Orhan Pamuk'un eserlerinde güzel sanatlar
Fine arts in Orhan Pamuk's works
- Tez No: 1013772
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAMSAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Güzel, Güzel Sanatlar, Orhan Pamuk, Sanat, Aesthetics, Fine, Fine Arts, Orhan Pamuk, Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Güzel sanatlar; güzelin teorik ve pratik yönünden hareketle estetik tasarımlar oluşturan bir etkinlik alanıdır. Güzel sanatların gayesi güzele ulaşmak, güzellik tasavvurunu bir nesne aracılığı ile yansıtmaktır. Bu nesne kimi zaman edebi bir roman, kimi zaman mimari bir eser, bir beste veya resim olabilir. Tüm bu eserler, estetiğin, yani güzele erişmenin bir gayesiyle ortaya konulan ürünlerdir. Edebiyatın bir bilim mi yoksa sanat dalı mı olduğu üzerine tartışmalar yıllardır sürmektedir. Bunun yanında gerçek şudur ki edebiyat, aynı zamanda yıllardır da güzel sanatlarla iç içe olan ve ondan beslenen bir alandır. Dolayısıyla edebiyatın bilim veya sanat olması gerçeği, salt güzeli içeren veya onu arayan birçok eserin varlığını da gölgelememektedir. Güzel sanatlar, romanda ve daha birçok edebi üründe besleyici rol oynamaktadır.“Orhan Pamuk'un eserlerinde güzel sanatlar”başlıklı tez çalışmamız Orhan Pamuk'un eserlerinde güzel sanatların izini süren, ortaya koyan ve işlevini de ele alarak, Pamuk'un edebi dünyasında güzele nasıl bir işlev yüklediğini, güzelin roman içerisindeki çeşitli meselelerle tezahürünü, Pamuk'un roman ve diğer türdeki eserlerini ne şekilde beslediğini açıkça ortaya çıkarmaya yönelik olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fine Arts; It is an activity area that creates aesthetic designs based on the theoretical and practical aspects of beauty. The aim of fine arts is to achieve beauty and to reflect the imagination of beauty through an object. This object can sometimes be a literary novel, sometimes an architectural work, a composition or a painting. All these works are products put forward with an aim of aesthetics, that is, attaining beauty. The debate on whether literature is a science or an art has been going on for years. Besides, the truth is that literature is also a field that has been intertwined with fine arts for years and nourished from it. Therefore, the fact that literature is science or art does not overshadow the existence of many works that contain or seek pure beauty. Fine arts play a nurturing role in the novel and many other literary works. Our thesis titled“Fine arts in Orhan Pamuk's works”traces and reveals the fine arts in Orhan Pamuk's works, reveals and discusses the function of the beautiful arts in the literary world, and the manifestation of the beautiful with various issues in the novel. It has been prepared to clearly reveal how he feeds his novels and other genres.