İkinci servikal vertebranın morfometrik analizleri ile cinsiyet tayini (Batı Karadeniz örneklemi)
Sex estimation by morphometric analysis of the second cervical vertebra (Western Black Sea sample)
- Tez No: 1013712
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ZERRİN ERKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Anatomi, Antropoloji, Forensic Medicine, Anatomy, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Adli Antropoloji, Bilgisayarlı Tomografi, Cinsiyet Tayini, Morfometri, Servikal Vertebra, Computed Tomography, Forensic Anthropology, Morphometry, Sex Determination, Vertebra, Cervical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adli kimliklendirme sürecinde biyolojik profilin oluşturulması temel aşamalardan biri olup, cinsiyet tayini bu sürecin başlangıç basamağını oluşturmaktadır. Pelvis ve kafatası gibi klasik kemiklerin her zaman değerlendirilememesi, alternatif iskelet elemanlarının araştırılmasını gerektirmektedir. Servikal vertebralar anatomik konumları ve korunma potansiyelleri nedeniyle bu kapsamda önem taşımaktadır. Bu çalışmada, ikinci servikal vertebraya (C2) ait bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinden elde edilen metrik ölçümlerin cinsiyet tayinindeki ayırt edicilik gücünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 18–50 yaş aralığında 100 erkek ve 100 kadına ait servikal vertebra BT tetkikleri retrospektif olarak incelenmiştir. Dışlama kriterleri uygulanarak uygun olgular dahil edilmiştir. C2'ye ait morfometrik ölçümler yapılmış, gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenirlik Intraclass Correlation Coefficient (ICC) ile değerlendirilmiştir. Cinsiyetler arası farklılıklar tek değişkenli analizlerle incelenmiştir. Parametrelerin birlikte değerlendirilmesinde direkt ve stepwise diskriminant analizleri ile lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ölçümlerin güvenirliği iyi ile mükemmel düzeyde bulunmuş (ICC: 0,717–0,959; p < 0,001) ve tüm parametrelerin erkeklerde kadınlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p < 0,001). Tek değişkenli analizde sınıflandırma doğruluğu %63,0–%81,5 arasında değişmiş, en yüksek oran vertebra sagittal uzunluğu (VSU) ölçümünde elde edilmiştir (%81,5). Direkt diskriminant analizinde toplam doğruluk %83,5, stepwise analizde %82,0 olarak bulunmuştur. Tüm değişkenlerin dahil edildiği lojistik regresyonda doğruluk %84,5, backward LR modelinde ise %83,0 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: C2 vertebrasına ait morfometrik ölçümler cinsiyetler arasında anlamlı farklılık göstermekte ve istatistiksel modellerle yüksek sınıflandırma başarısı sağlamaktadır. Bulgular, C2'nin cinsiyet tayininde tamamlayıcı bir anatomik yapı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Daha geniş ve farklı popülasyonları içeren çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: The establishment of a biological profile is a fundamental component of forensic identification, and sex estimation constitutes its primary and guiding step. However, highly accurate skeletal elements such as the pelvis and skull are not always available for evaluation, necessitating investigation of alternative anatomical structures. Owing to their anatomical position, compact morphology, and relative preservation potential, cervical vertebrae have attracted increasing attention. This study aimed to evaluate the discriminative capacity of metric measurements derived from computed tomography (CT) images of the second cervical vertebra (C2) for sex estimation. Material and Methods: In this retrospective study, cervical vertebra CT scans of 200 individuals (100 males, 100 females) aged 18–50 years were analyzed according to predefined inclusion and exclusion criteria. Morphometric measurements of the C2 vertebra were obtained. Intra- and inter-observer reliability were assessed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). Sex differences were examined through univariate analyses. For multivariate assessment, direct and stepwise discriminant analyses were performed, and Fisher's linear discriminant functions were generated. Logistic regression analysis including all variables was conducted, followed by variable selection using the backward likelihood ratio (LR) method. Statistical significance was accepted at p<0.05. Results: Age distribution was comparable between sexes. Reliability analysis demonstrated good to excellent agreement (ICC: 0.717–0.959, p<0.001). All C2 morphometric parameters were significantly greater in males than females (p<0.001). In univariate discriminant analysis, classification accuracies ranged from 63.0% to 81.5%, with vertebral sagittal length (VSU) showing the highest single-variable accuracy (81.5%). Overall accuracy reached 83.5% in direct discriminant analysis and 82.0% in the stepwise model. Logistic regression including all variables achieved 84.5% accuracy, while the backward LR model yielded 83.0%. Conclusion: C2 morphometric measurements demonstrate significant sexual dimorphism and high classification performance. With accuracy up to 84.5%, the C2 vertebra represents a useful complementary structure for forensic sex estimation. Multicenter studies including diverse populations are needed to improve generalizability.