Dijital oyun bağımlılığının ergenlerin vestibüler fonksiyonlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of digital game addiction on vestibular functions in adolescents
  1. Tez No: 1013679
  2. Yazar: AYFER İLAYDA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCE KİRAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Dijital oyun bağımlılığı, Vestibülo-oküler refleks, Postüral denge, Vestibüler fonksiyon testleri, Vestibüler sistem, Bilgisayar oyunları, E-spor oyunları, Erken ergenlik, Geç ergenlik, Mobil oyunlar, Video oyunları, Adolescent, Internet Gaming Disorder, Vestibulo-Ocular Reflex, Postural Balance, Vestibular Function Tests, Vestibular System, Computer games, E-sports organization, Early puberty, Late adolescence, Mobile games, Video games
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dijital oyun bağımlılığı, çocuk ve ergenlerde giderek daha fazla önem kazanan davranışsal bir bağımlılık türüdür. Uzun süreli ve kontrolsüz dijital oyun oynama davranışı; fiziksel aktivite düzeyinde azalma, sedanter yaşam biçimi, postüral değişiklikler ve çeşitli nörosensoriyel etkiler ile ilişkili olabilmektedir. Vestibülo-oküler refleks (VOR) fonksiyonu ve postüral kontrol, bakış stabilitesinin sağlanması ve dengenin sürdürülmesinde temel rol oynayan mekanizmalardır. Bu çalışmanın amacı, dijital oyun bağımlılığı olan ergenlerde VOR fonksiyonu ve postüral kontrolün, dijital oyun bağımlılığı olmayan yaşıtlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 12–17 yaş aralığında toplam 42 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Çalışma grubunu, çocuk ve ergen psikiyatrisi tarafından Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi (6–18 Yaş) – Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli – DSM-5 değerlendirmesi sonucunda ve DSM-5 tanı ölçütlerine göre dijital oyun bağımlılığı tanısı almış 21 ergen; kontrol grubunu ise psikiyatrik bozukluğu bulunmayan 21 sağlıklı gönüllü oluşturmuştur. Katılımcılara video baş savurma testi (vHIT), fonksiyonel baş savurma testi (fHIT), duyusal organizasyon testi (SOT) ve stabilite sınırları testi (LOS) uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların oyun bağımlılığı düzeylerini belirlemek amacıyla İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği–Kısa Form (İOOBÖ9-KF) ve Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği-7 (DOBÖ-7); vestibüler semptomları değerlendirmek amacıyla ise Pediatrik Vestibüler Semptomlar Ölçeği (PVSÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda günlük dijital oyun oynama süresi ile İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği–Kısa Form (İOOBÖ-KF), Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği-7 (DOBÖ-7) ve Pediatrik Vestibüler Semptomlar Ölçeği (PVSÖ) toplam puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). LOS testinde çalışma grubunun sağa maksimum uzanım, bileşik maksimum uzanım, arkaya son nokta uzanımı, arkaya yönsel kontrol, sağa yönsel kontrol ve bileşik yönsel kontrol parametrelerinde anlamlı düzeyde daha düşük performans gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). SOT sonuçlarında çalışma grubunun C5, C6, vestibüler skor ve bileşik skor değerleri anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p<0,05). fHIT değerlendirmesinde çeşitli kanal ve ivme koşullarında çalışma grubunun performansının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Buna karşın vHIT semisirküler kanal kazanç değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Dijital oyun bağımlılığı olan ergenlerde VOR kazanç değerlerinin korunmuş olduğu, buna karşın fonksiyonel vestibülo-oküler performans ve postüral kontrolün bazı bileşenlerinde bozulmalar saptanmıştır. Özellikle vestibüler girdinin etkin kullanımını gerektiren denge koşullarında ve fonksiyonel vestibüler performans testlerinde gözlenen bu farklılıklar, dijital oyun bağımlılığının vestibüler entegrasyon ve postüral kontrol mekanizmaları üzerinde etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Digital game addiction is a behavioral addiction that has gained increasing importance among children and adolescents. Prolonged and uncontrolled digital gaming behavior may be associated with decreased physical activity, sedentary lifestyle, postural alterations, and various neurosensory effects. Vestibulo-ocular reflex (VOR) function and postural control are fundamental mechanisms involved in maintaining gaze stability and balance. The aim of this study was to evaluate VOR function and postural control in adolescents with digital game addiction by comparing them with their non-addicted peers. Materials and Methods: A total of 42 voluntary participants aged 12–17 years were included in the study. The study group consisted of 21 adolescents diagnosed with digital game addiction according to DSM-5 diagnostic criteria following evaluation by child and adolescent psychiatry using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children – Present and Lifetime Version – DSM-5. The control group consisted of 21 healthy volunteers without psychiatric disorders. All participants underwent video head impulse test (vHIT), functional head impulse test (fHIT), Sensory Organization Test (SOT), and Limits of Stability Test (LOS). In addition, the Internet Gaming Disorder Scale–Short Form (IGDS9-SF) and the Digital Game Addiction Scale-7 (DGAS-7) were administered to determine the level of game addiction, while the Pediatric Vestibular Symptom Questionnaire (PVSQ) was used to assess vestibular symptoms. Results: Daily digital gaming duration, Internet Gaming Disorder Scale–Short Form (IGDS9-SF), Digital Game Addiction Scale-7 (DGAS-7), and Pediatric Vestibular Symptom Questionnaire (PVSQ) total scores were significantly higher in the study group compared to the control group (p<0.05). In the LOS test, the study group demonstrated significantly poorer performance in right maximum excursion, composite maximum excursion, backward endpoint excursion, backward directional control, right directional control, and composite directional control parameters (p<0.05). In SOT, C5, C6, vestibular score, and composite score were significantly lower in the study group (p<0.05). In fHIT assessment, the study group showed significantly poorer performance than controls under various canal and acceleration conditions (p<0.05). However, no significant differences were found between groups in vHIT semicircular canal gain values (p>0.05). Conclusion: Although VOR gain values appeared preserved in adolescents with digital game addiction, impairments were observed in certain components of functional vestibulo-ocular performance and postural control. These findings, particularly evident under balance conditions requiring effective vestibular input and in functional vestibular performance tests, suggest that digital game addiction may affect vestibular integration and postural control mechanisms.