Hemşire öğretim elemanlarının eğitim felsefesi inançları ileöğretme-öğrenme anlayışları arasındaki ilişki
The relationship between the educational philosophy beliefs of nursing faculty and their teaching–learning approaches
- Tez No: 1013675
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞENYUVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Eğitim felsefesi, Hemşirelik, Hemşirelik eğitimi, Öğrenme yaklaşımları, Education philosophy, Nursing, Education-nursing, Learning approaches
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, hemşire öğretim elemanlarının eğitim felsefesi inançları ile öğretme–öğrenme anlayışları arasındaki ilişkiyi incelemek ve eğitim felsefesi inançlarının öğretme–öğrenme anlayışlarını yordama gücünü belirlemektir. Araştırma, ilişkisel nicel araştırma deseni kapsamında tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde bulunan devlet ve vakıf üniversitelerine bağlı 11 hemşirelik okulunda (Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü) Eylül 2022 – Aralık 2023 eğitim-öğretim yılında görev yapan toplam 169 hemşire öğretim elemanı oluşturmuş, örneklem seçimine gidilmemiş, evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırma, 169 hemşire öğretim elemanının katılımı ile tamamlanmıştır. Araştırmada evrenin %77,2'sine ulaşılmıştır. Veriler; Hemşire Öğretim Elemanı Bilgi Formu, Eğitim İnançları Ölçeği ve Öğretme-Öğrenme Anlayışları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 paket programı, tanımlayıcı istatistikler, fark analizleri, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, hemşire öğretim elemanlarının eğitim felsefesi inançlarının ağırlıklı olarak ilerlemecilik, varoluşçuluk ve yeniden kurmacılık gibi çağdaş eğitim felsefeleri doğrultusunda şekillendiğini; daimicilik ve esasicilik gibi geleneksel yaklaşımların daha düşük düzeyde benimsendiğini göstermiştir. Öğretme–öğrenme anlayışlarının ise yüksek düzeyde yapılandırmacı yaklaşımı yansıttığı belirlenmiştir. Eğitim felsefesi inançları ile öğretme–öğrenme anlayışları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçları, yapılandırmacı öğretme–öğrenme anlayışının çağdaş eğitim felsefesi inançlarının güçlü ve anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları, hemşire öğretim elemanlarının pedagojik yaklaşımlarının çağdaş eğitim anlayışlarıyla yüksek düzeyde uyumlu olduğunu ve öğretme–öğrenme anlayışlarının eğitim felsefesi inançlarını anlamlı biçimde açıkladığını göstermektedir. Bu doğrultuda, eğitim felsefesi temelli pedagojik gelişim programlarının sistematik olarak güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the relationship between the educational philosophy beliefs of nurse educators and their teaching–learning conceptions, as well as to examine the extent to which educational philosophy beliefs predict teaching–learning conceptions. The research was designed as a descriptive and correlational quantitative study. The target population consisted of nurse educators employed during the 2022–2023 academic year in eleven nursing institutions in Istanbul, including Faculties of Nursing, Faculties of Health Sciences, Schools of Nursing, and Departments of Nursing within Schools of Health Sciences. Rather than selecting a sample, the study sought to include the entire population. Data were obtained from 169 nurse educators, corresponding to 77.2% of the population. Data collection was carried out using the Nurse Educator Information Form, the Educational Beliefs Scale, and the Teaching–Learning Conceptions Scale. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 22, including descriptive statistics, group comparison analyses, Pearson correlation, and multiple linear regression techniques. The findings demonstrated that nurse educators tend to adopt contemporary educational philosophies, particularly progressivism, existentialism, and reconstructionism, while traditional perspectives such as perennialism and essentialism are less emphasized. In addition, teaching–learning conceptions were found to predominantly reflect a constructivist orientation. A statistically significant and positive relationship was identified between educational philosophy beliefs and teaching–learning conceptions. Furthermore, regression analysis revealed that constructivist teaching–learning conceptions significantly predict contemporary educational philosophy beliefs. The results indicate that nurse educators' pedagogical orientations are highly consistent with contemporary educational approaches and that teaching–learning conceptions significantly explain educational philosophy beliefs. Accordingly, it is recommended to systematically strengthen educational philosophy-based pedagogical development programs.