İki göz iki çeşme : Görme ve örme biçimleri
Two eyes, two fountains: Forms of seeing and weaving
- Tez No: 1013699
- Danışmanlar: PROF. YASEMİN NUR ERKALIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Dokuma resim sanatı, Düz dokuma, Görme algısı, Görme biçimleri, Görme bozuklukları, Görsel temsil, Resim sanatı, Amblyopia, Weaving painting art, Straight weaving, Visual perception, Visual forms, Vision disorders, Visual representation, Painting art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Bu eser metni, ambliyopiden kaynaklanan iki farklı görme biçiminin sanat pratiğimde nasıl bir üretim yöntemine dönüştüğünü inceler. Sol gözüm, netlik, ölçü, perspektif, ışık-gölge ve akademik resim geleneğiyle ilişkilenen bir görme biçimi olarak ele alınırken; sağ gözüm bulanıklık, gecikme, yüzey, doku, boşluk ve dağılma üzerinden düşünülür. Bu ayrım, yalnızca tıbbi bir farklılık olarak değil, görmenin nasıl seçildiği, bastırıldığı, eğitildiği ve yeniden kurulduğu üzerine kişisel ve kuramsal bir araştırma alanı olarak değerlendirilir. Metin,“Sol / Kesme / Sağ / Dikiş”yapısıyla ilerler. Bu yapı, iki göz arasındaki farkı yalnızca anlatmakla kalmaz; aynı zamanda yazının biçimine de dönüştürür. Çocuklukta uygulanan kapama tedavisi, kareli defter delme egzersizleri, görme eğitimi ve sanat eğitimi sürecinde karşılaşılan perspektif, oran-orantı, ışık-gölge gibi disiplinler, görmenin doğal değil, kurulan ve çalıştırılan bir eylem olduğunu gösteren deneyimler olarak ele alınır. Eserlerde bu düşünceler; resimlerin histogram verilerine ayrılması, pikselleştirilmesi, kesilmesi, şeritlere dönüştürülmesi, örülmesi, delinmesi ve yüzeyden yükselen dokuma katmanlarıyla yeniden kurulması üzerinden görünür hale gelir. Dokuma, burada dekoratif bir unsur değil; sağ gözün parçalı, gevşeyen, aralık bırakan görme mantığına yaklaşan bir yüzey dili olarak kullanılır. Böylece metin ve işler, görme kusurunu gizlemek yerine, onun açtığı aralıkta üretim yapmanın imkânını araştırır.
Özet (Çeviri)
This text examines how two distinct forms of vision stemming from amblyopia have been transformed into a method of production within my artistic practice. My left eye is approached as a form of vision associated with clarity, proportion, perspective, light and shadow, and the academic painting tradition; my right eye is considered through the lens of blurriness, delay, surface, texture, void, and dispersion. This distinction is evaluated not merely as a medical difference, but as a personal and theoretical field of inquiry into how vision is selected, suppressed, trained, and reconfigured. The text progresses through a“Left / Cut / Right / Stitch”structure. This structure does not merely describe the difference between the two eyes; it also transforms into the form of the text itself. Experiences encountered during childhood—such as patching therapy, grid-paper punching exercises, and the disciplines of perspective, proportion, and light-shadow in vision and art education—are treated as examples demonstrating that vision is not a natural phenomenon but a constructed and practiced action. In the works, these ideas become visible through the separation of the images' histogram data, their pixelation, cutting, transformation into strips, weaving, perforation, and reconstruction with woven layers rising from the surface. Weaving is not a decorative element here; it is used as a surface language that approaches the fragmented, loosening, and gap-leaving logic of the right eye's vision. Thus, the text and the works explore the possibility of creating within the gap opened by the visual impairment, rather than concealing it.