olarak saptandı. Hastaların %21,9'unda (n = 65) akraba evliliği öyküsü mevcuttu. Başvuruların %54,9'u (n = 163) il dışından gerçekleşti. Tüm ekzom sekanslama (WES) analizi hastaların %29,6'sında (n = 88) uygulandı. Tanı dağılımı: Tanı kodu bilgisi mevcut n = 227 hastada en sık tanı“Sık Hastalanma”%59,0 (n = 134) olarak belirlendi. Bunu OSB %14,5 (n =33), Sendromik + Sık Hastalanma %10,6 (n =16), Tekli Sendromik %7,9 (n = 18) ve Otizm + Sık Hastalanma %7,0 (n = 16) grupları izledi. Klinik etkinlik: IVIG tedavisi sonrasında enfeksiyon nedeniyle toplam başvuru sayısı 508'den 440'a geriledi (göreli azalma %13,4); hasta başına yıllık ortalama başvuru 1,71'den 1,48'e düştü. İzlem verisi bulunan hastalarda antibiyotik ihtiyacı %95,6 oranında (n = 197/206), hastaneye yatış ise %94,7 oranında (n = 196/207) azaldı. Güvenlik profili: Hastaların %26,3'ünde (n = 78) IVIG'ye bağlı yan etki bildirildi. Cinsiyete göre yan etki sıklığı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p = 0,105). Ebeveyn memnuniyeti: Ebeveyn memnuniyeti değerlendirilebilen 247 hastanın %93,1'inde (n = 230) memnuniyet bildirildi. Nörogelişimsel bulgular: OSB ve sendromik tanılı (n = 40) hastada izlem verisi değerlendirilebildi. Otistik bulgularda %55,0 (n = 22) belirgin, %27,5 (n = 11) kısmî iyileşme saptanırken %17,5'inde (n = 7) iyileşme gözlemlenmedi. Sosyal gelişimde ise %35,0 belirgin, %25,0 kısmî iyileşme bildirildi. Cinsiyete göre karşılaştırma: Yaş grubu dağılımı [χ²(1) = 22,43, p < 0,001, φ = 0,28] ve tanı kodu dağılımı [χ²(6) = 21,13, p = 0,001, V = 0,29] cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. OSB tanısı alan 33 hastanın 31'i erkek, 2'si kadındı; bu da OSB grubunda erkek oranının %93,9, kadın oranının ise %6,1 olduğunu göstermektedir. Buna karşın hastaların antibiyotik ihtiyacı, hastaların hastaneye yatış, hastalanma oranı, yan etki sıklığı ve ebeveyn memnuniyeti açısından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (tüm p > 0,05). Subkütan immünglobulin (SCIG): Kohorttaki 12 hastada (%4,0) SCIG uygulandı. Bu grupta sistemik yan etki gözlemlenmedi, serum IgG düzeyleri stabil seyretti ve hasta/aile memnuniyeti yüksek bulundu. Sonuç: Bu çalışma, IVIG tedavisinin Çocuk İmmunoloji-Alerji Bilim Dalında %16 oranında başlandığı ve bunların %14.5 OSB olup, %55 gibi yüksek oranda düzelme ile sonuç alındığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to describe the demographic and clinical characteristics of patients who were initiated on intravenous immunoglobulin (IVIG) therapy for the first time in 2023 at the Department of Pediatric Allergy and Immunology, Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital, and to retrospectively evaluate the effects of IVIG treatment on infection frequency, antibiotic requirement, hospitalization rates, neurodevelopmental findings, parental satisfaction, and the adverse event profile. Materials and Methods: This retrospective, descriptive study was conducted between 1 January and 31 December 2023 at the Pediatric Allergy and Immunology Clinic of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital, a tertiary referral center. Among approximately 5,000 patients who presented to the outpatient clinic, a total of N = 297 patients who met the inclusion criteria—those who were initiated on IVIG for the first time in 2023 and had complete clinical and demographic data—were included in the study. All patients were directly followed by the same specialist physician (Prof. Dr. Alişan Yıldıran). Patients were classified into diagnostic groups according to their clinical features as recurrent infections/primary immunodeficiency (PID), autism spectrum disorder (ASD), syndromic diseases, and overlapping diagnostic groups. Demographic variables (age, sex, residence, consanguinity, and whether whole‑exome sequencing [WES] was performed), clinical response indicators (infection‑related visits, antibiotic use, hospitalizations, neurodevelopmental progress), IVIG‑related adverse events, and parental satisfaction were obtained retrospectively from the hospital information management system and medical records. Pearson's chi‑square test was used to compare categorical variables, and effect sizes were assessed using phi (φ) and Cramér's V coefficients (p < 0.05). Results: Demographic characteristics: Of the patients, 64.0% were male (n = 190) and 36.0% were female (n = 107), and 81.1% (n = 241) were under 18 years of age. The median age was 7 years (min 1, max 76), and the mean age was 12 ± 14 years. A history of consanguinity was present in 21.9% (n = 65) of the patients, and 54.9% (n = 163) of the admissions were from outside the province. Whole‑exome sequencing (WES) analysis was performed in 29.6% (n = 88) of the patients. Diagnostic distribution: Among patients with available diagnostic code data (n = 227), the most common diagnosis was“Frequent Illness”at 59.0% (n = 134). This was followed by ASD at 14.5% (n = 33),“Syndromic + Frequent Illness”at 10.6% (n = 16),“Single Syndromic”at 7.9% (n = 18), and“Autism + Frequent Illness”at 7.0% (n = 16). Clinical effectiveness: Following IVIG treatment, the total number of infection‑related visits decreased from 508 to 440 (relative reduction 13.4%), and the mean annual number of visits per patient decreased from 1.71 to 1.48. Among patients with available follow‑up data, antibiotic requirement decreased in 95.6% (n = 197/206), and hospitalizations decreased in 94.7% (n = 196/207). Safety profile: IVIG‑related adverse events were reported in 26.3% (n = 78) of the patients. There was no statistically significant difference in the frequency of adverse events between sexes (p = 0.105). Parental satisfaction: Among 247 patients for whom parental satisfaction could be assessed, 93.1% (n = 230) reported satisfaction. Neurodevelopmental findings: Follow‑up data were available for 40 patients with ASD and syndromic diagnoses. Regarding autistic symptoms, marked improvement was observed in 55.0% (n = 22), partial improvement in 27.5% (n = 11), and no improvement in 17.5% (n = 7). In terms of social development, 35.0% showed marked and 25.0% partial improvement. Comparison by sex: Age group distribution [χ²(1) = 22.43, p < 0.001, φ = 0.28] and diagnostic code distribution [χ²(6) = 21.13, p = 0.001, V = 0.29] differed significantly between sexes. Of the 33 patients diagnosed with ASD, 31 were male and 2 were female, corresponding to a male rate of 93.9% and a female rate of 6.1% in the ASD group. In contrast, there were no statistically significant sex‑related differences in antibiotic requirement, hospitalization, illness frequency, adverse event rate, or parental satisfaction (all p > 0.05). Subcutaneous immunoglobulin (SCIG): SCIG was administered to 12 patients (4.0%) in the cohort. No systemic adverse events were observed in this group, serum IgG levels remained stable, and patient/parent satisfaction was high. Conclusion: This study demonstrates that IVIG treatment was initiated in 16% of patients followed in the Pediatric Immunology–Allergy Department, 14.5% of whom had ASD, and that a high improvement rate of 55% was achieved in this group.